Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2023. 12. 22

Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2023.12.22.

Szigetbecse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében, a Szigetbecsei Német Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CLX. törvény 83/A §-a alapján a közösségi színtérre a helyi közművelődési tevékenységgel kapcsolatos feladatairól a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Szigetbecse Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja.

A rendelet célja

2. § (1) E rendelet célja, hogy Szigetbecse község polgárainak művelődési érdekeit és kulturális szükségleteit figyelembe véve, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

A rendelet hatálya

3. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a település területén közművelődési tevékenységben részt vevőkre, az Önkormányzat által működtetett, fenntartott közösségi színtérre, megvalósított közművelődési tevékenységre.

(2) A rendelet személyi és szervezeti hatálya kiterjed az Önkormányzat által létrehozott és fenntartott közösségi színterekre, valamint a közművelődési szolgáltatásokat igénybe vevőkre.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások meghatározásával biztosítja a község lakosságának jogát arra, hogy

a) megismerhessék a kulturális javakat és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi önismeret formálásában, valamint az ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a könyvtári szolgáltatások, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és a tömegtájékoztatás útján;

b) műveltségüket, készségeiket életüknek minden szakaszában gyarapítsák, közművelődési jogaik érvényesítése céljából közösséget hozzanak létre, külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítsanak, működtessenek;

c) a törvény szerint művelődési céljaik megvalósításához közművelődési közösségi színteret, szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjanak.

A közművelődési alapszolgáltatások köre, a feladatellátás formája, módja és mértéke

4. § (1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CLX. törvény 76. § (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat látja el:

- művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása:
a) a művelődő közösségeknek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőséget teremt,
c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,
- a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása: az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a német nemzetiségi, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.
(2) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult.tv.) 77. § (1) bekezdésében foglaltak szerinti a 3. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét közösségi színterek fenntartásával biztosítja.
(3) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatainak biztosítása érdekében 2321 Szigetbecse, Makádi út 43. szám alatti Petőfi Sándor Művelődési Ház, Közösségi Színteret tartja fent és működteti.
(4) Szigetbecse településen a közművelődés esetleges rendezvény helyszínei:
a) Könyvtár (KSZR részeként: Könyvtári, Információs és Közösségi Hely), 2321 Szigetbecse, Makádi út 43.
b) Rendezvénytér és szabadtéri színpad, 2321 Szigetbecse, Balassi tér 510/9 hrz
c) Faluház (helytörténeti és néprajzi gyűjtemény), 2321 Szigetbecse, Makádi út 59.
d) André Kertész Emlékház, 2321 Szigetbecse, Makádi út 40.
e) 1 Foglalkoztató ház (közösségi épület), 2321 Szigetbecse, Petőfi S. u. 9.
(5) A közösségi színterek használatának szabályait a Házirend tartalmazza.

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása, a közművelődési célok és feladatok megvalósítása során a közművelődési tevékenységeket is ellátó természetes és jogi személyekkel, a Szigetbecsei Német Nemzetiségi Önkormányzattal, egyéb szervezetekkel, azok fenntartóival, működtetőivel, a község és a térség oktatási, közművelődési intézményeivel, helyi egyházakkal, a közművelődési feladatok ellátásában, rendezvények szervezésében szerepet vállaló magánszemélyekkel, önkéntesekkel szorosan együttműködik.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket a jogszabályi előírásoknak megfelelően látja el.

(3) Szigetbecse településen a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében a Kult. tv. 82-83. §-ai alapján Közművelődési Kerekasztal alakítható.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait az éves költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, különböző pályázati úton elnyerhető támogatások, egyéb támogatások, szponzoráció, mecenatúra.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok támogatását biztosító pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről szóló 14/2013.(IX.19.) önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint egyedi támogatási kérelem alapján támogatást biztosíthat a Szigetbecsén működő civil szervezeteknek, ide értve a közművelődési, kulturális tevékenységet ellátó civil szervezeteket. A támogatás nem veszélyeztetheti az e rendeletben meghatározott kötelező feladatok megvalósítását.

(4) A községi székhelyű civil szervezetek, közösségek, öntevékeny csoportok a megbeszéléseik és közművelődési rendezvényeik megtartására az Önkormányzat közösségi színterét díjmentesen használhatják.

7. § (1) A közösségi színtér térítési díjas rendezvényt is szervezhet.

(2) Nem közösségi célú igénybevétel esetén a közösségi színtér és helyiségei bérleti szerződéssel, bérleti díj ellenében is igénybe vehetők.

(3) A közösségi színtér használati díjainak megállapítása a Képvisel-testület hatásköre.

8. §

A helyi közművelődés irányítása

(1) A közművelődési szolgáltatásokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a polgármester gyakorolja. A 3. § (3) bekezdésben meghatározott közösségi színterek működését, használatát a polgármester irányítja és vezeti.
(2) Az Önkormányzat közművelődési tevékenységének törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét az Önkormányzati Hivatal illetékes munkatársán keresztül a jegyző látja el.
(3) Az Önkormányzat a helyi közművelődési rendeletét – amennyiben létrehozták, a Közművelődési Kerekasztallal, valamint a Szigetbecsei Német Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve – legalább ötévente felülvizsgálja.

Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba.

(3) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a Szigetbecse Község Önkormányzata közművelődési feladatairól szóló 10/2003. (XI.03.) számú önkormányzati rendelet a községi önkormányzat közművelődési feladatairól és annak ellátásáról.

1

A 4. § (4) bekezdés e) pontját a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.