Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2024.01.01.

Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Házasságkötést hivatali munkaidőben, és hivatali munkaidőn kívüli időben a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal dísztermében (2943 Bábolna, Jókai M. u. 12.) lehet lebonyolítani.

(2) E rendelet alkalmazásában hivatali munkaidő: a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

(3) Házasságkötés hivatali helyiségen kívüli helyszínen való tartásának engedélyezése iránti kérelmet az esemény tervezett időpontját megelőző 8 nappal előbb írásban kell benyújtani a jegyzőhöz.

(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

2. § (1) A Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal Hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja a házasságkötés lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.

(2) Amennyiben a házasságkötés nem az (1) bekezdés szerinti helyszínen és munkaidőben valósul meg, akkor a Rendelet 1. melléklete szerinti díjtételeket kell alkalmazni.

(3) Rendkívüli körülmény esetében, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében egészségügyi és szociális intézményben továbbá lakáson lebonyolított házasságkötés díjmentes.

3. § A házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt az 1. mellékletben szereplő bruttó díjazás illeti meg.

4. §1

5. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet2

Díjak

A

B

1

TÖBBLETSZOLGÁLTATÁS ELLENTÉTELEZÉSÉNEK DÍJA

2

Házasságkötés, hivatali helyiségben, munkaidőn kívül történő lebonyolításáért az ügyfél által fizetendő díj

13.800 Ft

3

Házasságkötés hivatali helyiségen kívül és hivatali időben vagy hivatali időn kívül történő lebonyolításáért az ügyfél által fizetendő díj

23.000 Ft

4

ANYAKÖNYVVEZETŐ DÍJA

5

hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül

11.500 Ft

6

hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn kívül

18.400 Ft

1

A 4. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

Az 1. melléklet a Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.