Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac üzemeltetéséről

Hatályos: 2021. 12. 16

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac üzemeltetéséről

2021.12.16.

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. § alapján hozott, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) Korm. rendelet 1. §-a szerint Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, összhangban a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelettel az alábbiakat rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § (1)1 E rendelet területi hatálya a Domaszék belterület 5/1 és 14 helyrajzi számú, természetben 6781 Domaszék, Petőfi utca 1. szám alatti ingatlanon lévő helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) területére terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya

a)a piacot fenntartó üzemeltetőre és az általa foglalkoztatott piacfelügyelőre (a továbbiakban: üzemeltető),
b)a piacon kereskedelmi, értékesítési tevékenységet folytató őstermelő, kistermelő, egyéni vállalkozó (a továbbiakban: árus), és
c)a piac területén tartózkodó magánszemélyekre (a továbbiakban: vásárló)
terjed ki.
(3)E rendelet hatálya a település közterületén egyedi engedély alapján alkalmilag folytatott árusításra nem terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. §2 E rendeletben alkalmazott:

a) piac fenntartója: Domaszék Nagyközségi Önkormányzat (6781 Domaszék, Köztársaság tér 1.),

b) piac üzemeltetője: Domaszék Nagyközségi Önkormányzat (6781 Domaszék, Köztársaság tér 1.),

c)3 helyi termelői piac: 6781 Domaszék Petőfi utca 1. szám alatti, önkormányzati tulajdonú, a Domaszék belterület 5/1 és 14 helyrajzi számú ingatlanokon létesített, Domaszék Nagyközségi Önkormányzat által üzemeltetett, e rendelet szerint működtetett eladótér, amely az őstermelők, kistermelők, egyéni vállalkozók által saját gazdaságukban előállított mezőgazdasági (növényi és állati eredetű) termékek adás-vétele lebonyolítására, kereskedésre szolgál.

II. Fejezet

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

3. A piac működésének rendje

3. § A piacüzemeltetője a piac működési rendje fenntartása érdekében gondoskodik:

a) az alkalmazásában álló piacfelügyelő által a piac nyitvatartási ideje szerinti nyitásáról-zárásáról,

b) a piac területén lévő helyiségek tisztántartásáról, a piacon kialakított közművek folyamatos használhatóságáról,

c) az önkormányzat rendelete szerinti hulladéktároló edények elhelyezéséről, fertőtlenítéséről, elszállíttatásáról,

d) a piaci árusítás rendjének betartására kiadott, e rendelet 2. mellékletében csatolt üzemeltetési szabályzatban foglaltak érvényesítéséről,

e) az árusok árusításra jogosító engedélye meglétének ellenőrzéséről, továbbá

f) a szabálytalan módon, engedély nélkül történő árusítás esetén megtiltja a termék árusítását és az árut fogalmazót legfeljebb 6 hónapra kitilthatja a piac területéről. Ismételt szabályszegés esetén a kitiltás időszaka újabb 6 hónappal meghosszabbítható.

4. A piac nyitvatartási ideje

4. § (1) A piac, a (2) bekezdésben írt kivételekkel, nyitvatartási ideje hétfő-szombat 06:00-18:00, vasárnap 06:00-11:00 óráig tart, melytől eltérő időpontban kereskedelmi tevékenység nem folytatható.

(2) A piac zárva tart

a) ünnepnapokon, illetve

b) az Önkormányzat által előre meghatározott települési rendezvények ideje alatt.

(3) A Kormány által kihirdetett rendkívüli jogrend időszaka alatt a piacon folyó kereskedés kizárólag a vonatkozó Kormányrendeletben foglalt feltételek szerint folytatható.

5. A piaci árusítás feltételei

5. § (1) A piacon Csongrád-Csanád megyében vagy a piac 40 km-es körzetében működő őstermelő, kistermelő, egyéni vállalkozó árusíthat, ha megfelel a vonatkozó jogszabályban előírt feltételeknek.

(2) Őstermelői, kistermelői, egyéni vállalkozói tevékenységet igazoló dokumentummal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet a piacon nem folytathat, általa tovább-eladás céljával felvásárolt terméket nem értékesíthet.

(3) A piacon árusítást bérleti szerződés kötése nélkül meg lehet kezdeni az e rendelethez 3. mellékletként csatolt, kitöltött formanyomtatvány (nyilvántartásba-vétel adatlapja) üzemeltető általi nyilvántartásba vételét követően.

(4) Az árus a piac területén lévő árusítási helyén köteles

a) az áruját a piac parkolójában elhelyezett járművéről a piac nyitvatartási ideje alatt úgy lerakodni, hogy azzal más árust nem akadályozhat a piac területére való ki- és bepakolásban,

b) az árut az általa bérelt asztalon úgy elhelyezni, hogy a bérelt területen kívül árujával, annak göngyölegével nem terjeszkedhet túl; továbbá a piac parkolójában sem helyezheti el azt, valamint a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetheti,

c) a piacfelügyelő számára felvilágosítást adni az általa a piacon forgalomba hozott termék eredetéről, minőségéről, mennyiségéről, valamint bizonyító erővel bíró iratot (pl. permetezési napló, stb.) bemutatni,

d) az árusítás helyszínén a piacfelügyelőnél az 1. melléklet szerinti helypénzt megfizetni,

e) a vásárlók számára jól láthatóan, olvashatóan feltüntetni a nevét, lakcímét, székhelyét, elérhetőségét (telefonszámát, e-mail címét),

f) hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használni,

g) az árusítóhelyet a közegészségügyi rendelkezések szerint folyamatosan tisztántartani,

h) az árusítás során a vonatkozó hatósági, tűzrendészeti, élelmiszer-higiéniai, fogyasztóvédelmi, állategészségügyi szabályokat betartani,

i) az árusítás során keletkezett növényi eredetű hulladékot annak összegyűjtésére kihelyezett hulladéktároló edénybe elhelyezni,

j) az árusítás során használt eszközöket, tárgyakat, az el nem adott termékeket a piac területéről zárás előtt elszállítani,

k) az általa szándékosan okozott kárért, balesetért a polgári jog szabályai szerint felelni.

6. § A piacon az árusok érkezési sorrendben, a szabad helyek függvényében szabadon választhatnak árusítóhelyet, azzal a kikötéssel, hogy egy árus maximum 2 asztalt foglalhat el és a földre, valamint zöld felületre tilos pakolnia.

7. § (1)4 A helypénz összege az elfoglalt terület nagysága alapján kerül megállapításra, melynek összegét az 1. melléklet tartalmazza. A helypénzt a piacfelügyelő jogosult számla átadásával egyidőben az árustól beszedni, az árus pedig köteles azt a helyszínen egy összegben (forintban) megfizetni. A domaszéki állandó lakóhellyel rendelkező árusok esetén kérelemre a jegyző mentességet adhat a helypénz megfizetése alól.

(2) Az árus a piacfelügyelő által számára átadott számlát köteles a piacon tartózkodása ideje alatt megőrizni, azt ellenőrzéskor bemutatni.

(3) A piaci nyitvatartási napokon az árusok a ki és berakodás idejére beállhatnak gépjárművükkel a piac területére, azzal a feltétellel, hogy a rakodást követően haladéktalanul el kell hagyniuk a gépjárművel a piac területét, illetve a rakodás idején sem állhatnak a zöld felületekre. A rakodás ideje maximum 20 perc.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

6. Hatályba léptető rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A helypénz összegéről

Sorszám

Időszak

Bruttó összege (Ft/asztal)

1.

Alkalmi (napi)

200,- Ft

3. melléklet

NYILVÁNTARTÁSBA-VÉTELI ADATLAP
1

Az 1. § (1) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VIII. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § c) pontja a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (1) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. mellékletben foglalt táblázatát a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdése iktatta be.

6

A 2. melléklet a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.