Tarcal Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások, gyermekjóléti alapellátások szabályozásáról

Hatályos: 2021. 09. 02

a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások, gyermekjóléti alapellátások szabályozásáról

Általános indokolás

Előterjesztés-Indokolás a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások, gyermekjóléti alapellátások szabályozásáról szóló rendelettervezethez

Tisztelt Képviselőtestület!

A B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Osztálya célvizsgálat keretében vizsgálta az önkormányzatok szociális tárgyú rendeleteit, mely vizsgálat eredményeként szakmai segítségnyújtás keretében javaslatot tett önkormányzatunk hatályos személyes gondoskodásról szóló rendelete azon szakaszainak módosítására, amelyek álláspontjuk szerint a magasabb szintű jogszabályoknak nem felelnek meg.

A szakmai segítségnyújtás keretében feltárt hiányosságokkal egyetértve arra teszek javaslatot, hogy fogadjon el az önkormányzat a tárgyban új, a javasolt változtatásokat is tartalmazó rendeletet, s egyidejűleg a korábbi rendeletet helyezze hatályon kívül.

Az új személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások, gyermekjóléti alapellátások szabályozásáról szóló rendelet tervezete gyakorlatilag a régi rendelet szerkezetét megtartva készült el, kiküszöbölve azokat a hibákat, amelyekre a vizsgálat rámutatott.

Bevezető rész

A rendelet tervezet bevezető részében tévesen szerepelt a szociális ellátásokról szóló törvény megjelölése, ezért az javításra került, illetve hiányzott a szociális törvény 132. § (4) bekezdés d.) pontjára történő hivatkozás, az új tervezetben ez már szerepel.

A rendelettervezet 2. §-ához

A hatályos rendelet 2. § (4) bekezdése szerint meg kell szüntetni a személyes gondoskodás keretébe tartozó személy helyi ellátását, ha az igénybe vevő egészségi állapotának, szociális körülményeinek romlása miatt az alapellátási formák már nem nyújtanak megfelelő segítséget.

A törvényességi osztály álláspontja szerint a szabályozás a szociális törvényben foglaltakkal ellentétes, ugyanis az önkormányzat – lakosságszámtól függően – köteles biztosítani ezen ellátásokhoz történő hozzáférést.

Természetesen ezt az önkormányzatunk is tudja, tudta, azonban a nem egyértelmű szabályozás miatt, az új rendelettervezetben a rendelkezést azzal egészítettük ki, hogy a megszüntetés további feltétele az, hogy az ellátott felvételt nyert bentlakásos intézménybe.

A rendelettervezet 6. §-ához

A rendelettervezet elfogadása esetén a kihirdetést követő napon lép hatályba, s ezzel egyidejűleg a korábbi rendelet hatályát veszti.

Tarcal, 2021. augusztus 24.

Dr. Kovács Zoltán

jegyző