Lábod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat által fenntartott konyha élelmezési normáiról és térítési díjairól

Hatályos: 2021. 09. 03

az önkormányzat által fenntartott konyha élelmezési normáiról és térítési díjairól

Általános indokolás

Lábod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete még 2006 évben alkotott rendeletet a gyermekvédelem helyi szabályairól, melyet tartalmilag 2010. évig több alkalommal is módosított. A rendelet tartalmazta a gyermekek védelmének rendszerét, mely a pénzbeli, természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat foglalta magába. A pénzbeli ellátások a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, szülési támogatás, óvodáztatási támogatás, stb. voltak. Ezek közül egyes ellátásokat lehetett természetben is nyújtani. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások a gyermekjóléti szolgálat, a gyermekek napközbeni ellátása keretében a bölcsöde, valamint a családok átmeneti otthona. A rendelet melléklete tartalmazta az önkormányzat által fenntartott Lábodi Csicsergő Óvoda és Konyha nevelési intézmény nyersanyagnormáit és térítési díjait.

Az azóta eltelt időszak jogszabályváltozásai kapcsán a Somogy Megyei Kormányhivatal javasolja a teljes rendelet hatályon kívül helyezését, mivel a fenti pénzbeli, természetbeni személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendeletben történő szabályozása már nem indokolt, hiszen magasabb szintű jogszabály (törvény) már szabályozza azokat. A térítési díjak a hatályon kívül helyezendő rendelet 2. mellékletében kerültek rögzítésre.

A térítési díjakról külön rendeletet javaslunk alkotni. A rendelet tervezet a korábbi rendeletben rögzített mértékű térítési díjakat tartalmazza, csupán önálló rendeleti szabályozással.