Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (III.10.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016.(I.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 11- 2021. 03. 12

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Polgármestereként a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére – kihirdetett veszélyhelyzetben Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének feladat - és hatáskörét a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján gyakorolva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendelem el:


1. § Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016.(I.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:


„(3a) Az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdés alapján kihirdetett veszélyhelyzet miatti - a vendéglátó üzletekre és vendéglátó teraszokra vonatkozóan meghozott - korlátozó intézkedések időtartama alatt, vagy ezen intézkedések megszűnését követő 30 napon belül benyújtott azon közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem esetében, amely olyan közterületre vonatkozik, amelyre a kérelmező a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző 1 éven belül közterület-használati hozzájárulással rendelkezett, a (3) bekezdésében foglaltakat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a kérelemben felsorolt kötelezően csatolandó mellékletek közül kizárólag a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására feljogosító, valamint a képviseletet igazoló okirat másolatát és az átláthatósági nyilatkozatot (3. vagy 4. számú melléklet) kell a kérelemhez csatolni.”


2. § A Rendelet 5. §-a a következő (3b) bekezdéssel egészül ki:


„(3b) A (3a) bekezdés abban az esetben alkalmazható, ha a kérelmezett közterület-használat a korábbival azonos helyszínre, területnagyságra, tevékenységre és településképileg azonos megjelenésre vonatkozik. A kérelmező a kérelemhez csatolt külön nyilatkozatban (7. számú melléklet) nyilatkozik arról, hogy a közterületet a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző 1 éven belül kiadott közterület használati hozzájárulásban szereplő tartalommal kívánja igénybe venni.”


3. § A Rendelet az 1. melléklet szerinti 7. számú melléklettel egészül ki.


4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Budapest, 2021. 03. 10.



Baranyi Krisztina                                                         Baloghné dr. Nagy Edit

    polgármester                                                              címzetes főjegyző

Mellékletek