Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (VI.14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 9/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 15- 2021. 06. 15

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 9/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Mályi Község Önkormányzata Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. §-ban kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Forgalomképtelen vagyontárgyak a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI törvény (továbbiakban Nvtv.) 5.§ (4) bekezdésében megjelölt vagyontárgyak.”

(2) Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„a) a Mályi belterület 830/2 helyrajzi számú Mályi tó

b) Mályi külterület 0126/1 helyrajzi számú úgynevezett Középső-tó”

2. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 4. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak az Nvtv. 5. § (5) bekezdésében rögzítetteken túl:

  • a) a műemlékek, műemlék jellegű ingatlanok,
  • b) a muzeális gyűjtemények és muzeális emlékek,
  • c) gazdasági társaságban fennálló önkormányzati részesedések (tagsági jogok)
  • d) köztemetők,
  • e) sportpályák és sportcélú létesítmények,
  • f) erdők.

(2) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon csak az Önkormányzat képviselő-testülete döntése alapján minősíthető át és idegeníthető el.”

3. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 3. alcíme a következő 4/A. §-sal egészül ki:

„4/A. § Az önkormányzat törzsvagyonát képező ingatlanokat 4. melléklet tartalmazza.”

4. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyakról a jogszabályokban meghatározott módon folyamatos nyilvántartást, vagyonkatasztert vezet. Az Önkormányzat vagyonát a hatályos jogszabályok alapján a Polgármesteri Hivatal tartja nyilván.”

5. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tulajdonosi jogokat az e rendeletben foglaltak szerint az Önkormányzat Képviselő-testülete, vagy átruházott hatáskörében a Polgármester gyakorolja.”

6. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A tulajdonos képviselet szabályai a következők:)

  • „b) az e rendeletben meghatározott feladat- és hatáskörök gyakorlására kijelölt átruházott hatáskörben a Polgármester jár el.”

(A tulajdonos képviseletében eljáró személy a továbbiakban a tulajdonosi jog gyakorlója.)

7. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A forgalomképtelen vagyon tulajdonjogát nem érintő hasznosítására vonatkozó szerződés megkötéséről vagy tulajdonjogának megszerzéséről a képviselő-testület dönt.”

8. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 23. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A gazdasági társaságokban fennálló önkormányzati részesedések esetén a tulajdonost megillető jogokat a képviselő-testület gyakorolja. ”

9. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A vagyon elidegenítését, hasznosítását:

  • a) a képviselő-testület és bizottsága;
  • b) a polgármester;
  • c) az önkormányzat vagyonkezelő szerve kezdeményezheti.

Valamennyi vagyonhasznosításra vonatkozó javaslatot Mályi Község Önkormányzatának Mályi Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzata alapján hatáskörrel rendelkező bizottság véleményez a tulajdonosi döntést megelőzően.”

10. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

11. § Hatályát veszti az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló Mályi község képviselő testületének 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

  • a) 3. § (3) bekezdése,
  • b) 23. § (3) és (4) bekezdése.

12. § Ez a rendelet 2021. június 15-én lép hatályba.

1. melléklet

4. melléklet

Kimutatás az önkormányzat törzsvagyonáról

vagyonrendelet melléklet.pdf