Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2021. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 21/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01- 2021. 07. 01

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 21/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 21/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 6. §-a a következő 4a. ponttal egészül ki:

  • „4a. utcával párhuzamos tetőgerinc: utcai tetősík hosszméretének legalább 50%-át kitevő összefüggő tetőgerinc,”

2. § Az R. 36. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A területen a megengedett beépítés legfeljebb:

  • a) 10. melléklet 1. számmal jelölt területén F+2,
  • b) 10. melléklet 2. számmal jelölt területén F+2, visszahúzott tetőemelet nem megengedett,
  • c) 10. melléklet 3. számmal jelölt területén F+1,
  • d) 10. melléklet 4. számmal jelölt területén F+1+tetőtér,
  • e) 10. melléklet 5. számmal jelölt területén F+tetőtér.”

3. § (1) Az R. 47. §-a a következő (1a)-(1c) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Lakóövezetben lapostető nem építhető, kivéve, ha azt a településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó előírások lehetővé teszik.

(1b) Lakóövezetben 10-30° fok közötti hajlásszögű, élgerinccel rendelkező összetett tetőidom nem építhető. Az épületforma tagolására földszint és felsőbb szint között nem alkalmazható 10-30° fok közötti hajlásszögű tető vagy előtető, a 3,0 m2 alatti bejárati előtető, valamint meglévő lakóépülethez utólagos hozzáépítés kivételével.

(1c) Utcával párhuzamos tetőgerinc kialakítása esetén, ha a telek közterületi határa és oldalhatára a derékszögtől eltérő szöget zár be, az épület utcával párhuzamos tetőgerince az oldalsó telekhatárral párhuzamos falára merőleges vonalra illeszkedve alakítandó ki.”

(2) Az R. 47. §-a a következő (9)-(13) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Zártsorú, hézagosan zártsorú és előkert nélküli beépítés esetén a magastető arányos kialakítása érdekében a tetőgerinc közterületről nem látható 10° alatti hajlásszögű tetőrésszel kiváltható, legalább 3,0 m tetőmagasság felett. Az előírás értelmezését segítő ábrát a 11. melléklet tartalmazza.

(10) Napelem, napkollektor utcai homlokzaton csak panel, vagy más iparosított technológiával készült épület, továbbá gazdasági, vagy iroda rendeltetésű épület esetében helyezhető el.

(11) Napelem, napkollektor magastetőn a 73. § (7) bekezdésében és 74. § (4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével a tető lejtésével párhuzamosan beállítva úgy helyezhető el, hogy

  • a) az a tető szélein, gerincén ne lógjon túl,
  • b) legfeljebb három sort alkosson,
  • c) az adott tetősík legfeljebb 75%-át fedheti le.

(12) Napelem, napkollektor lapostetőn a teljes felületen elhelyezhető, azzal, hogy attikafal hiányában a falsík szélétől 50,0 cm távolság tartandó.

(13) Tetőcserépbe integrált napelem a teljes tetőfelületen alkalmazható.”

4. § (1) Az R. 56. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A területen a (3) bekezdésben meghatározott terület kivételével az utcai traktusban az épület tetőgerince párhuzamos a telek homlokvonalával. Az ettől való eltérés nem megengedett, kivéve meglévő épület átépítése, tetőtér beépítése, tetőszerkezet cseréje esetén, amennyiben az eredeti tetőforma kerül visszaépítésre.”

(2) Az R 56. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Fő út és a Régi Fóti út közötti területen, a 29. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott terület kivételével

  • a) oldalhatáros beépítés esetén új épület közterület felé eső traktusának szélessége 6,0-7,0 m között lehet az oldalkertek figyelembevételével,
  • b) a telek utcai homlokvonalától számított 10,0 m-en túl az oldalhatárra merőlegesen épületszárny elhelyezhető, az oldalszárny traktus szélessége nem lehet nagyobb a főépület traktusszélességénél,
  • c) az épületek utcára merőleges hossza a kerületi építési szabályzatban meghatározott mértékben meghaladhatja a 20 m-t,
  • d) új épület 38-45° közötti hajlásszögű nyeregtetővel alakítható ki, ennél kisebb hajlásszögű lefedés csak a tetőfelépítményeken alkalmazható,
  • e) manzárd tető alkalmazása nem megengedett,
  • f) oldalhatáros beépítés esetén új épület közterület felé eső traktusán oromfalas nyeregtető alakítandó ki,
  • g) oldalhatáros beépítés esetén új épület közterület felé eső traktusának tetőgerince az utcára merőleges, zártsorú beépítés esetén az utcával párhuzamos, az ettől való eltérés nem megengedett,
  • h) az oldalkertre néző tetőzeten a tetőtéri kiemelések összhossza nem haladhatja meg az épület hosszának 1/3-át, egy tetőkiemelés nem haladhatja meg a 3,0 m-t,
  • i) a nyílászárók az utcai homlokzaton csak állított téglalap arányúak lehetnek, osztott üvegezéssel, utcafronton erkély, franciaerkély nem létesíthető.”

5. § Az R. 63. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„63. § (1) Palota Újfalu területén új épület

  • a) 10. melléklet 1. számmal jelölt területén 30-40° közötti hajlásszögű tetővel, a terület egységes arculatát biztosító módon,
  • b) 10. melléklet 2. számmal jelölt területén lapostetővel, a terület egységes arculatát biztosító módon,
  • c) 10. melléklet 3. számmal jelölt területén lapostetővel,
  • d) 10. melléklet 4. számmal jelölt területén 30-40° közötti hajlásszögű tetővel

alakítható ki.

(2) A 10. melléklet 4. számmal jelölt területén új épület utcára merőleges tetőgerinccel készülhet, keresztszárny építése megengedett. Saroktelek esetén a telek rövidebb homlokvonalára kell a merőleges tetőgerincet kialakítani.

(3) Palota Újfalu területén manzárd tető alkalmazása nem megengedett.”

6. § Az R. 73. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Védett településrészen és utcaszakaszon (VT, VU) az épületek közterület felőli homlokzatán és a közterületre néző tetőzetén – tetőcserépbe integrált napelem kivételével – épületgépészeti berendezés, annak tartozéka nem helyezhető el.”

7. § Az R. 74. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A védett épület közterület felőli homlokzatán és közterületre néző tetőzetén – napelemes tetőcserép kivételével – épületgépészeti berendezés, annak tartozéka nem helyezhető el.”

8. § Az R. 75. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„75. § (1) A teljes kerület ellátását biztosító felszíni energiaellátási sajátos építmény és műtárgy elhelyezésére elsősorban a településképi szempontból nem meghatározó egyéb (mezőgazdasági) terület és az M3 menti gazdasági terület alkalmas.

(2) 120 kV feszültséget el nem érő új energiaellátási és elektronikus hírközlési közművezetéket kizárólag terepszint alatt kell elhelyezni.

(3) 120 kV feszültséget el nem érő meglévő közmű-légvezetéket a vezeték rekonstrukciója esetén terepszint alá kell áthelyezni, új légvezeték bekötése nem megengedett. A terepszint alatt lévő közmű-vezetéket – rekonstrukciója esetén – továbbra is a terepszint alatt kell tartani.”

9. § Az R. 83. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„83. § Kerületi rendezvény, vagy a kerület szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében legfeljebb évente összesen tizenkét naptári hét időszakra hirdetmény településképi bejelentési eljárás lefolytatása nélkül kihelyezhető.”

10. § (1) Az R. 84. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Cégérek homlokzatonként méretükben, elhelyezési magasságukban, betűnagyságukban egymáshoz illeszkedően alakítandók ki, a különböző cégérek megjelenését össze kell hangolni, figyelembe véve az épület homlokzati kialakítását.”

(2) Az R. 84. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A cégéreket, reklámcélú szerkezeteket és hirdetőtáblákat úgy kell kialakítani és elhelyezni, hogy azok szervesen illeszkedjenek a homlokzatok meglévő, vagy tervezett vízszintes és függőleges tagolásához, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyenek az épület építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival. Cégér, hirdetőtábla az adott tetősík vagy attika fölé nem nyúlhat.”

11. § Az R. 86. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szakmai konzultáció iránti kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező nevét, elérhetőségét, az érintett ingatlan címét, helyrajzi számát, a tervezett építési tevékenység rövid leírását. A kötelező szakmai konzultáció kérelméhez lehetőség szerint mellékelni kell a tervezett építési tevékenység építészeti-műszaki dokumentációját a 9. melléklet szerinti tartalommal, bővítés, átalakítás esetén a b), c), d) és e) pontokat a meglévő és a tervezett állapotnak megfelelően kell benyújtani.”

12. § Az R. 87. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat az építési engedélyezési eljárást megelőzően jogszabályban meghatározott településképi véleményezési eljárást folytat le minden, a (2) bekezdésben fel nem sorolt esetben. A településképi véleményezési eljárás lefolytatását a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.”

13. § (1) Az R. 91. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

  • „e) az építmény, valamint az építményen belüli önálló rendeltetési egység lakás, illetve vendéglátó rendeltetésre történő módosítása, valamint az építmény lakás rendeltetési egységei számának megváltoztatása (a továbbiakban együtt: rendeltetésváltoztatás),”

(2) Az R. 91. § (1) bekezdése a következő k)-l) ponttal egészül ki:

  • „k) önkiszolgáló kézi autómosó építése,
  • l) Újpalotai Vásárcsarnok területén közterületre néző homlokzaton cégér kihelyezése, átalakítása”

(3) Az R. 91. §-a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A Képviselő-testület a településképi bejelentési eljárás lefolytatásának hatáskörét a polgármesterre ruházza át.”

14. § Az R. 95. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„95. § (1) Az önkormányzat az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezései szerint településképi kötelezési eljárást folytathat le

  • a) a településképi rendeletben rögzített településképi követelmények, kerületi értékvédelmi előírások és kötelezettségek megszegése,
  • b) a 93. § szerinti döntésben foglaltak megszegése vagy végre nem hajtása

esetén.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti önkormányzati hatósági hatáskört a polgármesterre ruházza át.”

15. § Az R. 97. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a kötelezettet 1 000 000 forintig terjedő, de legalább 100 000 forint pénzbírság megfizetésére kötelezheti, ha a kötelezett a kötelezésnek határidőre nem tesz eleget. A településkép-védelmi bírság kiszabásának hatáskörét a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.”

16. § Az R. 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

17. § Az R. 8. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

18. § Az R. a 3–4. melléklet szerinti 10-11. melléklettel egészül ki.

19. § Az R.

  • 1. 73. § (5) és (6) bekezdésében az „egy gépkocsi behajtását teszi lehetővé” szövegrész helyébe a „3,0 méter lehet” szöveg,
  • 2. 91. § (1) bekezdésében a „Településképi” szövegrész helyébe a „Az önkormányzatnál településképi” szöveg,
  • 3. 91. § (1) bekezdés a) pontjában a „homlokzatot” szövegrész helyébe a „homlokzatot, védett értéket” szöveg,
  • 4. 92. § (2) bekezdésében a „Rendeltetés megváltoztatása” szövegrész helyébe a „Rendeltetésváltoztatás ” szöveg,
  • 5. 93. § (2) bekezdés c) pontjában és a 94. § (7) bekezdésében a „rendeltetés megváltoztatása” szövegrész helyébe a „rendeltetésváltoztatás ” szöveg,
  • 6. 103. § (2) bekezdésében a „jogerős” szövegrész helyébe a „végleges” szöveg

lép.

20. § Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályairól szóló 19/2020. (X. 9.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 4. melléklete az 5. melléklet szerint módosul.

21. § Hatályát veszti az R.

  • a) 56. § (5)-(11) bekezdése,
  • b) 97. § (5) bekezdésének a) pontja.

22. § Ez a rendelet 2021. július 1. napján lép hatályba.

1. melléklet

1. Az R. 2. melléklet 3. pontja a következő 24a., 133a. és 135-136. sorral egészül ki:

1. melléklet

2. melléklet

Hatósági bizonyítvány iránti kérelem

2. melléklet

3. melléklet

10. melléklet a 21/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet

4. melléklet

11. melléklet a 21/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet

5. melléklet

Az SZMSZ 4. mellékletének módosítása

5. melléklet