Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (VII.26.) önkormányzati rendelete

a gyermekek védelméről, a gyermekek részére nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 27- 2021. 07. 28

Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

a gyermekek védelméről, a gyermekek részére nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Páli Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében és 29. § (2) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § A gyermekek védelméről, a gyermekek részére nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 2. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. „Óvodakezdési és Iskolakezdési támogatás”

2. § Az R. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Az önkormányzat a tanévkezdés megkönnyítése érdekében az óvodai nevelésben résztvevő gyermekek részére óvodakezdési támogatást biztosít, amennyiben az óvodás gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a hatszorosát.

(2) Az önkormányzat a tanévkezdés megkönnyítése érdekében az

  • a) általános iskolai,
  • b) középfokú végzettség megszerzése érdekében középiskolai nappali tagozatos,

tanulmányokat folytató életvitelszerűen Páli községben élő tanulók részére iskolakezdési támogatást biztosít, amennyiben a tanuló családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a hatszorosát.

(3) Jövedelemigazolásként a szülő, gondozó személyes nyilatkozata elfogadható, a kereseti igazolás mellőzhető.

(4) Az óvodakezdési és iskolakezdési támogatásra való jogosultság elbírálásához csatolni kell a család jövedelméről szóló nyilatkozatot.

(5) Az óvodakezdési és iskolakezdési támogatás iránti kérelmeket évente egyszer, augusztus 1. és augusztus 15. között lehet benyújtani az önkormányzati hivatalban.

(6) Az óvodakezdési és iskolakezdési támogatás összege gyermekenként, tanulónként 10.000,-Ft, amely pénzbeli ellátásként kerül folyósításra.

(7) Az óvodakezdési és iskolakezdési támogatás megállapítására vonatkozó hatáskört a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át”

3. § Az R. 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kérelmet előterjeszteni, illetve jelzést megtenni az önkormányzati hivatalban vagy közvetlenül a családgondozónál lehet.”

4. § Az R. 3. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. „ Szünidei gyermekétkeztetés”

5. § Az R. 3. alcíme a következő 7/A. §-sal egészül ki:

„7/A. § Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést a Gyvt. 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jogosulti kör részére biztosítja elvitellel az Önkormányzati Konyháról.”

6. § Az R. III. Fejezete a 8. §-át megelőzően a következő 4. alcím címmel egészül ki:

„4. Térítési díj”

7. § Az R. 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A térítési díjak mértékét a gyermekétkeztetés térítési díjainak mértékéről szóló önkormányzati rendelet tartalmazza.”

8. § Hatályát veszti az R.

  • a) 5. § (1) bekezdése,
  • b) 5. § (3) bekezdése.

9. § Hatályát veszti a gyermekek védelméről, a gyermekek részére nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 4/2019.(VII.26.) önkormányzati rendelet.

10. § Hatályát veszti a gyermekek védelméről, a gyermekek részére nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 6/2020.(VII.27.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.