Bánhorváti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2024. 03. 01

Bánhorváti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

2024.03.01.

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Eljárási rendelkezések

1. § A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket, jelen rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni. A kérelem érdemi elbírálásának előfeltétele a megfelelő nyomtatvány hiánytalan kitöltése.

(2) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet(Korm. r.) 3. § (1) bekezdésének megfelelő jövedelemigazolást a kitöltött kérelem nyomtatványhoz csatolni.

(3) A jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(7) bekezdései az irányadóak.

(4) Jövedelemmel nem rendelkező, illetve egyéb jövedelemmel rendelkező személy esetében az ügyfél büntetőjogi felelőssége tudatában tett, 1. melléklet szerinti nyilatkozata elfogadható.

(5) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (továbbiakban: nyugdíjminimum) változik, akkor időarányosan annak az időszaknak az öregségi nyugdíjminimumával kell számolni, amelynek a nettó jövedelmét a kérelmező igazolja.

(6) A jogosultsági feltételek megállapításához a (2) bekezdésben meghatározottak mellett szükséges igazolások az egyes ellátási formák szabályozásánál kerülnek felsorolásra.

3. § (1) A nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat meghozatalát követő hónap 5. napjáig a házipénztárból történik.

(2) A pénzbeli ellátásokat az ellátást megállapító határozatban megjelölt személy részére kell kifizetni.

4. § (1) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével, valamint az adatkezeléssel kapcsolatban az Szt. 17. §-24. §-ai az irányadóak.

(2) A jegyző gondoskodik az egyes ellátásokra vonatkozó analitikus nyilvántartások vezetéséről.

Lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatások

5. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló család részére az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A család fogalmát az Sztv. 4. § (1) bekezdés c) pontja határozza meg.

(3) A képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a szemétszállítási díj, valamint a magánszemélyek kommunális adójához lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást biztosít e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak (a továbbiakban: lakhatási támogatás).

(4) A lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(5) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, aki esetében a családjában együtt élők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át.

(6) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege

a) 7 000,- Ft, amennyiben a háztartásban együtt élők száma 1-2 fő,

b) 9 000,- Ft, amennyiben a háztartásban együtt élők száma 3 fő,

c) 11 000,- Ft, amennyiben a háztartásban együtt élők száma 4 fő vagy annál több.

(7) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani. Megállapítás esetén a kérelmezőt a lakhatási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napától illeti meg.

(8) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.

(9) Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(10) A lakáshasználat jogcíméről a kérelmezőnek nyilatkoznia kell. Ha ennek jogcíme nem olyan jog, ami az ingatlan-nyilvántartásban szerepel, az erre vonatkozó jognyilatkozatot a kérelmezőnek kérelemhez csatolnia kell.

(11) A lakhatási támogatás iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell az igénylő illetve vele közös háztartásban együtt élő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó, szolgáltató által kibocsátott, kérelem benyújtását megelőző havi számla másolatát.

(12) A lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik, és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá.

6. § (1) A lakás fenntartásával kapcsolatos, a téli időszakban jelentkező fűtési kiadásokra tekintettel a Képviselő-testület egyszeri lakhatási támogatást nyújt a rászoruló családoknak.

(2) A lakás fenntartásával kapcsolatos egyszeri lakhatási támogatásra az a bánhorváti lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő család jogosult, amelynél az egy főre számított családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át nem haladja meg.

(3) E támogatás iránti kérelmet ennek a rendeletnek a e szerinti nyomtatványon kell benyújtani minden év november 1-től november 30-ig.

(4) Az ebben a §-ban meghatározott egyszeri lakhatási támogatás vásárlási utalvány formájában nyújtható, melynek mértéke 15 000 forint.

Halálesetre tekintettel nyújtott települési támogatás

7. § (1) Halálesetre tekintettel az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatásra jogosult az a bánhorváti lakóhelyű kérelmező, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik, ha családjában az egy főre számított családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át nem haladja meg.

(2) Halálesetre tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) Halálesetre tekintettel nyújtott települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát.

(5) A halálesetre tekintettel nyújtott települési támogatás összege 100 000 forint.

Gyermek születésére, nevelésére tekintettel nyújtott települési támogatás

8. § (1) Települési támogatásra jogosult a település lakosaként anyakönyvezett újszülött gyermek egyik szülője, ha családjában az egy főre számított családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át nem haladja meg.

(2) A gyermek születésére tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon a gyermek születésétől számított 90 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelemhez csatolni kell a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát.

(4) Gyermek születésére tekintettel nyújtott települési támogatás összege gyermekenként 100 000 forint.

9. § (1) Települési támogatásra jogosult évente egy alkalommal a településen lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen a településen élő gyermek egyik szülője, ha gyermeke köznevelési intézményben az adott nevelési évre jogviszonyt létesített és 23. életévét nem töltötte be, ha családjában az egy főre számított családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1200%-át nem haladja meg.

(2) Települési támogatásra jogosult évente egy alkalommal a településen lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen a településen élő gyermek egyik szülője, ha gyermeke felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton folytatja tanulmányait és a kérelem benyújtásának időpontjában hallgatói jogviszonya fennáll, ha családjában az egy főre számított családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1200%-át nem haladja meg.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti települési támogatás mértéke 20 000 forint.

(4) A gyermek nevelésére tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani minden évben augusztus 15-től szeptember 15-ig.

9/A. § (1) Tanulást ösztönző támogatásra jogosult a törvényes képviselő a gyermek, valamint a nagykorú középfokú iskolai tanuló (a továbbiakban együtt: tanuló) 20. életévének betöltéséig a tanulmányi eredményére tekintettel ha:

a) a kérelem benyújtását megelőző legalább egy éve Bánhorváti Község közigazgatási területén

aa) a törvényes képviselő és a támogatott gyermek azonos címen,

ab) a nagykorú középfokú iskolai tanuló

bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen a településen él,

b) a tanuló általános iskolai vagy középfokú iskolai oktatást nyújtó köznevelési intézmény nappali tagozatán tanulói jogviszonnyal rendelkezik és

c) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 500.000,- Ft összeget.

(2) A támogatás iránti kérelem benyújtására a kiskorú gyermeket nevelő törvényes képviselő jogosult a köznevelésért felelős miniszter rendeletében meghatározásra került tanév rendjére figyelemmel a tanítási év első féléve vonatkozásban tárgyév március 31. napjáig, valamint a tanév vége tekintetében július 31. napjáig. A határidő jogvesztő.

(3) Az egyszeri támogatás összege:

a) 4,5-4,99 tanulmányi átlag, vagy "jól teljesített" szöveges értékelés esetén: 15.000 Ft,

b) 5 tanulmányi átlag vagy ”kiválóan teljesített” szöveges értékelés esetén: 20.000 Ft,

c) érettségi vizsgán minden tárgyból jeles érdemjegy szerzése esetén: 30.000 Ft.

(4) A kérelmet a rendelet 6. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) A kérelemhez csatolni szükséges:

a) a család jövedelmére vonatkozó igazolásokat,

b) érvényes diákigazolvány másolatát,

c) a köznevelési intézmény által a gyermek tanulmányi eredményéről kiállított igazolást, bizonyítvány másolatát, d) a köznevelési intézmény által kiállított érettségi bizonyítvány másolatát a (3) bekezdés e) pontja esetében.

9/B. § (1) Sikeres nyelvvizsga megszerzésének támogatására jogosult – ide nem értve az alapfokú nyelvvizsgát – az az általános vagy középfokú iskolai nappali rendszerű képzésen résztvevő tanuló és legfeljebb 24 éves koráig az a felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója, aki államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal rendelkezik és

a) akinek a szülei vagy az igénylő az erre irányadó jövedelemhatár elérése miatt nem rendelkeznek rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel, és

b) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 500.000,- Ft összeget.

(2) A támogatás mértéke 30.000.- Ft.

(3) A kérelmet a rendelet 6. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani, a nyelvvizsga megszerzésétől számított egy éven belül.

Rendkívüli települési támogatás

10. § (1) A rendkívüli települési támogatásra a törvényben meghatározott feltételek teljesülése mellett akkor jogosult a rászoruló kérelmező, ha a kérelem benyújtásakor az egy főre számított családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő esetén annak 400%-át nem haladja meg.

(2) A rendkívüli települési támogatás mértéke – rászorultsághoz igazodva – alkalmanként legfeljebb 50 000 forint lehet.

(3) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 5. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

11. § A képviselő-testület hatáskörének gyakorlását ebben a rendeletben meghatározott települési támogatások megállapításával kapcsolatban a polgármesterre átruházza.

12. § Hatályát veszti Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásról szóló 1/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete.

13. § Ez a rendelet 2021. augusztus 25-én lép hatályba.

1. melléklet

Nyilatkozat
Alulírott (név)..............................................................................................................................
(születési név:.............................................................................................................................
születési hely, idő:......................................................................................................................
anyja neve:.................................................................................................................................
lakóhely:....................................................................................................................................
tartózkodási hely:...................................................................................................................... )
büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy rendszeres jövedelemmel (munkaviszonyból, álláskeresési ellátásból, vállalkozásból, társadalombiztosítás keretében folyósított ellátásból, egyéb) nem rendelkezem.
Alkalmi munkából származó jövedelmem:......................................................................... Ft/hó.
Hozzájárulok, hogy az eljáró szerv az általam közölt adatokat kezelje, azok valódiságát ellenőrizze.
Ezen nyilatkozatot …………………………………………………………………..…..... által benyújtott
………………………………………………………………………………………… iránti kérelméhez tettem.
……………………………………………………
………………………………………………..
nyilatkozattevő aláírása

2. melléklet

K É R E L E M LAKHATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KIADÁSOK VISELÉSÉHEZ NYÚJTOTT TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT
Kérelmező adatai:
Név:..........................................................................................................................................
Születési név:.............................................................................................................................
Születési hely, idő:......................................................................................................................
Anyja neve:................................................................................................................................
Lakóhely:...................................................................................................................................
Tartózkodási hely:......................................................................................................................
Társadalombiztosítási azonosító jel:.............................................................................................
Telefonszám (nem kötelező megadni):.........................................................................................
Családi állapot: hajadon/nőtlen; házas; özvegy; elvált; élettárssal él; házastársától külön él.
A kérelmezővel közös háztartásban együtt élők száma (kérelmező nélkül): ………………… fő
Kérelmezővel közös háztartásban együtt élők adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

rokonsági fok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban együtt élők havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

Összesen

1

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5

Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6

Egyéb jövedelem

7

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ........................ Ft/hó.
A lakásban tartózkodás jogcíme: ........................................................................................................
A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok), mely(ek)hez kérem a támogatás természetbeni ellátásként történő megállapítását: *
- villanyáram díja,
- vízdíj,
- gázfogyasztás díja,
- szemétszállítás díja,
- magánszemélyek kommunális adója.
Felelősségem tudatában kijelentem, hogy
a)életvitelszerűen a lakóhelyemen / a tartózkodási helyemen élek. (a megfelelő rész aláhúzandó)
b)a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Kelt: Bánhorváti, ………………………….
……………………………………………… …………………………………………
kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása
* Aláhúzással kell jelölni.
Tájékoztató

I. Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
A jövedelmi adatokat alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.
Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj,; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

III. Csatolandó mellékletek:

7. A jövedelme igazolására:

Az igénylő, illetve vele közös háztartásban együtt élő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó, szolgáltató által kibocsátott, kérelem benyújtását megelőző havi számla másolata.

a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén az illetékes Munkaügyi Központ megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) Járási Hivatal által folyósított ellátás (ápolási díj, időskorúak járadéka, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás) esetén a Járási Hivatal által kiállított igazolás, illetve a megállapító határozat másolata,

f) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

g) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

h) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

i) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

j) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

8. Igazolás a lakásban tartózkodásának jogcíméről (pl.: bérleti szerződés, adásvételi szerződés, használatbavételi engedély, stb.),

- bérelt lakás esetén az albérleti/bérleti szerződés egyszerű másolatát kell csatolni, azzal, hogy annak érvényességét a tulajdonosnak igazolni kell, mely igazolás a kérelem benyújtását megelőző 30 napnál nem lehet régebbi;

9. Közüzemi számla - a természetbeni szociális ellátásként nyújtott ellátás esetén az általa igénybe vett szolgáltatásról a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot a jogosult által az előző hónapban fizetendő közüzemi elszámoló lapok és számlarészletezők fénymásolatával, ennek hiányában a közüzemi szolgáltató által kiadott hivatalos igazolással kell igazolni.

A lakásfenntartásával kapcsolatos, a téli időszakban jelentkező fűtési kiadásokra tekintettel nyújtott települési támogatás iránti kérelem tárgyév november 15-től december 20-ig terjeszthető elő.

A határidő elmulasztása jogvesztő.

3. melléklet

K É R E L E M
HALÁLESETRE TEKINTETTEL TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT
Kérelmező adatai:
Név:..........................................................................................................................................
Születési név:.............................................................................................................................
Születési hely, idő:......................................................................................................................
Anyja neve:................................................................................................................................
Lakóhely:...................................................................................................................................
Tartózkodási hely:......................................................................................................................
Társadalombiztosítási azonosító jel:.............................................................................................
Telefonszám (nem kötelező megadni):.........................................................................................
Családi állapot: hajadon/nőtlen; házas; özvegy; elvált; élettárssal él; házastársától külön él.
A kérelmezővel közös háztartásban együtt élők száma (kérelmező nélkül): ………………… fő
Kérelmezővel közös háztartásban együtt élők adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

rokonsági fok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban együtt élők havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

Összesen

1

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5

Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6

Egyéb jövedelem

7

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ........................ Ft/hó.
Kérelem indokolása:
Elhunyt személyre vonatkozó adatok:
Neve:.........................................................................................................................................
Születési helye, ideje:..................................................................................................................
Anyja neve:................................................................................................................................
Lakóhelye:.................................................................................................................................
Elhalálozás helye, időpontja:.......................................................................................................
Halotti anyakönyvi kivonat száma:..............................................................................................
Temetési számla végösszege:......................................................................................................
Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján – ellenőrizheti.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt: Bánhorváti, ………………………….
………………………………………………..
kérelmező aláírása
Tájékoztató

I. Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
A jövedelmi adatokat alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.
Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj,; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

III. Csatolandó mellékletek:

7. A jövedelme igazolására:

Az igénylő illetve vele közös háztartásban együtt élő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó, szolgáltató által kibocsátott, kérelem benyújtását megelőző havi számla másolata.

a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén az illetékes Munkaügyi Központ megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) Járási Hivatal által folyósított ellátás (ápolási díj, időskorúak járadéka, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás) esetén a Járási Hivatal által kiállított igazolás, illetve a megállapító határozat másolata,

f) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

g) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

h) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

i) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

j) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

8. Eltemettető nevére kiállított számla eredeti példánya

9. Halotti anyakönyvi kivonat

4. melléklet

K É R E L E M
GYERMEK SZÜLETÉSÉRE, NEVELÉSÉRE TEKINTETTEL TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT
Kérelmező adatai:
Név:..........................................................................................................................................
Születési név:.............................................................................................................................
Születési hely, idő:......................................................................................................................
Anyja neve:................................................................................................................................
Lakóhely:...................................................................................................................................
Tartózkodási hely:......................................................................................................................
Társadalombiztosítási azonosító jel:.............................................................................................
Telefonszám (nem kötelező megadni):.........................................................................................
Családi állapot: hajadon/nőtlen; házas; özvegy; elvált; élettárssal él; házastársától külön él.
A kérelmezővel közös háztartásban együtt élők száma (kérelmező nélkül): ………………… fő
Kérelmezővel közös háztartásban együtt élők adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

rokonsági fok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban együtt élők havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

Összesen

1

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5

Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6

Egyéb jövedelem

7

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ........................ Ft/hó.
A támogatást az alábbi személyekre kérem megállapítani:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján – ellenőrizheti.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt: Bánhorváti, ………………………….
………………………………………………..
kérelmező aláírása
Tájékoztató

I. Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
A jövedelmi adatokat alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.
Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj,; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

III. Csatolandó mellékletek:

7. A jövedelme igazolására:

a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén az illetékes Munkaügyi Központ megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) Járási Hivatal által folyósított ellátás (ápolási díj, időskorúak járadéka, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás) esetén a Járási Hivatal által kiállított igazolás, illetve a megállapító határozat másolata,

f) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

g) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

h) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

i) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

j) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

8. Tanulói vagy hallgatói jogviszony igazolása

9. Az újszülött születési anyakönyvi kivonata

A gyermek nevelésére tekintettel nyújtott települési támogatás iránti kérelem tárgyév augusztus 15-től szeptember,15-ig terjeszthető elő.

A gyermek nevelésére tekintettel nyújtott települési támogatás iránti kérelem a születéstől számított 90 napon belül terjeszthető elő.

A határidő elmulasztása jogvesztő.

5. melléklet

K É R E L E M RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT
Kérelmező adatai:
Név:..........................................................................................................................................
Születési név:.............................................................................................................................
Születési hely, idő:......................................................................................................................
Anyja neve:................................................................................................................................
Lakóhely:...................................................................................................................................
Tartózkodási hely:......................................................................................................................
Társadalombiztosítási azonosító jel:.............................................................................................
Telefonszám (nem kötelező megadni):.........................................................................................
Családi állapot: hajadon/nőtlen; házas; özvegy; elvált; élettárssal él; házastársától külön él.
A kérelmezővel közös háztartásban együtt élők száma (kérelmező nélkül): ………………… fő
Kérelmezővel közös háztartásban együtt élők adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

rokonsági fok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban együtt élők havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

Összesen

1

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5

Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6

Egyéb jövedelem

7

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ........................ Ft/hó.
Rendkívüli élethelyzet, melyre tekintettel a támogatást a kérelmező kéri:
a)betegség miatt
aa) eseti gyógyszerkiadás 10.000,- Ft-ot meghaladja
ab) 5 napot meghaladó kórházi ellátás
b)elemi kár elhárítása
c)válsághelyzetben lévő várandós anya gyermeke megtartása
d)nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás
e)gyermek családba való visszakerülésének elősegítése
Indokolás:
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján – ellenőrizheti.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt: Bánhorváti, ………………………….
………………………………………………..
kérelmező aláírása
Tájékoztató

I. Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
A jövedelmi adatokat alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.
Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj,; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

III. Csatolandó mellékletek:

7. A jövedelme igazolására:

a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén az illetékes Munkaügyi Központ megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) Járási Hivatal által folyósított ellátás (ápolási díj, időskorúak járadéka, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás) esetén a Járási Hivatal által kiállított igazolás, illetve a megállapító határozat másolata,

f) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

g) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

h) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

i) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

j) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

8. Rendkívüli élethelyzet igazolása (pl. kórházi zárójelentés, gyógyszertári számla stb.)

6. melléklet

KÉRELEM

Tanulást ösztönző támogatás és nyelvvizsga megszerzésének támogatása igényléséhez

Kérelmező (saját jogú kérelmező is):
Neve: ………………….…………………. TAJ ……………………
Születési neve: ………………….…………………. állampolgársága: ……………………
Szül. helye: ………………….…………………. szül. ideje: ……………………
Anyja neve: ………………….…………………. családi állapota: ……………………
Lakcíme: ………………………………………………….……………………………
Tart.hely:
Telefonszám:
………………………………………………………….……………………
……………………………………………………………………………….
Kérelmező házastársa/élettársa:
Neve: ………………….…………………. TAJ ……………………
Születési neve: ………………….…………………. állampolgársága: ……………………
Szül. helye: ………………….…………………. szül. ideje: ……………………
Anyja neve: ………………….…………………. családi állapota: ……………………
Lakcíme: ………………………………………………………………………………
Tart.hely: ………………………………………………………………………………
A támogatást az alábbi jogcímen igénylem:
a gyermek tanulmányi eredményére tekintettel
a gyermek érettségi vizsgán minden tárgyból jeles érdemjegyet szerzett
sikeres nyelvvizsgára tekintettel
Támogatott gyermek, akire tekintettel a támogatásra jogosult:
Neve: …………………………………. TAJ ………..…………
Szül. helye: …………………………………. szül. ideje ……..……………
Lakcíme: ………………………………………………………………….…………
Tart.hely: ……………………………………………………………………………
Támogatott gyermek, akire tekintettel a támogatásra jogosult (saját jogon történő kérelmező esetében nem kell kitölteni):
Neve: ……………………………. TAJ ……………………
Szül. helye: ……………………………. szül. ideje ……………………
Anyja neve: ……………………………. Tanulmányi átlag ……………………1
Lakcíme: ……………………………………………………………………………
Tart.hely: ……………………………………………………………………………
Támogatott gyermek, akire tekintettel a támogatásra jogosult:
Neve: …………………………………. TAJ ……………………
Szül. helye: ……………………….…………. szül. ideje ……………………
Anyja neve: …………………………….……. Tanulmányi átlag ……………………
Lakcíme: …………………….………………..………………………………………
Tart.hely: ………………………….………..…………………………………………
Támogatott gyermek, akire tekintettel a támogatásra jogosult:
Neve: …………………………………. TAJ ……………………
Szül. helye: ……………………….…………. szül. ideje ……………………
Anyja neve: …………………………….……. Tanulmányi átlag ……………………
Lakcíme: …………………….………………..………………………………………
Tart.hely: ………………………….………..…………………………………………
Kérelmezővel egy lakásban ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók száma:……….. fő.
A fentiek alapján kérem gyermeke(i)m részére a tanulást ösztönző támogatás megállapítását. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás tekintetében visszafizetési kötelezettség terhel.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Kijelentem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül értesítem az ellátást megállapító Önkormányzatot.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Kijelentem, hogy harmadik személyek (hozzátartozók) adatainak megadásához, azok Mályinkai Közös Önkormányzati Hivatal általi kezeléséhez való rendelkezésre bocsátáshoz a szükséges felhatalmazással rendelkezem.
Tudomásul veszem, hogy a közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szervek megkeresésére az állami adóhatóság köteles közölni a szociális ellátást igénylő, valamint – írásbeli felhatalmazás alapján – az egy főre jutó havi jövedelem kiszámításánál figyelembe veendő személy személyi jövedelem adójának alapját.
Bánhorváti,………………………..
………………………………………………
kérelmező és/vagy törvényes képviselő
aláírása
Kérelemhez mellékelni szükséges:

1. A kérelem benyújtását megelőző hónapról jövedelemigazolást: munkáltatói igazolás,

nyugdíjas éves értesítő, nyugdíj szelvény, családi pótlék szelvény, gyerektartásdíj igazolása
stb.

2. Álláskeresők ellátásában (álláskeresési járadék, nyugdíj előtti álláskeresési segély, valamint

költségtérítés) részesülő személyek esetén az ellátást megállapító határozatot, valamint
igazolást a kifizetett összegről.

3. Jövedelemmel nem rendelkezők esetén Kazincbarcikai Járási Hivatal Foglalkozási Osztály

igazolását.

4. Szociális ellátással rendelkezők esetén. Hatósági bizonyítvány az ellátás igazolására.

5. Érvényes diákigazolvány másolatát.

6. Intézmény által kiállított tanulmányi eredményről szóló igazolást. (bizonyítvány másolatát)

2A kérelemhez csatolni kell a tanulmányi eredményről szóló igazolást, bizonyítványt, vagy a nyelvvizsga bizonyítványt.
3A kérelemhez csatolni kell a tanulmányi eredményről szóló igazolást, bizonyítványt, vagy a nyelvvizsga bizonyítványt.
1

A kérelemhez csatolni kell a tanulmányi eredményről szóló igazolást, bizonyítványt, vagy a nyelvvizsga bizonyítványt.

2

A kérelemhez csatolni kell a tanulmányi eredményről szóló igazolást, bizonyítványt, vagy a nyelvvizsga bizonyítványt.

3

Anyja neve: …………………………………. Tanulmányi átlag [1] …..………………