Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatról szóló 9/2016. (VI. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 19

a helyi építési szabályzatról szóló 9/2016. (VI. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 6. § (1) bekezdése kimondja, hogy a települési önkormányzat az épített környezet, a település tervszerű alakítása és védelme érdekében e törvény és végrehajtási rendeleteinek keretei között településfejlesztési és településrendezési feladatokat lát el.

Az Étv. a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában felhatalmazta a települési önkormányzatot, hogy rendeletben állapítsa meg a helyi építési szabályzatát. Ennek alapján a Győrzámoly Községben érvényes építési szabályokról rendeletet alkottunk.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelettel együtt alkalmazandó tervlapokról rendelkezik.

A 2. §-hoz

A kötelező szabályozási elemek közé bekerült egy új elem a szabályozási tervbe (be nem építhető terület), illetve a szabályozási tervben korábban is szereplő szabályozási elemek (építési hely, első építési vonal, hidrogeológiai "B" védőidom határa) belekerülnek a HÉSZ szöveges részébe is, illetve rendezésre került a felsorolás.

A 3. §-hoz

A magasabb rendű országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet(továbbiakban OTÉK) változtatása és a R. módosítás előtti rendelkezése ellentétessé vált egymással. Ezzel a bekezdés kiegészítéssel összhangba kerülnek.

A 4. §-hoz

Az üdülőterületeken kis méretű telkek alakultak ki, amelyekre az önkormányzat nem szeretné, hogy egynél több rendeltetési egység épüljön; a zsúfoltság kedvezőtlen folyamatokat indíthat el.

Az 5. §-hoz

A módosuló szabályozási tervlapokról rendelkezik.

A 6. §-hoz

A magasabb rendű országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet(továbbiakban OTÉK) változtatása és a R. módosítás előtti rendelkezése ellentétessé vált egymással. A bekezdés hatályon kívül helyezésével összhangba kerülnek.

A 7. §-hoz

A hatályba lépésről rendelkezik.