Gyöngyöstarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX.24.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2022. 05. 20

Gyöngyöstarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

2022.05.20.

Gyöngyöstarján Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja és a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. § felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:1

1. § (1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében végzett zöldhulladék gyűjtéssel történhet.

(2) Elszáradt avart és kerti hulladékot április 1. és október 31. között hétfői napokon – kivéve ha ez ünnepnapra esik – 12.00 és 18.00 óra között csak szélcsendes időszakban, a Község belterületén, saját vagy bérelt ingatlanon belül jól kialakított tűzrakó helyen szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, valamint az égetés hősugárzása és füstje kárt ne okozzon.

(3) A község külterületén növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett növényi hulladékot csak április 1. és október 31. között hétfői napon 12.00 és 18.00 óra között szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, valamint az égetés hősugárzása és füstje kárt ne okozzon.

(4) Égetni csak megfelelően kialakított helyen a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon lehet. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(5) A hulladék égetését végző személynek ügyelnie kell arra, hogy az égetésből parázs őrizetlenül ne maradjon. Az égetést követően a parazsat vízzel, földtakarással vagy egyéb hatásos módon el kell oltani.

(6) Félig elégett, illetve el nem égett égéstermék, égetési maradék eltávolításáról, elhelyezéséről az égetést végző személy köteles gondoskodni.

(7) Az országos vagy Heves megye területére vonatkozó tűzgyújtási tilalom időtartama alatt a település teljes közigazgatási területén tilos az avar, kerti hulladék és a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett növényi hulladék égetése.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A bevezető a Gyöngyöstarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 19.) önkormányzati rendelete 27. §-ával megállapított szöveg.