Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról módosítása

Hatályos: 2021. 08. 26- 2021. 08. 26

Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról módosítása

2021.08.26.

Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testülete az 1. §-4. § tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1§ (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 25. § (3) b) pontjában, 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 45. § (1) bekezdésében, 45. § (7) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, az 57. §-ban, a 65/F §-ban, a 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 3. § h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő i) ponttal egészül ki:

[E rendelet az alábbi pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokat (a továbbiakban: szociális ellátások) szabályozza:]

„h) a köztemetést és”

[E rendelet az alábbi pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokat (a továbbiakban: szociális ellátások) szabályozza:]

„i) az iskolakezdési települési támogatást.”

2. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át az alábbi döntési hatásköreit:)

„f) a köztemetés elrendelésével, a költségek hagyatéki teherkénti bejelentésével, az eltemettetésre köteles személy köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezéssel kapcsolatos eljárásban és a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alóli mentességgel kapcsolatos eljárásban és”

(A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át az alábbi döntési hatásköreit:)

„g) az iskolakezdési települési támogatást.”

3. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 11. § (6) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A kérelemhez csatolni kell a települési lakhatási támogatás iránti kérelemmel érintett lakásra vonatkozó:)

„b) a kérelmező vagy a kérelmező háztartása tagja nevére szóló éves elszámoló villamosenergia, gáz vagy vízszámlát, ha a lakás távfűtéssel nem rendelkezik,”

4. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az (1) bekezdésben megállapított születési települési támogatás összege gyermekenként 50 000 Ft.

(5) Az örökbefogadót az örökbefogadástól számított 60 napon belül illeti meg a támogatás. A határidő jogvesztő.
(6) A települési támogatás iránti kérelmet a 12. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.”

5. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Házasságkötési települési támogatásra jogosult az a házaspár, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) a háztartásukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 300%-át.

b) Balatonakarattya közigazgatási területén kötöttek házasságot és legalább egy éve állandó lakóhellyel rendelkeznek, és ott életvitel szerűen élnek.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított házasságkötési települési támogatás összege 20.000 Ft.
(4) A házasságkötési települési támogatás igényléséhez a házassági anyakönyvi kivonatot a házasságkötést követő 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.
(5) A települési támogatás iránti kérelmet 13. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 21. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

13. Iskolakezdési települési támogatás
22.§ (1) Iskolakezdési támogatás egyszeri támogatásként adható.
(2) Iskolakezdési támogatásban részesíthető az adott tárgyévben betöltött 20 éves korig az a tanuló, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:
a) aki tárgyév január 1-jétől a támogatás igénylésekor is folyamatosan balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él,
b) köznevelési intézményben: általános iskolában vagy gimnáziumi, szakiskolai, szakközépiskolai, szakmunkásképző nevelési-oktatási intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkezik,
c) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.
(3) A támogatást tárgyév szeptember 30. napjáig lehet igényelni. A határidő elmulasztása jogvesztő.
(4) A tanulói jogviszony fennállását iskolalátogatási igazolással bizonyítani kell.
(5) Az iskolakezdési támogatás felhasználását utólag, a tárgyév október 31. napjáig igazolni kell.
(6) Az (1) bekezdésben megállapított iskolakezdési támogatás összege 6.000 Ft.
(7) Az iskolakezdési támogatása iránti kérelmet 14. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.
14. A köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alóli mentesség
23. §
(1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat az Szt. 48. §-ban foglaltak szerint kell ellátni.
(2) A köztemetést a Polgármester rendeli el.
(3) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy kérelmére a Polgármester a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból:
a) elengedheti, vagy
b) csökkentheti.”

6. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

24/A § (1) Az étkeztetésről az Szt. 62. §-a rendelkezik.

(1) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki személyi azonosításra alkalmas okmány másolatával igazolja, hogy az étkeztetés igénybevételének időpontjában 65. életévét betöltötte.

(2) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekintetni azt a személyt, aki legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodásban szenved.

(3) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki önmaga ellátására részben képes és fogyatékosságát az Szt. 65/C. § (6) bekezdésében foglaltak szerint igazolja.

(4) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes, ezt orvosi igazolással kell igazolnia.

(5) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki – nyilatkozata szerint – bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(6) Balatonakarattya Község Önkormányzata az étkeztetést, - munkanapokon napi egyszeri meleg élelmezést jelent –a Tátorján Szociális Szolgáltató Intézmény közreműködésével, annak szervezésében biztosítja a fennálló társulási megállapodás alapján, az étel elvitelének lehetőségével, illetve házhoz szállítással.

(7) Az étkeztetés – a kérelemben megjelölt időponttól – határozatlan időre állapítható meg. A kérelmet a Tátorján Szociális szolgáltató Intézménynél kell benyújtani.

(8) Az étkeztetés önköltségének 50 %-os támogatására jogosult az a személy, akinek a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(9) Térítésmentes kiszállításra jogosult az, aki legalább 1 éve balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él, valamint:

a) 80 év feletti,

b) aki fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

c) a háziorvos igazolja a mozgáskorlátozottságát.

24/B § Házi segítségnyújtás esetén:
(1) személyi térítési díj megfizetése alóli mentességre jogosult az a legalább 1 éve balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő személy, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 300 %-át nem éri el;
(2) személyi térítési díjból 50%-os támogatásra jogosult az a legalább 1 éve balatonkarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő személy, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 300 %-át meghaladja.
(3) A kérelmet a Tátorján Szociális szolgáltató Intézménynél kell benyújtani.”

7. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet a következő szöveggel egészül ki:

24/C § Nappali ellátásra jogosult az:
(1) az időskorú személy, aki szociális és mentális támogatásra szoruló önmaga ellátására részben képes
(2) akinek az egészségi állapotára vonatkozó igazolást a háziorvos kiállította.”

8. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § (1) E rendelet 2020. június 3. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete.”

9. § Hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet

a) 21. § (3) bekezdése,

b) 13. alcíme,

c) 14. alcím címe,

d) szövege,

e) „23/B §” alcíme,

f) szövege,

g) szövege,

h) szövege.

10. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2021. szeptember 3-án lép hatályba.

(2) Az 1–9. § 2021. szeptember 3-án 10 óra 4 perckor lép hatályba.

1. melléklet

K É R E L E M
iskolakezdési támogatásához

1. Kérelmező családi és utóneve(i)

.................................................................................................................................................

Születési családi és utóneve(i): ................................................................................................

Születési helye, ideje: ..............................................................................................................

Anyja születési családi és utóneve(i): ......................................................................................

Lakóhelye: ...............................................................................................................................

Bejelentett tartózkodási helye: ................................................................................................

Társadalombiztosítási azonosító jele: ………………………………………………………

Családi állapota (nem kötelező megadni): ……………………………………………….…

Állampolgársága (nem kötelező megadni): ..................…………………………................

Telefonszáma (nem kötelező megadni): ……………………………………………………

Felsőfokú oktatásban részesülő kérelmező esetén oktatási intézmény megnevezése:

……………………………………………………………………………………………….

2. Házastárs (élettárs) családi és utóneve(i): ................................................................................

Születési családi és utóneve(i): ................................................................................................

Születési helye, ideje: ...............................................................................................................

Anyja születési családi és utóneve(i): ......................................................................................

Lakóhelye: ...............................................................................................................................

Bejelentett tartózkodási helye: ................................................................................................

Társadalombiztosítási azonosító jele: ……………………………………………………….

Családi állapota (nem kötelező megadni): ……………………………………………….…

Állampolgársága (nem kötelező megadni): ..................…………………………................

Telefonszáma (nem kötelező megadni): ……………………………………………………

3. Jövedelmi adatok

A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási
jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6

Egyéb jövedelem

7

Összes jövedelem

4. Kérelmező családjában élő általános, vagy középfokú köznevelési intézmény nappali tagozatán tanuló gyermek(ek),

5. Gyermek családi és utóneve(i): ...........................................................................................

Születési helye, ideje: ............................................................................................................

Társadalombiztosítási azonosító jele: …………………………………………………….…

Iskola neve: ............................................................................................................................

Címe: .......................................................................................................................................

Osztály ………………………………Képzési forma:…………………………………….…

6. Gyermek családi és utóneve(i): ...........................................................................................

Születési helye, ideje: ..............................................................................................................

Társadalombiztosítási azonosító jele: …………………………………………………………

Iskola neve: ...............................................................................................................................

Címe: ..........................................................................................................................................

Osztály ………………………………Képzési forma:………………………………………..

7. Gyermek családi és utóneve(i): ..............................................................................................

Születési helye, ideje: ..................................................................................................................

Társadalombiztosítási azonosító jele: …………………………………………………………..

Iskola neve:...................................................................................................................................

Címe: ............................................................................................................................................

Osztály………………………………Képzési forma:…………………………………………..

8. A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók, egyéb személyek:

Neve Szül. év hó nap hozzátartozóim.

……………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………

A benyújtásának feltétele: iskolalátogatási igazolás és a jövedelemről szóló igazolás/ok.

Benyújtási határidő: szeptember 30.

Elszámolási határidő: október 31.

Tudomásul veszem, hogy a határidőn túl benyújtott kérelmek elbírálására nincs lehetőség.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

A közölt adatoknak az ellátáshoz és nyilvántartásához kapcsolódó felhasználásához, valamint a törvényben meghatározott statisztikai célú adatfeldolgozásához hozzájárulok.

Kelt…………………….., 20 ……………………………..

………..……………

kérelmező