Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az élelmezési nyersanyagnormáról és térítési díjakról

Hatályos: 2022. 01. 01

Az élelmezési nyersanyagnormáról és térítési díjakról

Általános indokolás

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (1a) bekezdése értelmében Újhartyán Város Önkormányzata (a továbbiakban: fenntartó) a törvényben meghatározott módon, természetbeni ellátásként biztosítja a gyermekétkeztetést.

Az intézményi gyermekétkeztetésre vonatkozó részletszabályokat a Gyvt. 21. §-21/A. § szakasza tartalmazza. Az élelmezési feladatok ellátáshoz a fenntartó napi pénzkeretet, élelmezési normát biztosít. A rendeletalkotás szükségességét a Gyvt. 151. § (3) bekezdés írja elő, a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.

Újhartyán Város Önkormányzata által fenntartott főzőkonyha étkeztetésével összefüggő költségeit kiszámítja, meghatározza korcsoportonkénti és ellátási forma bontásában a nyersanyag norma összegét, amely egy ellátott egy élelmezési napjára felhasználható nyersanyagfélék ÁFA nélküli forint értéke. Ez az első melléklet.

Az étkezést igénybevevőket étkezési díjfizetési kötelezettség terheli. A korábbi évekhez képest legfeljebb 10 %-os emelkedés valósul meg, amely minimális többletterhet jelent a díjfizetők számára. Az élelmiszer árak drasztikus növekedése indokolta a térítési díjak minimális szintű megemelését. A 603/2020. (XII.18.) Kormányrendelet értelmében idei évben nem kerülne sor a díj emelésre, 2022. január 1-től lép hatályba a rendelet.