Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-felügyeletről

Hatályos: 2021. 09. 02

a közterület-felügyeletről

Általános indokolás

A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (továbbiakban: Kftv.) 1. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a közterületi rend és tisztaság védelméről, a tömegközlekedési eszközök használati rendjének fenntartásáról, az önkormányzati vagyon védelméről, illetve a várakozási közszolgáltatás nyújtásáról közterület-felügyelet vagy közterület-felügyelő útján gondoskodhat.

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2000.04.27-én elfogadott önkormányzati rendeletével létrehozta a város közigazgatási területén működő közterület-felügyeletet. A rendelet megalkotása óta több mint 20 év eltelt, ezért szükségessé vált a jogszabály felülvizsgálata. Megállapításra került, hogy több rendelkezés alapjául szolgáló jogszabály elavult, emellett új előírások is megjelentek. Az átfogó módosítások bevezetését egy új rendelet megalkotásával indokolt megvalósítani.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet céljaként meghatározásra került a közterületek rendjének és tisztaságának fenntartása, valamint az önkormányzat vagyonának védelme.

A 2. §-hoz

A rendelet területi hatályaként meghatározásra került a város közigazgatási területén lévő közterületek, önkormányzati intézmények.

A 3. §-hoz és a 4. §-hoz

Ezen szakaszokban kerülnek kifejtésre a közterület-felügyelők feladatai, kötelezettségei, továbbá azok az alapelvek és célok, melyeket kötelesek eljárásuk során betartani.

Az 5. §-hoz

A közterület-felügyelők szolgálati viszonyának egyes kérdéseit szabályozza.

A 6. §-hoz és a 7. §-hoz

A közterület-felügyelők eljárása során alkalmazandó előírásokat határozza meg, továbbá az intézkedés alkalmával betartandó szabályokat.

A 8–11. §-hoz

A közterületi kamerarendszer működtetésének részleteit deklarálja, kifejtésre kerülnek az elérni kívánt célok. A közterületeken kihelyezett kamerák üzemeltetésével együtt járó adatkezelési és adatvédelmi szabályok kötelező betartását írja elő, melyeket részletesen a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Közterületi kamerarendszer adatvédelmi és üzemeltetési Szabályzata tartalmazza.

A 12. §-hoz

A rendelet hatályba lépésének időpontja, illetve a korábbi vonatkozó önkormányzati rendelet hatályvesztése kerül meghatározásra.