Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a közterületek, a játszóterek, a piacok használatáról és rendjéről, a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva-tartásának rendjéről valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2021. 09. 25- 2021. 09. 25

Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a közterületek, a játszóterek, a piacok használatáról és rendjéről, a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva-tartásának rendjéről valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól

2021.09.25.

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott származékos jogalkotási feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2012. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontjában, 51. § (5) bekezdésében, 143. § (3) pontjában, a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1998. évi XLII. törvény 2/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Képviselő-testület valamennyi bizottsága véleményének kikérésével, a következőket rendeli el.

1. § A közterületek, a játszóterek, a piacok használatáról és rendjéről, a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva-tartásának rendjéről valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 4/2019 (III.29.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) Közterület használati engedély kizárólag határozott időre adható ki. A határozott idő nem haladhatja meg az 5 évet.

(2) A 4. § (3) bekezdésében meghatározott közterület használat esetén, ugyanazon gépjármű tekintetében, ugyanazon közterület használatára vonatkozóan legfeljebb egy évre adható ki közterület használati engedély, azzal, hogy a közterület használat idejét a Képviselő-testület Településfejlesztési és Turisztikai Bizottsága a kérelmező indokolt kérelme alapján további egy évvel meghosszabbíthatja. A közterület használat díj az e bekezdés szerinti esetben a jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott díj kétszerese.

2. § A közterületek, a játszóterek, a piacok használatáról és rendjéről, a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva-tartásának rendjéről valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 4/2019 (III.29.) önkormányzati rendelet 10. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A tulajdonos vagy használó köteles

a) a telekingatlanán és az ingatlan határvonala és az úttest széle közötti területen található zöldfelületet gondozni,

b) az általa használt ingatlan előtti járdát hó- és síkosság mentesíteni; c) a forgalmat akadályozó, a telekingatlanáról közterület fölé nyúló növényzetet visszavágni.

(3) Az üzemeltető köteles hó- és síkosság mentesíteni a szórakozó-, vendéglátó- vagy árusító helye, üzlete előtti járdaszakaszt.”

3. § A közterületek, a játszóterek, a piacok használatáról és rendjéről, a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva-tartásának rendjéről valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 4/2019 (III.29.) önkormányzati rendelet 28. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A játszóterek és szabadidőparkok területére tilos állatot bevinni vagy beengedni.

4. § A közterületek, a játszóterek, a piacok használatáról és rendjéről, a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva-tartásának rendjéről valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 4/2019 (III.29.) önkormányzati rendelet 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„32. § A jelen rendelet 3. § (1)-(2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében és 28. §-ban meghatározott szabályok a közösségi együttélés alapvető szabályainak minősülnek.

5. § A közterületek, a játszóterek, a piacok használatáról és rendjéről, a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva-tartásának rendjéről valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 4/2019 (III.29.) önkormányzati rendelet a következő 40/A. §-sal egészül ki:

„40/A. § A jelen rendelet szerint kiszabható közigazgatási bírság legmagasabb mértéke 50.000 forint.

6. § Hatályát veszti A közterületek, a játszóterek, a piacok használatáról és rendjéről, a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva-tartásának rendjéről valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 4/2019 (III.29.) önkormányzati rendelet

c) 34. §-a,

d) 38. §-a.

7. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2021. szeptember 25-én lép hatályba.

(2) A 1–6. § az e rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.