Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2022. 03. 25

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzat közművelődési feladatairól

2022.03.25.

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy Szakoly Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét, valamint finanszírozásának alapelveit.

(2) A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású közművelődési, közgyűjteményi, könyvtári intézmények működtetéséről. A kötelező feladatainak ellátása során az Önkormányzat számít a kulturális tevékenységet is ellátó egyházakra, helyi civil szervezetekre, nemzetiségi önkormányzatra, valamint azon egyéni és közösségi kezdeményezésekre, melyek Szakoly kulturális életét gazdagítják.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési intézményre, közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottjaira, valamint az Önkormányzat közművelődési intézményének szolgáltatásait igénybe vevők körére, az Önkormányzattal megállapodást kötött jogi személyre vagy természetes személyre, az Önkormányzat által támogatásban részesített közművelődési célú tevékenységet folytatóra, a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

3. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásnak tekinti:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását.

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladata a lakosság tájékoztatása a Szakolyi Szemle időszaki lap megjelentetésével.

(2) A megfelelő tájékoztatás biztosítása érdekében az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy a kulturális programok megjelenjenek az Önkormányzat honlapján, valamint a Szakolyi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, továbbá az intézmény által szervezett programok plakátokon és szórólapokon eljussanak a lakossághoz.

4. A közművelődési feladatellátás formája és módja

5. § (1)1 Az Önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési alapfeladatai ellátása érdekében intézményt működtet.

(2)2 Az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmény a Szakolyi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, mely székhelyének címe 4234 Szakoly, Mátyás király utca 12.

(3) A közművelődési feladatellátást az intézmény az alapító okiratában és törzskönyvi kivonatában meghatározott kormányzati funkciókon látja el, továbbá éves költségvetésében bevételeit és kiadásait elkülönítetten kezeli.

(4) Az Önkormányzat biztosítja a közművelődési intézmény működéséhez szükséges személyi, tárgyi és létesítményi feltételeket.

6. § (1) Az Önkormányzat az e rendelet 3. §-ában meghatározott feladatai ellátásra közművelődési megállapodást köthet a Kultv. 79. §-ában meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyel.

(2) A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a Kultv. 79. § (2)–(4) bekezdéseiben előírt kötelezettségeket.

7. § (1) Az önkormányzat igényli és elősegíti a köznevelési intézmények, a településen működő szervezetek, civil közösségek, magánszemélyek közreműködését a helyi közművelődési feladatok ellátásában.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik:

a) a településen található köznevelési és szociális intézményekkel,

b) közművelődési célú társadalmi, civil szervezetekkel, művelődési és művészeti közösségekkel,

c) megyei és országos szakmai szervezetekkel,

d) történelmi egyházakkal,

e) nemzetiségi önkormányzattal,

f) a helyi közművelődési feladatok ellátásához kapcsolódó tevékenységet végző magánszemélyekkel, önkéntesekkel.

5. A helyi közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások biztosításának forrásai:

a) a települési önkormányzatok kulturális feladatainak központi költségvetésből származó támogatása,

b) a központi költségvetési forrásból elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások,

c) az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványoktól, egyéb szervezetektől elnyerhető támogatások, pályázatok,

d) önkormányzati saját bevétel,

e) közművelődési intézmény saját bevétele,

f) egyéb támogatások.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

6. Egyéb rendelkezések

9. § A díjmentes és díjköteles szolgáltatásaik köréről az Önkormányzat külön határozattal dönt.

10. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.

1

Az 5. § (1) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (2) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.