Alsózsolca Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 12/2016. (XII. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 14- 2021. 09. 14

Alsózsolca Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 12/2016. (XII. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének az önkormányzat szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (VII. 30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Humánpolitikai és Jóléti Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Az Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az eljárás hivatalból vagy kérelemre indul. A kérelmet elektronikusan, szóban vagy az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, mely az Alsózsolcai Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán (a továbbiakban: hivatal) szerezhető be.”

2. § Az Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelet 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén kérelemre megállapítandó pénzbeli ellátások:

  • a) rendkívüli települési támogatás,
  • b) gyermekvédelmi támogatás,
  • c) temetési támogatás,
  • d) gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz támogatás,
  • e) időskorúak egyszeri támogatása,
  • f) szépkorúak támogatása.

(2) Az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén átruházott hatáskörben a polgármester kérelemre természetbeni ellátásként biztosítja a köztemetést.”

3. § Az Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (2a)–(2g) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A nagykorúság elérését követően tanulmányokat folytatók a tanévkezdésre tekintettel pénzbeli ellátásra jogosultak (a továbbiakban: beiskolázási támogatás).

(2b) Beiskolázási támogatásra saját jogán

  • a) a középfokú iskolában a nappali oktatás munkarendje szerint tanuló nagykorú személy 23. életéve betöltéséig,
  • b) felsőoktatási intézményben nappali rendszerű képzés munkarendje szerint tanulmányokat folytató személy 25. életéve betöltéséig jogosult.

(2c) Beiskolázási támogatásra az a tanulmányokat folytató nagykorú jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló esetén 350%-át.

(2d) A beiskolázási támogatás összege:

  • a) középfokú oktatási intézményben tanuló személy esetén: 10.000,- Ft,
  • b) felsőoktatási intézményben tanuló személy esetén: 20.000,- Ft.

(2e) Aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, a beiskolázási támogatás összegének a felére jogosult.

(2f) A beiskolázási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a középfokú nevelési-oktatási intézmény, illetve a felsőoktatási intézmény igazolását a nappali rendszerű oktatás, képzés munkarendje szerint fennálló tanulói, hallgatói jogviszonyról.

(2g) A beiskolázási támogatás iránti kérelem benyújtható minden év szeptember 1. napjától október 15. napjáig. A kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.”

4. § (1) Az Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelet 5. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A kérelmező részére gyermeke jogán gyermekvédelmi támogatás kerül megállapításra gyermeke betegségére vagy a gyermekkel kapcsolatos rendkívüli élethelyzetre (különösen alkalmanként jelentkező rendkívüli többletkiadás) tekintettel, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló esetén 350%-át.

(2) A törvényes képviselő a gyermek tanulmányainak folytatására tekintettel tanévkezdéskor beiskolázási támogatásra jogosult.

(3) A beiskolázási támogatásra a törvényes képviselő

  • a) az alapfokú iskolában nappali oktatás munkarendje szerint tanuló kiskorú gyermekére tekintettel,
  • b) középfokú iskolában nappali oktatás munkarendje szerint tanuló gyermekére tekintettel a gyermek nagykorúságának eléréséig jogosult.

(4) A beiskolázási támogatás összege:

  • a) alapfokú oktatási intézményben tanuló gyermek esetén: 6.000,- Ft,
  • b) középfokú oktatási intézményben tanuló gyermek esetén: 10.000,- Ft.”

(2) Az Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (5)–(10) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A szülő, törvényes képviselő, aki gyermekére tekintettel rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, a beiskolázási támogatás összegének a felére jogosult.

(6) A kiskorú gyermekre tekintettel kizárólag az egyik szülő vagy törvényes képviselő jogosult igénybe venni a beiskolázási támogatást.

(7) A beiskolázási támogatás iránti kérelem benyújtható minden év szeptember 1. napjától október 15. napjáig. A kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.

(8) A beiskolázási támogatás iránti kérelemhez az alapfokú, középfokú iskolában tanulmányokat folytatók esetén csatolni kell az alapfokú, középfokú nevelési-oktatási intézmény igazolását a nappali rendszerű oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói jogviszonyról.

(9) A benyújtandó kérelem nyomtatványt az 1. melléklet tartalmazza.

(10) A benyújtott kérelmekről Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének Humánpolitikai és Jóléti Bizottsága átruházott hatáskörben dönt.”

5. § Az Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelet a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § Alsózsolca Város Önkormányzatának a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez történő csatlakozása esetén a benyújtott pályázatokról a Humánpolitikai és Jóléti Bizottság átruházott hatáskörben, a pályázati kiírásban meghatározott jogosultsági feltételek vizsgálata alapján dönt.”

6. § Az Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester egyszeri, a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékű pénzbeli támogatást nyújt annak a tárgyévben a 65. életévét betöltő, illetve idősebb személynek, akinek jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének tízszeresét.”

7. § Az Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének 12/2016. (XII. 05.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról szóló 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

8. § Az Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelet

  • a) 4. § (1) bekezdésében az „állapítható meg” szövegrész helyébe a „kerül megállapításra” szöveg,
  • b) 8. § (1) bekezdésében az „állapítható meg” szövegrész helyébe a „kerül megállapításra” szöveg

lép.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.