Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelete

Ráckeve Város településképének védelméről és minőségi alakításáról szóló 27/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01- 2021. 07. 02

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Ráckeve Város településképének védelméről és minőségi alakításáról szóló 27/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész, a Magyar Építész Kamara, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetések szabályairól szóló önkormányzati rendeletében meghatározott Partnerek véleményének kikérésével a következőket Ráckeve Város településképének védelméről és minőségi alakításáról szóló 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendeletét a következők szerint módosítja:

1. Általános rendelkezések

1. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet a következők szerint módosul.

2. § (1) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 19. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) az épületek homlokzata jellemzően vakolt, tégla-, vagy kőburkolatú lehet; műanyag lemez-, lapburkolat nem engedélyezhető.”

(2) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 19. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) a tető héjazata fém trapéz-, cserepes- és hullámlemez, hullámpala, bitumenes sík- és hullámlemez, PVC, műanyag hullámlemez, valamint polikarbonát fedésű nem lehet,”

(3) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (14) és (15) bekezdéssel egészül ki:

„(14)

  • a) a Városközpont településrész területén az épületek főtömegét 40-45° közötti hajlásszögű tetővel kell fedni, a b) és c) pontban meghatározott eltérésekkel
  • b) ahol az eredeti épület tetejének hajlásszöge ettől eltérő volt, az visszaállítható,
  • c) új építés vagy bővítés esetén - a meglévő épületrészek magastetőjének kötelező megtartása mellett - az összes tetőfelület vízszintes vetületének legfeljebb 60 %-a az új vagy bővített épületeken, épületrészeken
    • ca) 40°-nál kisebb hajlású magastetővel,
    • cb) 5-16° közötti hajlásszögű korcolt fémlemez tetővel,
    • cc) tetőteraszként kialakított járható lapostetővel,
    • cd) zöldtetőként kialakított tetővel is fedhető.

(15) elaprózott tetőfelületekből túlformált tetőforma nem alakítható ki.”

3. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 23. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3)

  • a) a tető formájában illeszkedjen környezetéhez, hajlásszöge 20-45 fok lehet a b) és c) pontban meghatározott eltérésekkel
  • b) 5-20° közötti tetők kialakítása korcolt vagy kiselemes héjalású fémlemezzel, vagy zöldtetővel fedetten megengedett,
  • c) lapostető kialakítása tetőteraszként járható tetőként, vagy zöldtetővel fedetten megengedett.”

(4) lakó- és üdülőterületeken a tető fedése fém trapéz-, cserepes- és hullámlemez, hullámpala, bitumenes sík- és hullámlemez, PVC, műanyag hullámlemez, valamint polikarbonát fedésű nem lehet,”

4. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Újhegy területén megengedett a természetes anyagok használata (kő, tégla, vakolt homlokzat, cserépfedés), földszintes, vagy földszint és tetőteres beépítés, utcára merőleges nyeregtető kialakítása.

(2) A településrész területén az épületek fő tömegét 35-45 fok közötti hajlásszögű tetővel kell fedni, az alább meghatározott eltérésekkel, az összes tetőfelület vízszintes vetületének legfeljebb 40%-a:

  • a) 35 foknál kisebb hajlású magastetővel,
  • b) 5-16 fok közötti hajlászögű, korcolt fémlemeztetővel,
  • c) zöld tetőként kialakított tetővel is fedhető.

(3) Újhegy területén elaprózott tetőfelületekből túlformált tetőforma nem alakítható ki.”

5. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Kereskedelmi-szolgáltató, ipari, övezetekben a lapos tetős kialakítás is megengedett.

(2)

  • a) Mezőgazdasági övezetben, birtokközponton, különleges mezőgazdasági üzemi építési övezetekben az épületeket tájba illően kell elhelyezni, 20-45° hajlásszögű tetővel kell fedni, a b) és c) pontban meghatározott eltérésekkel
  • b) 5-20° közötti tetők kialakítása korcolt vagy kiselemes héjalású fémlemezzel, vagy zöldtetővel fedetten megengedett,
  • c) lapostető kialakítása tetőteraszként járható tetőként, vagy zöldtetővel fedetten megengedett”

6. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet a következő szöveggel egészül ki:

„(5) Mezőgazdasági övezetben, birtokközponton, különleges mezőgazdasági üzemi építési övezetekben a gazdasági épületek telkét legalább 50 %-ban áttört kerítéssel lehet körbe keríteni.”

7. § (1) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„d) tető héjazata fém trapéz-, cserepes- és hullámlemez, hullámpala, bitumenes sík- és hullámlemez, PVC, műanyag hullámlemez, valamint polikarbonát fedésű nem lehet,”

(2) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet (1) bekezdése a következő h)–j) ponttal egészül ki:

„h) ) a településrész területén az épületeket 35-45° hajlásszögű tetővel kell fedni, a i) és j) pontban meghatározott eltérésekkel,

i) 5-20° közötti tetők kialakítása korcolt vagy kiselemes héjalású fémlemezzel, vagy zöldtetővel fedetten megengedett,

j) lapostető kialakítása tetőteraszként járható tetőként, vagy zöldtetővel fedetten megengedett.”

8. § (1) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 46. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester településképi véleményét a főépítész szakmai álláspontjára vagy a (11) bekezdés szerinti esetekben a helyi építészeti-műszaki tervtanács állásfoglalására alapozva adja meg.”

(2) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 46. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A településképi véleményezési eljárás a kérelmező által a polgármesterhez benyújtott papír alapú kérelemmel indul. ”

(3) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 46. § (5) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:

„h) 20° alatti hajlásszögű tető vagy lapostető létesítése esetén a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 26/A. § (3) bekezdés a) pontja szerinti egyedi építészeti követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki terv kötelező melléklete a tömegképzés és anyaghasználat indokoltságát alátámasztó látványterv és a telektömb tetőidomait bemutató helyszínrajz.”

(4) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 46. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A polgármester a településképi véleményt a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül megküldi az építtetőnek, a tervezőnek és a kérelmezőnek – amennyiben a kérelmező nem a tervező vagy az építtető.”

(5) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 46. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) településképi véleményezési eljáráshoz kötött építési munkákra vonatkozó építészeti-műszaki tervdokumentációkkal kapcsolatban a településképi vélemény alapját a tervtanács állásfoglalása képezi, amennyiben

a) az építési tevékenység 5 000 m2 összes szintterületet meghaladó,

b) legalább 6 lakást vagy egyéb rendeltetést tartalmazó építmény építésére irányul,

c) a polgármester vagy a városi főépítész úgy ítéli meg, hogy az adott eljárásban érintett tervezési terület vagy építési munka sajátossága azt indokolja.”

9. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 48. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) 20° alatti hajlásszögű tető vagy lapostető létesítése esetén a (4) pont szerinti véleményezendő dokumentáció műszaki terveinek kötelező melléklete a tömegképzés és anyaghasználat indokoltságát alátámasztó látványterv és a telektömb tetőidomait bemutató helyszínrajz.”

10. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben a (2) bekezdésben megszabott határidő elteltét követően a településképi kötelezésben előírtak megszegése továbbra is fennáll, a képviselő-testület a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11. § (3) bekezdése szerinti bírságot szabhat ki az ingatlan tulajdonosával szemben.”

11. § Hatályát veszti a Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet

  • a) -„.” alcím címe,
  • b) „.” alcím címe,
  • c) 19. § (3) bekezdése,
  • d) „.” alcím címe,
  • e) „.” alcím címe,
  • f) „.” alcím címe,
  • g) „.” alcím címe,
  • h) „.” alcím címe,
  • i) „.” alcíme,
  • j) „.” alcím címe,
  • k) szövege,
  • l) „.” alcím címe,
  • m) szövege,
  • n) (4) bekezdése,
  • o) „.” alcím címe,
  • p) „.” alcím címe,
  • q) 17. alcíme,
  • r) „.” alcím címe,
  • s) „.” alcím címe,
  • t) „.” alcím címe,
  • u) „.” alcím címe,
  • v) „.” alcím címe,
  • w) 25. alcím címe,
  • x) 42–44. §-a,
  • y) 46. § (9) bekezdése,
  • z) „.” alcím címe,
  • 1) 5. melléklet szerinti csatolmánya.

2. Záró rendelkezés

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.