Sorkifalud Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 08. 01

a falugondnoki szolgálatról

Általános indokolás

Indokolás

Sorkifalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének

./2021. (VII. …..) önkormányzati rendelettervezethez

a falugondnoki szolgáltatásról

Ahogy a Tisztelt Képviselő-társak előtt is ismert, a Magyar Falu Program keretében „Tanya-és falugondnoki buszok beszerzése” című, MFP-TFB/2020 kódszámú alprogramra benyújtott pályázati dokumentációt a Magyar Államkincstár nyertessé nyilvánította és a támogatói okirat szerint az Önkormányzat bruttó 13.089.648 Ft összeget nyert 1 db falugondnoki gépjármű beszerzésére. 2020. október 20. napján az Önkormányzat megrendelte a Zafira Life Business Edition L hosszúságú, alap teherbírású 2.0 S/S (110kW/147LE) MT6 típusú gépjárművet, amelynek átvételére 2021. július 5-én került sor. A falugondnoki szolgálat mielőbbi megindításához szükséges a tárgyi és személyi feltétel biztosítása, így a falugondnoki gépjármű rendelkezésre állása, illetve a falugondnok személyének kiválasztása.

A falugondnok megválasztása, közalkalmazotti jogviszonyának létrejötte Sorkifalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik. A falugondnok megválasztása a 2021. július 13-i képviselő-testületi ülésen kerül sor. A Falugondnoki Szolgálat indítására várhatóan 2021. augusztus 1. napján kerül sor.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint a falugondnoki szolgáltatás a szociális alapszolgáltatások közé tartozik.

A falugondnoki szolgáltatás célja az aprófalvak intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

A falugondnoki szolgáltatás hatszáz lakosnál kisebb településen működtethető. Amennyiben a falugondnoki szolgáltatás létesítését követően a település lakosságszáma tíz százalékot meg nem haladó mértékben emelkedik hatszáz lakos fölé, a szolgáltatás tovább működtethető.

A falugondnoki, szolgáltatás a fenntartó önkormányzat rendeletében részletesen meghatározott, (1) bekezdés szerinti feladatokat látja el, valamint – az önkormányzat rendeletében meghatározott módon – közreműködhet az étkeztetés biztosításában.

A fentiekre tekintettel a falugondnoki szolgáltatásról szóló önkormányzati rendelettervezetet az alábbiakban terjesztem a Tisztelt Képviselő-testület elé.

Sorkifalud, 2021. július 9.

Erős Zoltán
polgármester sk.

Dr. Varga Krisztina
jegyző sk.