Szentpéterszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 14- 2021. 12. 14

Szentpéterszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.14.

Szentpéterszeg Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében:

aa) biztosítja a helyszínt a művelődő közösségek számára a rendszeres és az alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységük végzéséhez,

ab) a művelődő közösség fejlődése, szakmai teljesítményük elismerése céljából számukra bemutatkozási lehetőségeket teremt Szentpéterszegen és a település közigazgatási határain kívül rendezett eseményeken, valamint támogatja a bemutatókon, versenyeken való részvételüket, és

ac) a művelődő közösségek vezetőinek részvételével évente legalább egy alkalommal fórumot kezdeményez, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, valamint tájékozódhatnak egymás tevékenységéről, eredményeiről, terveiről, továbbá információt kapnak a művelődési közösségek működését is érintő kérdésekről.

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése. Ennek keretében

ba) gondoskodik az egyetemes és a nemzeti kultúra értékeinek megismertetéséről, az ünnepek kultúrájának gondozásáról, ünnepi megemlékezések méltó megtartásáról,

bb) elősegíti a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását határon túli művészek, művészeti csoportok meghívásával, kiállítások megrendezésével, fellépések biztosításával,

bc) biztosítja a gyermek- és ifjúsági korosztály számára a művelődésüket elősegítő színházi és filharmóniai előadások, valamint az életkori sajátosságuknak megfelelő szabadidős, szórakoztató rendezvények (Farsang, Majális, Gyereknap, Mikulás, játékkiállítások, gyermekszínjátszó találkozó) megszervezését, és

bd) biztosítja a település lakosságának művelődéséhez, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a színházi előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek, előadói estek megrendezését.

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása. Ennek keretében:

ca) iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat, képzési alkalmakat szervez, támogatja azok megvalósítását,

cb) iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző szakkörök, klubok, közösségek megalakulását, tevékenységét szervezi, támogatja azok megvalósítását”

2. § A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató térként, valamint könyvtári szolgáltató helyként az alábbi épületet, ingatlant biztosítja: Faluház (Könyvtár és Közösségi Színtér) 4121 Szentpéterszeg, Fekete Borbála utca 9.”

3. § Ez a rendelet 2021. december 14-én lép hatályba.