Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2014.(XI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 29- 2021. 12. 01

Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2014.(XI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.29.

Sármellék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 53. §. (1) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) és d.) pontjában meghatározott feladatkörében, és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2014.(XI.27.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: rendelet) az alábbiak szerint módosítja:

1. § A szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2014. (XI.27.) önkormányzati rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § /1/ A képviselő-testület – meghatározott önkormányzati feladatok ellátására – állandó vagy ideiglenes bizottságot választ.

/2/ A képviselő-testület Ügyrendi és Szociális Bizottságot hoz létre 3 fővel. A bizottság feladatait és hatáskörét a 3. melléklet tartalmazza.
/3/ A képviselő-testület Kulturális, Sport és Ifjúsági bizottságot hoz létre 5 fővel. A bizottság feladatait és hatáskörét a 3. melléklet tartalmazza.
/4/ A bizottság belső működési szabályait az Mötv. és az SZMSZ keretei között maga határozza meg.
/5/ A képviselőt-testület indokolt esetben meghatározott feladat ellátására ideiglenes bizottságot hozhat létre. Megbízatása, feladatainak elvégzéséig, illetve az erről szóló jelentésének a képviselő-testület által történő elfogadásáig szól.
/6/ A bizottság elnökét és tagjainak több mint a felét a települési képviselők közül kell választani. A polgármester, a Közös Hivatal dolgozója nem lehet a bizottság elnöke, tagja.
/7/ A bizottság határozatképességére és határozathozatalára a képviselő-testületre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
/8/ A bizottság ülését az elnök hívja össze és vezeti.
/9/ Bármely képviselő javaslatot tehet valamely – a bizottság feladatkörébe tartozó – ügy megtárgyalására. A bizottság elnöke az indítványt a bizottság legközelebbi ülése elé terjeszti, melyre köteles meghívni az indítványozó képviselőt.
/10/ A bizottsági döntéshozatalból kizárható az, akit vagy akinek a hozzátartozóját személyesen érinti az ügy. A személyes érintettséget az érdekelt köteles bejelenteni. A kizárásról az elnök esetén a polgármester, bizottsági tag esetén a bizottság minősített többséggel dönt.
/11/ A bizottság azokban az esetekben tart zárt ülést, amelyekben azt az Mötv. kötelezővé teszi vagy megengedi. Döntéseiről a bizottság elnöke adhat tájékoztatást.
/12/ A bizottság minden tagja köteles az ülésen tudomására jutott állami és szolgálati titkot megőrizni.
/13/ A bizottság üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni, amely az elhangzott felszólalások rövid ismertetését, a hozott döntést, valamint – külön indítványra – a kisebbségi véleményeket tartalmazza. Az átruházott hatáskörben hozott döntésről a bizottság elnöke a legközelebbi testületi ülésen tájékoztatást ad.
/14/ A bizottság tevékenységéről évente számol be a képviselő-testületnek a képviselő-testület decemberi ülésén.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és 2021. december 2-án hatályát veszti.