Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 5/2021. (V. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 17

a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 5/2021. (V. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 14. § bekezdése kimondja, hogy a gyermekvédelmi rendszer működtetése állami és önkormányzati feladat. A Gyvt. 16. §-a értelmében az e törvényben meghatározott, a gyermekek védelmét biztosító hatósági feladat- és hatásköröket a helyi önkormányzat képviselő-testülete, valamint a gyámhatóság gyakorolja.

A Gyvt. 29. §-a előírja, hogy a fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot, valamint ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat rendeletben szabályozza az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formáit, az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját és a kérelem elbírálásának szempontjait, az intézményvezető hatáskörében - külön eljárás nélkül - biztosítható ellátásokat, az ellátás megszűnésének eseteit és módjait, a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait.

A Gyvt. előírásai értelmében a képviselő-testület hatáskörébe tartozó személyes gondoskodással kapcsolatos előírásokat, azok biztosításának módját, formáját és szabályait rendeletben szabályozza, valamint a képviselő-testület által saját hatáskörben biztosított ellátások is e rendeletben kerülnek meghatározásra.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Újraszabályozza az iskolakezdési támogatás mértékét.

A 2. §-hoz

A korábban e tárgykörben szabályozó önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.

A 3. §-hoz

A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.