Lakitelek Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelete

Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014 (XI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 01- 2021. 08. 01

Lakitelek Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelete

Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014 (XI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.08.01.

Lakitelek Önkormányzata Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet 13. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő-testület meghívóját a tervezett írásbeli előterjesztésekkel együtt (a sürgősségi napirend és a rendkívüli ülés napirendje kivételével) legalább 3 nappal a Képviselő-testület ülése előtt kell kézbesíteni.

(2) A meghívó, a tervezett írásbeli előterjesztések kézbesítése elektronikus formában (e-mailen keresztül továbbá a megadott internetes elérhetőségről történő letöltés útján) történik.

2. § A Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Valamennyi Lakiteleken működő, a szervezeti és működési szabályzat 5. mellékletében felsorolt önszerveződő közösség képviselőjét tanácskozási jog illeti meg az önszerveződő közösség tevékenységi körében a Képviselő-testület és bizottságai ülésein.

3. § A Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet 43/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„43/A. § (1) A Képviselő-testület a lakiteleki lakosok, az üdülőterületen, külterületen élők közvetlen tájékoztatása, a fontosabb döntések előkészítésébe való bevonása céljából eseti jelleggel helyi fórumot (falugyűlést, üdülőterületi és külterületi fórumot) tarthat, melyen tájékoztatja a lakosságot, az üdülőterületen, a külterületen élő személyeket az őket érintő fontosabb kérdésekről. A helyi fórumon a lakosság, a választópolgárok és a helyben érdekelt személyek, szervezetek közérdekű javaslatot tehetnek, illetve véleményt nyilváníthatnak a számukra jelentős ügyekben.

(2) A helyi fórumok előkészítése, összehívása, vezetése a polgármester feladata a közmeghallgatásra vonatkozó szabályok szerint.

(3) Falugyűlést, mint helyi fórumot szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal kell tartani, és - ha ennek a feltételei fennállnak - a falugyűlés megtartása összekapcsolható a közmeghallgatással.

4. § A Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet 46. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással saját tagjai sorából egy alpolgármestert választ, aki tisztségét főállásban látja el.

5. § A Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet 47. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A bizottság üléseit az elnök – rendes ülés esetében az ülést megelőzően legalább 2 nappal, rendkívüli ülés esetében az ülést megelőzően legalább 24 órával – írásban hívja össze. A meghívóhoz csatolni kell a megtárgyalandó előterjesztéseket és az egyéb iratokat. A bizottság meghatározhatja azokat a napokat, amelyeken rendes üléseit tartja.

6. § A Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet 53. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„53. § (1) A Képviselő-testület a Lakiteleken működő, a szervezeti és működési szabályzat 5. mellékletében felsorolt, bejegyzett (bírósági nyilvántartásba vett civil szervezetek) vagy be nem jegyzett önszerveződő közösségek képviselői számára a 14. § (4) bekezdése szerint biztosítja tevékenységi körében a tanácskozási jogot a Képviselő-testület és bizottsága ülésén.

(2) Lakitelek Önkormányzata együttműködik az önszerveződő közösségekkel, azok képviselői által.

(3) A bejegyzett önszerveződő közösségek képviselője a bírósági nyilvántartásban bejegyzett személy.

(4) A be nem jegyzett önszerveződő közösségek a 43/A. § alapján összehívott helyi fórumon - a megnevezett személy megjelölésével - kérhetik képviselőjük megválasztását. A helyi fórumon megjelent személyek által megnevezettek közül - a kézfeltartással történő szavazás javaslata hiányában vagy a javaslatok ütközése esetében - titkos szavazáson, egyszerű többséggel megválasztott személy lesz a be nem jegyzett önszerveződő közösség képviselője. A titkos szavazás eljárásrendjére a 35. § (3) bekezdésének szabályai az irányadók.

(5) A be nem jegyzett önszerveződő közösségek képviselőjének megbízása megszűnik visszahívással, lemondással vagy elhalálozásával. Visszahívni legkorábban a soron következő helyi fórumon, a megválasztására irányadó szabályok szerinti eljárásrend alapján lehetséges. A be nem jegyzett önszerveződő közösségek a képviselői megbízás megszűnését követő helyi fórumon ismételten kérhetik az új képviselő megválasztását.

7. § A Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 32/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

8. § Ez a rendelet 2021. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

5. melléklet