Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 04. 01

Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

2024.04.01.

Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testülete, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános szabályok

1. § (1) A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a Mohácsi Többcélú Kistérségi Tárulás Gondozási Központja Lippó intézményt fenntartó Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulásban résztvevő településekre – házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátása, demens személyek nappali ellátása vonatkozásában – a társulási megállapodás szerint.

2. Eljárási szabályok

2. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet a kérelmező a Nagynyárádi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: hivatal) az e célra rendszeresített formanyomtatványon nyújthatja be, továbbá szóban is előterjesztheti, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni és gondoskodni kell az igénylőlap kitöltéséről.

(2) A jövedelem számításánál a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. § és 10. § (2) bekezdésében foglaltakat kell figyelembe venni.

(3) A hivatal köteles a kérelmező által benyújtott igazolások, adatok valódiságát vizsgálni, – amennyiben szükségesnek látja –környezettanulmányt készíthet. A 6 hónapon belül készült környezettanulmány ismételten felhasználható.

(4) Az e rendeletben és az Szt. - ben meghatározott feltételek hiányában vagy azok megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt pedig kötelezni kell:

a) a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,

b) a természetben nyújtott szociális ellátás esetén a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére,

c) a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetén az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére.

(5) Ha a helyi önkormányzat képviselő-testülete, valamint átruházott hatáskörében a polgármester a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, vagy pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból elengedheti.

3. Települési támogatások

3. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az e rendeletben meghatározottak szerint települési támogatást nyújt.

(2) A települési támogatás adható

a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatása (lakhatási támogatás),

b) gyógyszerkiadások viseléséhez kapcsolódó támogatás (gyógyszertámogatás),

c) temetési támogatás,

d) rendkívüli települési támogatás,

e) születési támogatás

f) karácsonyi támogatás

g) óvodakezdési, tanévkezdési támogatás

formájában.

(3) A (2) bekezdés a)- e) pontjában foglalt települési támogatások iránti kérelem az 1. melléklet szerinti, a (2) bekezdés f) pontjában foglalt települési támogatás iránti kérelem a 2. melléklet szerinti, a (2) bekezdés g) pontjában foglalt települési támogatás a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

4. Lakhatási támogatás

4. § (1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A lakhatási támogatást elsősorban a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3) A lakhatási támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege a kért támogatás összege, de legfeljebb 5000, - Ft/hó, az eseti jelleggel megállapított támogatás összege a kért támogatás összege, de legfeljebb 30000, - Ft.

(4) A támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától állapítható meg legfeljebb 6 hónap időtartamra.

(5) A lakhatási támogatás pénzbeli vagy természetbeni formában adható.

(6) A pénzbeli rendszeres ellátások utalása vagy kifizetése havonta utólag, a hónap 5. napjáig, a nem rendszeres ellátások kifizetése legkésőbb a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a házipénztárból történik.

(7) A lakhatási támogatás elsősorban természetben nyújtandó

a) villanyáram-, valamint gázdíj támogatására a szolgáltatóhoz történő utalással,

b) vízdíjhátralék kiegyenlítésére a szolgáltató számlájára történő utalással,

c) szemétszállítási díj kiegyenlítésére a szolgáltató számlájára történő utalással,

d) albérleti díjtartozásra,

e) tüzelőanyag beszerzésére.

(8)1 A támogatásra az jogosult, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét, egyedül élő esetén annak ötszörösét és nem rendelkezik az Szt. 4§ - ában meghatározott vagyonnal.

(9) A lakhatási támogatás a településen bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személy részére állapítható meg.

(10) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

5. Gyógyszertámogatás

5. § (1) Települési támogatás gyógyszertámogatás formájában annak állapítható meg

a)2 akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét, egyedül élő esetén annak ötszörösét, és

b) a havi rendszeres gyógyszerköltsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át eléri, továbbá

c) az alábbi tartós betegségek valamelyikében szenved:

ca) daganatos megbetegedés,

cb) szív- és érrendszeri megbetegedés,

cc) cukorbetegség,

cd) asztmatikus megbetegedések.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során a kérelmező havi rendszeres gyógyszerköltsége a kérelem benyújtását megelőző háromhavi, háziorvos vagy szakorvos által igazolt gyógyszerköltség egyhavi átlaga.

(3)3 A gyógyszertámogatás egy hónapra jutó összege a (2) bekezdésben foglaltak szerint kiszámított havi rendszeres gyógyszerköltség összegének 50 %-a, amely azonban nem lehet több, mint 10000 forint.

(4) A gyógyszertámogatást legfeljebb hat hónapra lehet megállapítani.

(5) E jogcímen települési támogatás nem állapítható meg abban az esetben, ha a kérelmező bármilyen jogcímen közgyógyellátásban részesül.

6. Temetési támogatás

6. § (1)4 A polgármester temetési támogatást állapít meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. Ebben az esetben a jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(2) A temetési támogatás összege 50.000 Ft .

(3) A támogatás megállapításának feltétele, hogy az eltemettető a haláleset időpontjában a községben bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezzen.

(4) A temetési támogatást a temetés napját követő 60 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni szükséges a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségéről a temettető nevére kiállított számlát.

(5) Nem állapítható meg a támogatás, ha az igénylő a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül, továbbá köztemetés esetén.

7. Rendkívüli települési támogatás

7. § (1)5 A polgármester rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére feltéve, hogy a család egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2,5-szeresét, egyedül élő esetén annak háromszorosát.

(2)6 Az egy alkalomra megállapítható rendkívüli települési támogatás összege a kért támogatás összege, de legfeljebb 100.000, - Ft lehet.

(3) A rendkívüli települési támogatás elsősorban természetbeni ellátásként állapítandó meg.

(4)7 Méltányosságból a kérelmező jövedelmi helyzetére tekintet nélkül állapítható meg a rendkívüli települési támogatás elemi csapás, kár esetén, továbbá, ha a kérelmező egészségi állapotában hirtelen, tartós változás – egészségi állapotromlás - következik be, és a kialakult helyzet a kérelmező élet – és vagyonbiztonságát veszélyezteti. A veszélyeztetés tényét a rendelkezésre álló adatok, dokumentumok, szükség esetén környezettanulmány alapján kell megállapítani.

8. Születési támogatás

8. § (1) A szülő a gyermek születésére tekintettel születési támogatásra jogosult, ha:

a) a kérelem benyújtásakor rendelkezik a településen bejelentett lakóhellyel,

b) az újszülöttet saját háztartásában neveli, gondozza és

c)8 akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(2) Születési támogatásra jogosult az örökbefogadó szülő és - a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermek gyámja kivételével - a gyám is, amennyiben fenti feltételeknek megfelel, és a születési támogatásra való jogosultságát az örökbefogadást engedélyező, vagy gyámrendelő határozattal igazolja.

(3) A születési támogatás összege 70.000, - Ft.

(4) A kérelmet a születés bekövetkezésétől számított 60 napon belül kell előterjeszteni, csatolva a születési anyakönyvi kivonatot és a szülők jövedelemigazolását.

(5) A szülési támogatás megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

9. Karácsonyi támogatás

9. § (1) A képviselő – testület a szociális feladatok éves előirányzatának tárgyév december 15 – én fennálló maradvány terhére karácsonyi támogatást nyújthat az arra jogosult személynek.

(2) Karácsonyi támogatásra jogosult az a Lippó községben állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő személy, aki az alábbi feltételek valamelyikének megfelel:

a) nyugdíjas, vagy nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesül

b) 0 – 14 éves korú gyermek.

(3) A támogatásra az jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600%-át nem haladja meg.

(4) A karácsonyi támogatás évente egy alkalommal állapítható meg.

(5) A karácsonyi támogatás legkisebb összege 1 000 Ft , legnagyobb összege 10 000 Ft .

(6) A karácsonyi támogatás pénzbeli vagy – részben vagy egészben – természetbeni formában is nyújtható.

(7) A karácsonyi támogatás kérelemre kerül megállapításra, a megállapításával kapcsolatos hatáskörét a képviselő – testület a polgármesterre ruházza át.

10. Óvodakezdési, tanévkezdési támogatás

10. § (1) A képviselő- testület az ellátottak pénzbeli juttatásai éves előirányzatának terhére óvodakezdési, tanévkezdési támogatást nyújthat az arra jogosult személynek.

(2) A támogatásra jogosult az a településen bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező szülő, az örökbefogadó szülő, a gyám, akinek gyermeke óvodai nevelésben vesz részt vagy általános, illetve középfokú oktatási intézmény tanulója, és a gyermekkel azonos bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, továbbá családjában az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 % - át.

(3) A tanévkezdési támogatásra való jogosultság feltétele a tanulói jogviszonyról szóló igazolás bemutatása.

(4) Az óvodakezdési, tanévkezdési támogatás kérelemre kerül megállapításra, a megállapításával kapcsolatos hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(5) A támogatás iránti kérelem jelen rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

11. Köztemetés

11. § (1) A polgármester köteles gondoskodni azon személyek közköltségen történő eltemettetéséről, akinek halálesete az illetékességi területen következett be, és akinek nincs vagy nem lelhető fel tartásra köteles hozzátartozója, vagy fellelhető ugyan, de az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) Közköltségen történő eltemetésről a helyben szokásos legolcsóbb szertartás szerint kell eljárni, lehetőség szerint figyelembe véve az elhalt felekezeti hovatartozását.

(3) A költségcsökkentés érdekében az önkormányzat köztemetés lebonyolítására, a közölt feladatok elvégzésére (sírásás, temetés stb.) közmunkásokat biztosít.

(4) A polgármester egyedi esetekben kérheti az egyházak közreműködését a temetési szertartás térítésmentes lebonyolítására.

(5) Ha az elhalt utolsó lakóhelye, vagy az eltemetésre köteles személy vagy az örökösök kiléte megállapításra kerül, úgy a temetési költség megtérítésére az alábbi intézkedéseket haladéktalanul meg kell tenni:

a) az utolsó lakóhely szerinti önkormányzattól a köztemetés költségeit visszaigényelni, ennek hiányában,

b) a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenteni, vagy

c) az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezni.

12. Szociális alapszolgáltatások

12. § (1) Az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások közül biztosítja:

a) a falugondnoki szolgáltatást

b) a házi segítségnyújtást,

c) étkeztetést,

d) a családsegítést,

e) a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást

f) a nappali ellátást

g) demens személyek nappali ellátását.

(2) Az önkormányzat a b), c), f), g) pontokban foglalt szociális alapszolgáltatásokat a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás Gondozási Központja Lippó által biztosítja.

(3) Az önkormányzat a családsegítést a Mohácsi Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat közre működésével látja el.

(4) Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Mohácsi Egyesített Szociális Intézmény közreműködésével látja el.

13. Étkeztetés

13. § (1) A képviselőtestület az Szt. 62. § - ában meghatározott étkeztetést a törvényi szabályok szerint az alábbi feltételekre is figyelemmel biztosítja.

(2) Szociálisan rászorult személy, aki az alábbi feltételek közül legalább egynek megfelel

a) 65 év feletti,

b) nyugdíjban vagy nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesül

c) hajléktalan,

d) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud,

e) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni a súlyosan fogyatékos személyt, aki a súlyos fogyatékosságát az Szt. 65/C. § (5) bekezdése szerint igazolja,

f) pszichiátriai vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, és pszichiátriai- vagy szenvedélybetegségét a kezelőorvos által kiállított szakvéleménnyel igazolja.

14. Az ellátások igénybevételének módja

14. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes, az alapszolgáltatást igénylő, illetve vagy törvényes képviselője szóbeli vagy írásbeli kérelmére, indítványára történik.

15. Az ellátás megszűnése

15. § A Szt. 100-102. § rendelkezéseinek megfelelően kell eljárni.

16. Térítési díj

16. § (1) A házi segítségnyújtás, étkeztetés, nappali ellátás, demens személyek nappali ellátása szociális alapszolgáltatás térítési díjának összegét az 4. melléklet tartalmazza.

(2) A házi segítségnyújtást, nappali ellátást, demens személyek nappali ellátását Lippó Községi Önkormányzat térítésmentesen biztosítja.

(3)9 Az étkeztetés személyi térítési díjának megállapításakor az Szt. 116. § - ában foglalt korlátozás figyelembe vétele mellett az alábbiak szerint kell eljárni:

a)10 ha a térítési díj fizetésére kötelezett rendszeres havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcszorosát meghaladja, a térítési díj az intézményi térítési díj 85 % - a.

b)11 az a) pontban jelzettnél alacsonyabb jövedelem esetén a térítési díj olyan százalékos arányban csökken, amely százalékos arányban a jövedelem elmarad az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcszorosától.

c)12

(4) Az étkeztetés vonatkozásában a fenntartó a kiszállítás tekintetében díjat nem állapít meg, azt térítésmentesen biztosítja.

17. Záró rendelkezések

17. § A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Lippó Községi Önkormányzatának a szociális ellátásokról szóló 5/2020. (VII. 10) sz. önkormányzati rendelete.

18. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Lippó Községi Önkormányzat
KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁRA

I. KÉRELMEZŐ ADATAI

Neve: ........................................................................................................................................................
Születési neve: .........................................................................................................................................
Anyja neve: ..............................................................................................................................................
Születési helye, ideje (év, hó, nap): .........................................................................................................
Lakóhelye: ................................................................................................................................................
Tartózkodási helye: ..................................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .....................................................................................................
Állampolgársága: .....................................................................................................................................
Telefonszám (nem kötelező megadni): ....................................................................................................
Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):
…………………………………………………………………………….….………………………….
A fizetési számlát vezető pénzintézet neve:
…………………………………………………………………………………………………………...
A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgár esetén):
€ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
€ EU kék kártyával rendelkező, vagy
€ bevándorolt / letelepedett, vagy
€ menekült / oltalmazott / hontalan
Alulírott kérem, hogy az alábbi indokaim alapján részemre települési támogatást megállapítani szíveskedjenek mint,
Kérelmezett támogatás fajta: (aláhúzandó)
-lakhatási támogatás
- gyógyszertámogatás
- temetési támogatás
- rendkívüli települési támogatás
- születési támogatás.

II. Nyilatkozatok, kérelem indoklások:

II/1. Lakhatási támogatás esetén:
Lakásviszonyok:
A támogatással érintett lakás nagysága: ………m2.
A lakáshasználati jogcím: tulajdonos, haszonélvező, főbérlő, albérlő, bérlőtárs,
A lakás komfortfokozata: összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfortnélküli
Havi rendszeres kiadásaim:
törlesztő részlet:………………………………………………………………………………...
lakbér: ………………………………………………………………………………….……….
fűtés:…………………………………………………………………………………………….
villany: …………………………………………………………………………………………
víz: ……………………………………………………………………………………………..
egyéb:…………………………………………………………………………………………..
A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető kiadás: ………………………………….
Kérelmezett támogatás fajta: (bekarikázandó)
- villanyáram-, illetve gázdíj támogatására a szolgáltatóhoz történő utalással,
- vízdíjhátralék kiegyenlítésére a szolgáltató számlájára történő utalással,
- szemétszállítási díj kiegyenlítésére a szolgáltató számlájára történő utalással,
- albérleti díjtartozásra,
- tüzelőanyag beszerzésére.
Nyilatkozom, hogy lakásfenntartási támogatásra az alábbi időpontig:…………………….
jogosult vagyok nem vagyok jogosult
(a megfelelő aláhúzandó)
II/2. Gyógyszertámogatás esetén indokolás:
…………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………..……..…………………………………………………………………………………………...……
Nyilatkozom, hogy közgyógyellátásra az alábbi időpontig: ……………………
jogosult vagyok nem vagyok jogosult
(a megfelelő aláhúzandó)
Nyilatkozom továbbá, hogy különleges adataimnak tárgyi eljárás során történő megismeréséhez és kezeléséhez az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 4. §-ára tekintettel hozzájárulok.
II/3. Temetési támogatás esetén:
Az elhunyt
Neve: …………………………………………………………………………..………………..
Születési helye, ideje: ………………………………………………………………………..….
Anyja neve: ……………………………………………………………………………………..
Haláleset helye, ideje: …………………………………………………………………………..
Halotti anyakönyvi kivonat száma: …………………………………………………………….
Temetési számla száma: ………………………………………………………………………...
II/4. Rendkívüli települési támogatás esetén indoklás:
………………………………………………………………………………………...……………………...…………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………..……………………………………
II/5. Születési támogatás
Az újszülött
Neve: ……………………………………………………………………………………...……
Születési helye, ideje: …………………………………………………………………………
Anyja neve: ……………………………………………………………………………………
Kérelmező neve: ………………………………………………………………………………
Kérelmező lakcíme: ……………………………………………………………………………
Szül. anyakönyvi kivonat száma: ………………………………………………………………

III. A KÉRELMEZŐ CSALÁDI KÖRÜLMÉNYE:

□ egyedül élő,
□ nem egyedül élő.
A támogatás megállapításához, szociális körülményeimről, családom és a velem közös háztartásban lakók jövedelmi és vagyoni helyzetéről az alábbiakban szolgáltatok adatot és nyilatkozatot:
A KÉRELMEZŐ CSALÁDJÁBAN ÉLŐ KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK/HÁZTARTÁS TAGJAINAK ADATAI
A kérelmezővel azonos lakcímen élő házastársára/ élettársára vonatkozó adatok:
Neve: .......................................................................................................................................
Születési neve: .........................................................................................................................
Anyja neve: ..............................................................................................................................
Születési helye, ideje (év, hó, nap): .........................................................................................
Lakóhelye: ...............................................................................................................................
Tartózkodási helye: .................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ....................................................................................
A kérelmezővel azonos lakcímen élő közeli hozzátartozók/háztartás tagjainak száma: ........... fő.

A

B

C

D

E

Közeli hozzátartozó
neve (születési neve)


Anyja neve

Születési helye, ideje (év, hó, nap)

Társadalom- biztosítási Azonosító Jele

Családi
kapcsolat
megnevezése

1

2

3

4

5

IV. JÖVEDELEM NYILATKOZAT

A kérelmezővel azonos lakcímen élő közeli hozzátartozók/háztartás tagjainak a havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartozók

1

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből:
közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6

Egyéb jövedelem

7

Összes jövedelem

Egy főre jutó nettó jövedelem:..........................................................................Ft/hó.
(Az ügyintéző tölti ki!)

V. VAGYONNYILATKOZAT A kérelmező és a háztartás valamennyi tagjának vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ...................................... város/község ...................................................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község ........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

VI. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: személygépkocsi: ......................................... típus ......................... rendszám, szerzés ideje, ……………… valamint a gyártás éve: .................................................... Becsült forgalmi érték:** ...................................... Ft , tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: ...................................... típus ..................... rendszám szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ................................................................. Becsült forgalmi érték:** ............................................ Ft
Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.
NYILATKOZATOK

5. Nyilatkozat: Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

6. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján - ellenőrizheti.

7. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

8. Tudomásul veszem, hogy a tényállás tisztázása érdekében, a hivatal egyéb, a „tájékoztató a csatolandó iratokról” fejezet felsorolásában nem szereplő iratokat, nyilatkozatokat, dokumentumokat is bekérhet, továbbá azt, hogy az adatok valódiságát környezettanulmány elvégzésével ellenőrizheti.

9. Tudomásul veszem, hogy az eljárás során bármely határidő elmulasztása esetén mulasztásomat csak igazolási kérelem benyújtásával igazolhatom, mellyel egyidejűleg pótolnom kell az elmulasztott cselekményt. Az igazolási kérelmet az elmulasztott határnaptól, akadályoztatásom esetén az akadály megszűnésétől számított 8 napon belül kell benyújtanom, melynek elfogadásáról az első fokú hatóság dönt. Kérelmemhez mellékelnem kell a mulasztást igazoló iratot, dokumentumot.

10. Tudomásul veszem továbbá, hogy az eljárás során a saját és családtagjaim tekintetében a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról – pl. bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hely, családi állapot megváltozása; jövedelmi, vagyoni helyzet megváltozása; és minden egyéb, a jogosultság feltételeit érintő tények,

11. Körülmények megváltozása – a változást követően haladéktalanul köteles vagyok a közös önkormányzati hivatalt értesíteni.

12. Kijelentem, hogy bejelentési kötelezettségem elmulasztása, a hatóság megtévesztése, a döntéshozatal indokolatlan késleltetése esetén eljárási bírság kiszabásának van helye. Tudomásul veszem, hogy nem valós nyilatkozat esetén az abból adódóan jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott kamattal megemelt összegben vissza kell térítenem.

Dátum: …………………………………

…………………………………. …………………………………………….

kérelmező aláírása háztartás nagykorú tagjainak aláírása

A kérelemhez csatolni kell:

A jövedelmi adatokról - kérelmező és családtagjai/háztartás tagjai vonatkozásában - igazolást minden esetben csatolni kell (nyugdíj esetén a nyugdíjas szelvény és nyugdíjas igazolvány, 18 évesnél idősebb gyermek iskolalátogatási igazolását).

13. Lakhatási támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges:

- a kérelmező a bejelentett lakóhelyének vagy tartózkodási helyének megfelelő címre és nevére szóló bármely 2 hónapnál nem régebbi közüzemi számlát,

- a lakásban tartózkodás jogcímének igazolását.

14. Gyógyszertámogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges:

- a kérelmező kérelem benyújtását megelőző háromhavi gyógyszerköltségéről szóló háziorvosi vagy szakorvosi igazolást.

15. Rendkívüli települési támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges:

- a kérelem indokául szolgáló tényekre, körülményekre vonatkozó, azokat alátámasztó dokumentumot, így például gyógyszertámogatásra vonatkozó támogatás iránti kérelemhez szakorvos, vagy háziorvos igazolását a kérelmező rendszeres gyógyszer-költségeiről, tartós betegség esetén szakorvosi vagy háziorvosi igazolást vagy kórházi zárójelentést;

- betegségre, rossz egészségi állapotra való hivatkozás esetén az orvosi kórházi igazolást

16. Temetési támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges:

- a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát,

- eredeti temetési számlát.

17. Születési támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges:

- lakcímkártya fénymásolatát (mindkét szülőét),

- a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát

2. melléklet

KÉRELEM
Karácsonyi támogatás
(A kérelem előterjeszthető legkésőbb ……………………… napjáig!
A határidő jogvesztő!)
A kérelmező személyes adatai
Neve: ...........................................................................................................................................
Születési neve: ......................................................anyja neve: …………………………………
Születési hely, év, hó, nap: ...........................................Állampolgársága: ..................................
Lakóhely: .....................................................................................................................................
Tartózkodási hely: ........................................................................................................................
TAJ száma: ……………………………………………………………………………………...
Bankszámla száma: ……………………………………………………………………………..
Telefonszám: …………………………………………………………
A kérelmezővel egy háztartásban élők száma:.......fő
A kérelmezővel egy háztartásban élők személyi adatai:

Név/Születési név

Születési hely, év, hó, nap

Anyja neve

Rokonsági fok

TAJ-szám

Állampolgárság

Jövedelmi adatok

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartozók

1

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből:
közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6

Egyéb jövedelem

7

Összes jövedelem

A családban az egy főre jutó jövedelem havi összege:………Ft/fő(Az ügyintéző tölti ki!)
Megjegyzés: Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.
A kérelemhez csatolni kell –
- a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból származó – jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről szóló munkáltató igazolást,
- nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagáról szóló igazolást, a NAV által kiadott jövedelemigazolást.
Egyéb nyilatkozatok
Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen/tartózkodási helyemen élek.
(a megfelelő rész aláhúzandó, azzal, hogy ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha a kérelmező bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik.).
Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Kijelentem, hogy a karácsonyi támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok.
(Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)
Lippó, 202 ....................... hó, ….....nap.
....................................................................
szülő/családbafogadó gyám/
nagykorúvá vált gyermek

3. melléklet

KÉRELEM
Óvodakezdési, tanévkezdési támogatás
(A kérelem előterjeszthető legkésőbb……………... napjáig!
A határidő jogvesztő!)
A kérelmező személyes adatai
Neve: ............................................................................................................................................
Születési neve: ......................................................anyja neve: …………………………………
Születési hely, év, hó, nap: ...........................................Állampolgársága: ..................................
Lakóhely: .....................................................................................................................................
Tartózkodási hely: ........................................................................................................................
TAJ száma: ……………………………………………………………………………………...
Bankszámla száma: ……………………………………………………………………………..
Telefonszám: …………………………………………………………
A kérelmezővel egy családban élők száma:.......fő
A kérelmező családjában élők személyi adatai:

Név/Születési név

Születési hely, év, hó, nap

Anyja neve

Rokonsági fok

TAJ-szám

Állampolgárság

Jövedelmi adatok

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartozók

1

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből:
közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6

Egyéb jövedelem

7

Összes jövedelem

A családban az egy főre jutó jövedelem havi összege:…………Ft/fő(Az ügyintéző tölti ki!)
Megjegyzés: Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.
A kérelemhez csatolni kell –
- 16. életévét betöltött gyermek/ek esetén nappali tagozatos tanulói jogviszonyról szóló igazolást,
- a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból származó – jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről szóló munkáltató igazolást,
- nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagáról szóló igazolást, a NAV által kiadott jövedelemigazolást,
- ösztöndíjra vonatkozóan a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett ösztöndíjról szóló igazolást.
Egyéb nyilatkozatok
Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen/tartózkodási helyemen élek
(a megfelelő rész aláhúzandó, azzal, hogy ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha a kérelmező bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik.).
Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Kijelentem, hogy az óvodakezdési/iskolakezdési támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok.
(Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)
Lippó, 20…., ......................hó….....nap.
....................................................................
szülő/családbafogadó gyám/
nagykorúvá vált gyermek
1

A 4. § (8) bekezdése a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (8) bekezdése a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (8) bekezdése a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdés a) pontja a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § (1) bekezdés a) pontja a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (3) bekezdése a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 6. § (1) bekezdése a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 7. § (1) bekezdése a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 7. § (2) bekezdése a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (4) bekezdését a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 8. § (1) bekezdés c) pontja a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

A 16. § (3) bekezdése a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 16. § (3) bekezdés a) pontja a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 16. § (3) bekezdés a) pontja a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 16. § (3) bekezdés b) pontja a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 16. § (3) bekezdés b) pontja a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

12

A 16. § (3) bekezdés c) pontja a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 16. § (3) bekezdés c) pontját a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

13

A 4. melléklet a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 4. melléklet a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 4. melléklet a Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.