Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 10/2019. (X.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 15- 2021. 09. 15

Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 10/2019. (X.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Ceglédbercel Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában rögzített felhatalmazás alapján, az Étv. a 13. § (1) bekezdésében, valamint a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településfejlesztési eszközökről, valamint az egyes sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 32. § és 41. §-ban foglalt módon a 9. számú mellékletben megjelölt véleményezési jogkörben eljáró szervek, az érintett területi és települési önkormányzatok és partnerek véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelet 7.§ 25. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

  • „25. szolgálati lakás: lakótól eltérő rendeltetésű építési övezetben a tulajdonos vagy az alkalmazott számára kialakított lakás”

2. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A település igazgatási területén hulladékgazdálkodási tevékenység, valamint szennyvíztisztítás a Kb-sz övezetben folytatható.”

3. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 18. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben (továbbiakban: Étv.) foglalt felhatalmazás és az (1) bekezdés alapján a HÉSZ-ben meghatározott településfejlesztési és településrendezési feladatok, ezen belül kiemelten

  • a) a szabályozási terven tervezett szabályozással érintett területek tömbfeltárására;
  • b) a telekalakítás sajátos jogintézménnyel érintett területek telekalakítására”

4. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Hőszivattyú bármely övezetben, építési övezetben zaj elleni védelmet biztosító épületben és építményben is elhelyezhető, amennyiben a működéséből eredő zaj a telekhatárok mentén és azon túl nem haladja meg a 20 dB-t.”

5. § (1) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben az övezeti előírás másképpen nem rendelkezik az előkert meghatározása során,

  • a) beépült telektömbben az előkert meghatározásakor a kialakult állapothoz kell illeszkedni úgy, hogy az előkerti határvonal az adott építési telek mellett két oldalról elhelyezkedő két-két telek kialakult előkertjei által meghatározott sávba kerüljön. Ezen előkerti határvonal a Pesti út mentén kötelező építési vonalnak tekintendő, melyen az épület utcai homlokzatának legalább 50 %-át kell elhelyezni.
  • b) jellemzően beépítetlen telektömbben az előkert nagysága 5,0 méter, fekvőtelek esetében 0,0 méterig csökkenthető az a) pont figyelembevételével, amennyiben a telek csak így válik beépíthetővé.
  • c) a magánút felőli építési határvonal és a telek homlokvonala közötti területsáv előkertnek minősül,
  • d) saroktelken az előkerti építési határvonalat úgy kell meghatározni, hogy az a csatlakozó telkek előkerti határvonalaihoz igazodjon.”

(2) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 30. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Amennyiben a fekvő-telek csak így válik beépíthetővé a hátsókert 0,0 méterig csökkenthető, de ez esetben a 30. § (2) b) pont alatti engedmény egyidejűleg nem alkalmazható.”

(3) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 30. § (8) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(4) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 30. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Kialakult beépítésű építési övezetben, ahol a 2. melléklet SZ(K) jelzésű „kialakult, szabadon álló” beépítési módot ír elő, de a kialakult állapot miatt a szabadon álló beépítés nem alakítható ki a 16,0 méternél kisebb legkisebb szélességű építési telken új épület oldalhatáros beépítési módnak megfelelően is telepíthető, amennyiben az a szomszédos telek építési jogait nem korlátozza.”

[Kialakult beépítésű építési övezetben, ahol a 2. melléklet O(K) jelzésű „kialakult, oldalhatáron álló” beépítési módot ír elő]

  • „a) a – tervezett építéssel érintett telekrészen, a legkisebb telekszélesség tekintetében - 16,0 méternél nagyobb szélességű építési telken új épület szabadonálló beépítési módnak megfelelően is telepíthető, az építési vonal (kötelező építési határvonal) ebben az esetben figyelmen kívül hagyható, az oldalkert a 30. § (4) bekezdés szerint határozandó meg;
  • b) Vt jelű építési övezetekben a szabályozási vonalon (telek homlokvonalán) mért szélességű 14 m vagy annál kisebb szélességű építési telken, ha a kialakult állapot miatt az oldalhatáron álló beépítés nem alakítható ki, új épület zártsorú beépítési módnak megfelelően is telepíthető, amennyiben az a szomszédos telek építési jogait nem korlátozza.”

6. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 33. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Közterületi és nem közterületi telekhatáron a kerítés magassága legfeljebb 2,0 m, tömör kerítés esetén legfeljebb 1,8 m, a lábazat magassága 0,6 m lehet, közterületi telekhatáron létesítendő személy vagy gépjármű közlekedésre alkalmas kapu magassága legfeljebb 2,5 m lehet.”

7. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 34. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(10%-nál nagyobb lejtésű terepen)

  • „a) a terepszint alatti építmény a csatlakozó terepszintből legfeljebb 1,5 méter magasságban emelkedhet ki, kivéve az épület bejáratát, és a bejárathoz csatlakozó tereplépcsőt, rámpát;”

8. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 36. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A zöldfelületek kialakítására vonatkozó szabályokat a településkép védelméről szóló helyi rendelet tartalmazza.”

9. § (1) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 37. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az új építmények, önálló rendeltetési egységek építése, meglévő építmények bővítése, átalakítása, rendeltetésük módosítása esetében a rendeltetésszerű használatához az OTÉK-ban előírt mennyiségű és fajtájú módosítása esetében a rendeltetésszerű használatához az OTÉK-ban előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű elhelyezési lehetőségét, továbbá rendszeres teherszállítás esetén a rakodóhelyet telken belül kell biztosítani, kivéve a (2) és (2a) bekezdésben meghatározott eseteket, és ha az övezeti előírás másképpen rendelkezik.”

(2) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 37. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Új lakóépület létesítése vagy új lakórendeltetés kialakítása esetén lakórendeltetési egységenként 1 személygépjármű elhelyezését telken belül biztosítani szükséges.”

10. § (1) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 38. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az építési övezeteket, a telekalakításra és építési övezetekre vonatkozó előírásokat a 2. melléklet, az építési övezetekben elhelyezhető rendeltetéseket és melléképítményeket a 3. melléklet tartalmazza.”

(2) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 38. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A 3. melléklet 3.2. táblázatban felsorolt, az egyes építési övezetekben elhelyezhető rendeltetések közül a lakás rendeltetés és szolgálati lakás egyszerre nem létesíthető, kivéve a Vt-1/o jelű intézményi övezetet.”

11. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 40. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Lf-1 jelű építési övezetben a telekalakítás sajátos jogintézménnyel érintett terület tömbfeltárása a telektömbre egységesen készülhet.”

12. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 41. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Vt építési övezetben lévő építési telken)

  • „c) új lakóépület vagy új lakórendeltetési egység építése esetén a rendeltetési egységhez tartozó gépjármű tárolót, garázst a lakóépületben vagy a lakóépülethez közvetlenül kapcsolódóan, egy tömbben kell elhelyezni.”

13. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 43. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A G-2 jelű építési övezete területén állattartó rendeltetésű major megvalósítható.”

14. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 44. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Gksz építési övezeteiben önálló lakó főrendeltetésű épület nem helyezhető el. Gksz építési övezetben a meglévő lakó rendeltetés megtartható, de tovább nem bővíthető, új lakórendeltetési egység nem alakítható ki .”

15. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 46. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Gip területek szabályzatban meghatározott, és Szabályozási Tervben is jelölt építési övezetei a Gip-1, Gip-2 jelű építési övezetek.”

16. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 50. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az övezet területén a bánya működtetéséhez szükséges épületek és építmények helyezhetők el.”

17. § (1) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 53. § (3) bekezdés a) pont ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 53. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Külterületen az M4 autóút és a 4. sz. I. rendű főút tengelyétől 100-100 m védőtávolságot kell biztosítani. A védőterületen belül építmény csak az út kezelőjének hozzájárulásával helyezhető el. Kerítés az úttengelytől 30-30 méterre helyezhető el.”

(A Szabályozási Tervben meghatározottak szerint a közlekedési területek a közúti közlekedés területeinek övezeteire, illetve a kötöttpályás közlekedési terület övezetére tagozódnak, az alábbiak szerint:
a közúti közlekedés területei)

  • „ab) a KÖu-2 jelű, az országos 4. sz. I. rendű főút és a települési bekötő utak 46124 j., 46125 j., 46311 j, 46316 j. utak területének,”

18. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 3. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

19. § A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete

  • a) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:1 mezőjében a „70” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • b) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:2 mezőjében az „50” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • c) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:3 mezőjében a „40” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • d) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:4 mezőjében a „40” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • e) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:5 mezőjében a „30” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • f) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:6 mezőjében a „30” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • g) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:7 mezőjében a „40” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • h) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:8 mezőjében a „40” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • i) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:10 mezőjében az „50” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • j) 2. melléklet 3.1. pontjában foglalt táblázat D:11 mezőjében az „50” szövegrész helyébe a „-” szöveg,
  • k) 2. melléklet 3.2. pontjában foglalt táblázat B:7 mezőjében a „100 000” szövegrész helyébe a „10 000” szöveg,
  • l) 3. melléklet 3.2. pontjában foglalt táblázat 3 . sor 17. mezőjében a „K” szövegrész helyébe a „X1V” szöveg,
  • m) 3. melléklet 3.2. pontjában foglalt táblázat 15 . sor 11. mezőjében a „X2sz” szövegrész helyébe a „-” szöveg

lép.

20. § Hatályát veszti a Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete

  • a) 2. § (1) bekezdés c) pont da) és db) alpontja,
  • b) 42. §-a,
  • c) 44. § (9) bekezdése,
  • d) 46. § (8) bekezdése.

21. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba, és a kihirdetését követő 16. napon hatályát veszti.

1. melléklet

1. A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 3. melléklet 3.2. pontjában foglalt táblázat 9 . sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(A

B

C

D

LAKÓTERÜLETEK

VEGYES
TERÜLETEK

GAZDASÁGI TERÜLETEK

KÜLÖNLEGES
TERÜLETEK


Az építési övezetek területén
- elhelyezhető (X),
- kivételesen elhelyezhető (K), illetve
- el nem helyezhető (N)

Lf-1

Lf-2

Lf-3

Lf-4

Lf-5

Lf-6

Vt-1/sz, Vt-1/o

Vt-1/o - intézményi

Vt-2/sz, Vt-2/o

G-1

G-2

Gksz-1, Gksz-2, Gksz-3

Gip-1, Gip-2

K-szi-1

K-szi-2

K-B

K-Rek)

9

nevelési, oktatási

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X”

2. A Ceglédbercel Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete 3. melléklet 3.2. pontjában foglalt táblázat 37–39. sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

37

állatól, állatkifutó

X

X

X

X

X

X

M

M

M

X

X

X

38

trágyatároló

X

X

X

X

X

39

komposztáló

X

X

X

X

X

X

M

M

M

X

X