Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI.14.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 30- 2021. 07. 01

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Jászberény Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörében;
az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a 62. § (2) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdés d) pontjában foglaltakra; az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 86. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”

2. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében segélyhívó készülék használatának lehetősége biztosított a szociális törvényben meghatározott szociálisan rászorult személyek részére.”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A fogyatékkal élő személyek szociális törvényben meghatározottak szerinti napközbeni tartózkodására van lehetőség nappali ellátás keretében az engedélyes Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény fogyatékos személyek nappali ellátása szolgáltatásban.”

3. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § Az időskoruk, egészségi állapotuk miatt segítségre szoruló személyek napközbeni tartózkodására van lehetőség nappali ellátás keretében az engedélyes Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény idős és demens személyek részére nyújtott időskorúak nappali ellátása szolgáltatásban.”

4. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az intézményvezető külön eljárás nélkül is biztosíthat ellátást, ha a szolgáltatást igénylő személy egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé. Ebben az esetben a házi segítségnyújtás legfeljebb 30 napos időtartamra akkor is nyújtható, ha a gondozási szükséglet vizsgálata még nem fejeződött be. Az ellátás megkezdése mellett halaszthatatlanul meg kell kezdeni az ellátásra vonatkozó igénylési és elbírálási eljárást. Az intézményvezető külön eljárás keretében, a jogszabályban meghatározottak szerint soron kívüli ellátást biztosíthat. A soron kívüli ellátás biztosítására irányadó rendelkezés a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló jogszabály.”

5. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A megállapodás megkötése, módosítása az intézményvezető hatáskörébe tartozik. A megállapodás a szociális törvény rendelkezéseire tekintettel tartalmazza az ellátást igénybe vevő személy, az ő törvényes képviselőjének szükséges adatait, az ellátás nyújtásának kezdő időpontját, a teljes körű ellátás keretében az intézmény által nyújtott szolgáltatásokat, az intézményvezető értesítési kötelezettségeinek elemeit, a térítési díj fizetésére, az intézményi jogviszony megszűnésére, a panaszok kezelésére, tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó rendelkezéseket.”

6. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § Az ellátás, intézményi jogviszony megszűnésére a szociális törvény, valamint az intézmény házirendjének rendelkezései az irányadóak. A jogosult halálával, határozott idejű megállapodásában megjelölt időtartam lejártával, az intézmény jogutód nélküli megszűnésével az intézményi jogviszony azonnal megszűnik. A megállapodás felmondással is megszüntethető, a felmondási idő 30 nap. A megállapodás felmondását indokolás nélkül kezdeményezheti az ellátást igénybe vevő személy, az ő törvényes képviselője, írásban, indokolással az intézmény vezetője, amennyiben az ellátást igénybe vevő személy másik intézményben történő elhelyezése indokolt, további intézményi elhelyezése nem indokolt, a házirendet súlyosan megsérti, a kötelezett térítési díj fizetésére vonatkozó kötelezettségének a házirendben foglaltaknak megfelelően nem tesz eleget, a jogosultság jogszabályi feltételei nem állnak fenn.”

7. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A térítési díj fizetésére a szociális törvényben meghatározottak szerint az ellátást igénybe vevő személy, az ő törvényes képviselője, tartására köteles és képes személy kötelezhető. A személyi térítési díj fizetésére kötelezett személyekre a szociális törvény rendelkezései az irányadóak.”

8. § Ez a rendelet 2021. június 30-án lép hatályba.