Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról és kialakításáról

Hatályos: 2021. 12. 01
Az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról és kialakításáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz és az 1–4. melléklethez
Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testületének az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról és kialakításáról szóló 12/2021.(XI.30.) önkormányzati rendeletéhez
Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 11/2017.(V.30.) önkormányzati rendeletével fogadta el Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének az Egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról és kialakításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról szóló rendeletét (a továbbiakban: rendelet). A rendeletet a védőnői körzetek vonatkozásában a 19/2019.(X.10.) számú önkormányzati rendelettel módosította a képviselő-testület.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya szakmai konzultáció keretein belül vizsgálta a rendeletet. A vizsgálat során arra a megállapításra jutott, hogy a rendelet bevezető része ellentétes a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009.(XII.14.) IRM rendelet 52. § (3) bekezdésével, mely szerint a bevezető részben meg kell jelölni, ha a rendelet más, jogszabályban kifejezetten, az adott rendelet megalkotása vonatkozásában véleményezési hatáskörrel felruházott szervvel vagy személlyel egyetértésben, valamint ha más szerv vagy személy véleményének kikérésével alkotják meg. Megállapításuk szerint a rendelet nem tartalmazza, hogy az országos tisztifőorvos, valamint a hatáskörrel rendelkező államigazgatási szerv véleményének kikérésével alkották meg, ezért felülvizsgálata szükséges.
Mivel a módosító rendelet 2019-es elfogadása előtt nem lett kikérve egyetlen véleményezésre jogosult szerv véleménye sem, a jelenleg hatályos 11/2017.(V.30.) önkormányzat rendelet újbóli módosítása helyett célszerűnek láttuk annak hatályon kívül helyezését és új rendelet megalkotását a szükséges vélemények beszerzését követően.