Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről

Hatályos: 2021. 12. 04
a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről szóló rendelethez
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 109. § (6) bekezdésében foglaltak alapján a helyi önkormányzat felhatalmazást kap, hogy rendeletben állapítsa meg a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteit. E felhatalmazás kötelezettséget is jelent egyben az önkormányzati feladat-, és hatásköröket gyakorló képviselő-testület számára.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet rögzíti a hatályát. Murakeresztúr Község Önkormányzata és intézményei még nem rendelkezik ilyen tárgyú rendelettel.
A 2. §-hoz
A rendelet felsorolja a készpénzben teljesíthető kifizetések konkrét – önkormányzatra szabott - eseteit. Az Áht. 85. §-a kimondja, hogy a „bevételek beszedésekor, a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak jogszabályban szabályozott esetekben kerülhet sor.”
A 3. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.
A rendelet az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban lévő magyar jogszabályoknak megfelel, ezáltal az uniós jogszabályokkal való összhangja biztosított.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 20. §-a szerinti egyeztetési kötelezettség az önkormányzatot jelen rendelettel kapcsolatban az Európa Unió Intézményeivel és tagállamaival nem terheli.