Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 09

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT

Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármesterének az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló rendelet-tervezetéhez

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a költségvetési rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.

A költségvetési rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:

Társadalmi, gazdasági, hatások

A költségvetési rendelet módosításban foglaltak végrehajtása elősegíti az önkormányzat Gazdasági Programjában és költségvetési koncepciójában a szociális rendszer fejlesztésére vonatkozó célok megvalósítását, a foglalkoztatás növelését.

A költségvetési rendelet módosítása meghatározza az Önkormányzat működésének 2021. évi pénzügyi kereteit, megalapozza a feladatok végrehajtását, a gazdálkodás folyamatosságát, ezáltal hatással van az Önkormányzat és intézményei működésére, a lakosságára.

Környezeti és egészségügyi következmények

A költségvetési rendeletben foglaltak végrehajtásának egészségügyi követelményei nincsenek.

Adminisztratív terheket befolyásoló hatások

A költségvetési rendeletben foglalt pénzügyi,- számviteli és szociális előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában többletfeladatokat jelent a költségvetési szervek számára.

A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A költségvetési rendelet megalkotását szükségessé teszi az Mötv. és az Áht. előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számít, ami támogatás megvonásával jár.

A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek

A költségvetési rendelet alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.

A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.

INDOKOLÁS

Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármesterének az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló rendelet-tervezetéhez

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

A költségvetési rendelet tartalmazza mindazon előirányzatokat, rovatokat címenként, bevételi és kiadási előirányzat-csoportonként, melyeket a jogszabályok előírnak, valamint a kötelező és a nem kötelezően ellátandó feladatokat, amelyeket a Képviselő-testület az önkormányzati rendeletekben, határozatokban felvállalt. A veszélyhelyzetben mint különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó Levelek Nagyközség Önkormányzata 2021. évi költségvetését a 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelettel fogadta el. Az eredeti költségvetés megalkotása óta eltelt időszakban bekövetkezett több fontos változás, amelyek alapján indokolttá vált a rendelet módosítása. Nem odázható el a rendelet aktualizálása az ASP rendszerben történő könyvelési feladatok naprakész ellátása miatt sem.

Az önkormányzat költségvetését az alábbi gazdasági események miatt és összegben szükséges módosítani:

Tervezzük a felújítások között a Levelek, Sport, Dohány, Kert utcák mart aszfaltos padka készítésének költségét, mely bruttó 2.400.300 Ft. A felújítás teljes összegének fedezetére a dologi kiadásokból csoportosítunk át 2.400.300 Ft-ot.

Önkormányzatunk kiegészítő támogatásként4.654.504 Ft-ot kapott a minimálbér és a garantált bérminimum 2021. februári emelkedése miatt, melyet első ízben az Magyar Államkincstár a júniusi nettó finanszírozásban érvényesített.Levelek Nagyközség Önkormányzat költségvetése ezzel az összeggel módosításra kerül az alábbiak szerint:

A települési önkormányzatok működésének általános támogatása összesen 329.588 Ft-tal növekszik, melyből 196.884 Ft-ot a hivatal működésére kapott, melyet finanszírozásként át is ad.

A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása összesen 2.793.000 Ft-tal növekszik, melyet finanszírozásként átad a Leveleki Kastélykert Óvoda és Konyhának.

A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása összesen 1.424.204 Ft-tal növekszik, melyből 966.824 Ft-ot (szociális feladatokhoz kapott támogatás) egyéb működési célú támogatásként átad a Leveleki Szociális Társulásnak, finanszírozásként pedig 457.380 Ft-ot (gyermekétkeztetés támogatása) a Leveleki Kastélykert Óvoda és Konyhának.

A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása összesen 107.712 Ft-tal növekszik, mely kiadási oldalon a dologi kiadások előirányzatát növeli.

Az átadott finanszírozássokkal nő az Intézmények bevételi előirányzata, kiadási oldalon az óvodánál a személyi kiadások (2.814.182 Ft) és a munkaadókat terhelő járulékok (436.198 Ft) előirányzata, a hivatalnál pedig a dologi kiadások előirányzata (196.884 Ft)

Levelek Nagyközség Önkormányzatának polgármestere a 28/2021. (VI.10.) határozattal döntött a Leveleki Ifjúsági Egyesület támogatásáról, melynek összege 100.000 Ft. Ezt az összeget terveztük a költségvetésünkben az egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre előirányzaton, melyet a dologi kiadások előirányzatról csoportosítottunk át. A Magyar Államkincstár 2.520.065 Ft szociális ágazati pótlékot, utalt a Leveleki Önkormányzat részére, melyet működési támogatásként átadott a Leveleki Szociális Társulás részére. Így bevételi oldalon az Önkormányzat szociális és gyermekjóléti támogatásának előirányzata és kiadási oldalon az egyéb működési kiadás előirányzata ezen összeggel nőtt.

Az önkormányzatunk kulturális pótlékként 169.785 Ft-ot kapott támogatásként a kulturális munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott részére, mellyel megemeljük az önkormányzatok kulturális feladatainak támogatását, kiadási oldalon pedig a személyi juttatások előirányzatát126.000 Ft-tal és a munkaadókat terhelő járulékok előirányzatát 43.785 Ft-tal.2021. évi bérkompenzáció összegével 224.182 Ft-tal, növekszik az önkormányzatok általános támogatásának bevételi előirányzata. Az önkormányzatnál megemelésre került a személyi juttatások kiadási előirányzata 167.700 Ft-tal és a munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó kiadási előirányzata 25.990 Ft-tal. Az önkormányzat a kapott bérkompenzáció összegből 30.492 Ft-ot intézményfinanszírozásként átad a Leveleki Kastélykert Óvoda és Konyhának. A Kastélykert Óvoda és Konyhánál bevételként, irányítószervi támogatásként tervezzük, kiadásként a személyi juttatások és a munkaadói járulékok előirányzaton.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

1. §-hoz

A fenti gazdasági események miatt Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésében megállapított Költségvetési bevételét 7.568.117 Ft-tal, Költségvetési kiadását

7.568.117 Ft-tal, meg kell növelni, ezért a költségvetési rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a módosító rendelettel megállapított 2. § (1) bekezdése lép.

2. §-hoz

A változások érintik a költségvetési rendelet 1.1, 1.2, 2.1, 2.2, 7, 9.1, 9.1.1., 9.2, 9.2.1., 9.3, 9.3.1. mellékleteit, így azok helyébe a módosító rendelettel megállapított 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7., 8., 9., 10., 11.mellékletek lépnek.

3. §-hoz

Az önkormányzati rendelet hatálybalépését és a rendelkezéseinek alkalmazásának kötelezettségét a teljes gazdasági évre határozza meg.

Az indokolás közzétételének szabályai

A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.

A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.

Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni. A közzétételre a rendelet kihirdetését követően kerülhet sor. A közzétett indokolás a közzétételét követően nem módosítható.

Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást – a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján – nem kell közzétenni, ha a jogszabály jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetve technikai vagy végrehajtási jellegű. A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.

Álláspont az indokolás közzétételéről

A rendelet előzetes hatásvizsgálatban bemutatott társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása kimutatható. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettség összhangban vannak, a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettség nem szükséges. A rendelet elfogadására általánosan irányadó elfogadási szabályok a veszélyhelyzet időtartama alatt nem alkalmazhatóak (társadalmi egyeztetés, képviselő-testületi tárgyalás és előterjesztés).A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.