Tab Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (V.31.) önkormányzati rendelete

A helyi támogatások rendszeréről.

Hatályos: 2024. 03. 01

Tab Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelete

A helyi támogatások rendszeréről.

2024.03.01.

Tab Város Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybelépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltakra, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában , a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdés kivételével Tab város közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen a településen tartózkodó természetes személyekre terjed ki.

(2) Tab város közigazgatási területén a kérelmező tulajdonában lévő építési telken építendő, illetve újonnan vásárolt lakóingatlan esetében alkalmazható.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Fiatal házastársak: Azok a házastársak, akik közül a felek egyike sem töltötte be a kérelem benyújtásának időpontjában a 40. életévét.

b) Gyermekét egyedül nevelő fiatal szülő: az a szülő, aki bírósági ítélet, gyámhivatali határozat, vagy a szülök által a Gyámhivatal előtt tett jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozat alapján kiskorú gyermeke(i) felett egyedül gyakorolja a szülői felügyeleti jogokat, és a kérelem benyújtásának időpontjában nem töltötte be a 40 életévét, valamint élettársi kapcsolatot nem létesített.

c) Új lakóingatlan: olyan lakóingatlan, amelyre vonatkozóan a kérelmezők közül valamelyik végleges építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel rendelkezik; vagy amelyre a kérelem benyújtását megelőző 180 napon belül került kiadásra végleges használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételéről szóló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítését igazoló hatósági bizonyítvány.

3. A helyi támogatások formái

3. § A helyi támogatások:

a) újszülöttek támogatása,

b) helyi lakáscélú támogatás,

c) kamatmentes kölcsön,

d)1 rendkívüli támogatás.

II. Fejezet

Újszülöttek támogatása

4. § (1) A képviselő-testület az újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülőt egyszeri, 30000 Ft értékű babacsomag formájában nyújtott támogatásban részesítheti.

(2) A támogatás iránti kérelmet a rendelet 1.sz. melléklete szerinti formanyomtatványon a gyermek megszületését követő 60 napon belül kell benyújtani, mely határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

(3) A babacsomagot a megállapító határozat kézhezvételét követően a Hivatalban lehet átvenni.

(4) A támogatás iránti kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

III. Fejezet

Helyi lakáscélú támogatás

4. A támogatás formája

5. § (1) A rendelet alapján vissza nem térítendő helyi lakáscélú támogatás nyújtható

a) fiatal házastársaknak;

b) kiskorú gyermekét egyedül nevelő fiatal szülőnek.

(2) A támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában adható olyan új lakóingatlan építéséhez és új lakóingatlan vásárlásához, amely a kérelmezők mindegyikének első lakóingatlan tulajdonát képezi.

5. A támogatás feltételei

6. § A támogatás abban az esetben nyújtható:

a) ha a támogatást Tab város belterületén lévő új lakóingatlan vásárlásához illetve építéséhez kívánják igénybe venni és

b) a megvásárolandó, vagy építendő lakás a kérelmezők valamelyikének kizárólagos, vagy a kérelmezők közös tulajdonába kerül.

6. Támogatást kizáró okok

7. § (1) Nem nyújtható támogatás, ha

a) a kérelmezők valamelyike már részesült Tab Város Önkormányzatától helyi lakáscélú támogatásban.

b) a kérelmezők a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közölnek, amely számukra jogtalan előnyt jelent.

(2) El kell utasítani a támogatás iránti kérelmet, ha a kérelem beérkezésekor a tárgyévi költségvetési rendeletben e célra megállapított pénzügyi keret kimerült.

(3) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott kizáró ok nem áll fenn, amennyiben a korábban megállapított támogatás célja meghiúsult, és a kapott támogatás egy összegben visszafizetésre került.

7. A támogatás igénylése

8. § (1) A támogatás iránti kérelmet a rendelet 2. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékelni kell

a) új lakóingatlan vásárlása esetén a tulajdonjog-fenntartással kötött adásvételi szerződést, adásvételi előszerződést (amelyben rögzítésre kerül, hogy a vételár tartalmazza a támogatás összegét, valamint a felek nyilatkoznak arról, hogy a támogatás folyósításával-figyelembe véve a hitelintézet által nyújtott kölcsön, valamint az önerő összegét-a vételár teljes egészében kiegyenlítésre kerül) és a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot,

b) amennyiben a kérelmezők az új lakóingatlan vásárlásához hitelintézet által nyújtott kölcsönt kívánnak igénybe venni, a hitelintézet által kiállított igazolást (ígérvényt), miszerint a hitelintézet a vételár önerőn és támogatási összegen felüli részét kölcsön formájában biztosítja,

c) új lakóingatlan folyamatban lévő építése esetén a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételéről vagy egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítése esetén a hatósági bizonyítvány igényléséről szóló dokumentumot;

d) új lakóingatlan építésének befejezését követő 180 napon belül a kérelmező vagy kérelmezők nevére kiállított végleges építési engedélyt vagy egyszerű bejelentéshez kötött épület esetén a hatósági bizonyítványt és az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát.

8. Döntés a támogatásokról, megállapodás megkötése, támogatás folyósítása

9. § (1) A kérelem elbírálása előtt a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) ügyintézője helyszíni szemlét tart.

(2) A kérelmekről a képviselő-testület dönt a Humán Bizottság, valamint a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság javaslata alapján.

(3) A támogatás maximális összege 500000 Ft vissza nem térítendő támogatás.

(4) A támogatásban részesülőkkel a képviselő-testület döntése alapján a polgármester megállapodást köt.

(5) A támogatás a megállapodás aláírását követő 30 napon belül kerül folyósításra.

(6) Új lakóingatlan vásárlása esetén a támogatottak kötelesek a támogatás folyósítását követően a tulajdonjog bejegyzését kezdeményezni az ingatlanügyi hatóságnál, és az arról szóló igazolást a folyósítást követő 15 munkanapon belül benyújtani a Hivatalba.

(7) Új lakóingatlan vásárlása esetén a támogatottak kötelesek a támogatás folyósítását követő 60 napon belül benyújtani a tulajdonjog bejegyzést tartalmazó tulajdoni lap másolatot a Hivatalba.

(8) Az e rendelet alapján támogatásként felhasználható pénzösszeg megegyezik az a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. §-ában meghatározott, az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került lakóépületek elidegenítéséből származó, elkülönített számlán kezelt bevételnek a mindenkori éves kamata összegével.

9. A támogatás felhasználása

10. § (1) A támogatásban részesítettek a támogatás összegét csak a megállapodásban rögzített célra használhatják fel.

(2) A támogatás megállapodás szerinti felhasználását a Hivatal ügyintézője a helyszínen ellenőrzi a megállapodás aláírását követő 1 év elteltével.

10. A megállapodásban foglaltak megszegésének következményei

11. § (1) A polgármester a megállapodást azonnali hatállyal az önkormányzat nevében felmondhatja

a) ha a támogatottak a kérelem elbírálásához valótlan adatokat közöltek és így jogtalanul jutottak a támogatáshoz (a kérelemben szereplő adatok valótlanságáról való tudomásszerzést követő 30 napon belül),

b) ha lakóingatlan vásárlás esetén a támogatottak a tulajdonjog bejegyzésének Földhivatalnál történő kezdeményezését nem igazolják a folyósítást követő 15 munkanapon belül,

c) ha lakóingatlan vásárlás esetén a támogatottak a támogatás folyósítását követően 60 napon belül nem nyújtják be Hivatalba a tulajdonjog bejegyzését tartalmazó tulajdoni lapot.

(2) Az (1) bekezdés szerinti azonnali hatályú felmondás esetén a vissza nem térítendő támogatás teljes összegét egy összegben, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48. § szerinti kamattal növelve kötelesek a támogatottak a felmondás kézhezvételét követő 15 napon belül visszafizetni.

12. § (1) Amennyiben a támogatás folyósítását követően a megállapodásban rögzített cél meghiúsul, a támogatottak kötelesek 5 napon belül a Hivatal Hatósági Irodáján a támogatott cél meghiúsulását bejelenteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben a polgármester az önkormányzat nevében jogosult a megállapodást egyoldalúan azonnali hatállyal felmondani.

(3) A támogatottak kötelesek a támogatás összegét egy összegben a felmondást követő 15 napon belül visszafizetni.

13. § (1) A támogatás folyósítását követően 5 éven belül a támogatással érintett lakóingatlan csak a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával idegeníthető el.

(2) A Képviselő-testület a lakóingatlan 5 éven belüli elidegenítése esetén mérlegelési jogkörben dönt a támogatás teljes vagy részben történő visszafizetésének elrendeléséről, illetve a visszafizetés elrendelésének mellőzéséről.

(3) A Képviselő-testület döntése alapján a támogatás egészben vagy részben történő visszafizetéséről a támogatottal a polgármester megállapodást köt.

IV. Fejezet

Kamatmentes kölcsön

14. § (1) Tab Város Képviselő-testülete-az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig–pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsönben részesítheti évente egy alkalommal legfeljebb 85000 Ft összeg erejéig azt a rászoruló személyt:

a) akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem a 22800 Ft-ot eléri és a 150000 Ft-ot nem haladja meg;

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.

(2) Nem részesíthető kamatmentes kölcsönben az (1) bekezdésben megjelölt feltételeknek megfelelő személy, ha nem rendelkezik olyan jövedelemmel, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.

(3) Nem részesíthető kamatmentes kölcsönben az (1) bekezdésben foglaltaknak egyébként megfelelő személy, ha a kérelem benyújtását megelőző öt évben igénybe vett kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza.

(4) A kamatmentes kölcsönt, ha annak összege

a) a 28500 Ft-ot nem haladja meg három hónap,

b) az 57000 Ft-ot nem haladja meg hat hónap,

c) a 85000 Ft-ot nem haladja meg kilenc hónap alatt kell visszafizetni, az előre meghatározott részletekben, havonta.

(5) Az első részletet a kamatmentes kölcsön felvételét követő hónap 15. napjáig kell visszafizetni.

(6) A kamatmentes kölcsön megállapítása a polgármester hatáskörébe tartozik. A kölcsönszerződés tervezetét a rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.

(7) A kamatmentes kölcsönben részesülőkkel az 3. sz. melléklet szerinti szerződést a polgármester köti meg.

V. Fejezet

Rendkívüli támogatás 2

15. §3 (1) Rendkívüli települési támogatásban azokat a személyeket kell részesíteni, akik alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – elemi kár elhárítása, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegség – miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege maximum 50.000 Ft.

(3) E rendelet alkalmazásában elemi kár alatt különösen a víz, jég, tűz, hó, villámcsapás, vihar okozta károkat kell érteni.

(4) Az (1) bekezdés szerinti hosszabb kórházi kezeléssel járó betegséget a kérelem beadásakor igazolni kell (pl. zárójelentés).

(5) A támogatás iránti kérelmet a rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik

VI. Fejezet

Felhatalmazó és átmeneti rendelkezések

16. § E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § Hatályát veszti

(1) a TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK című 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet

a)4

b)5

c)6

(2) Tab Város Önkormányzatának a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 10/2010. (V.25.) önkormányzati rendelete.

18. § Ez a rendelet 2021. május 31-én lép hatályba.



Tab, 2021.május 27.

1. melléklet

KÉRELEM ÚJSZÜLÖTT TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNTA kérelmező szülő neve: ..............................................................................................................
Születési neve: ..............................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................
Anyja neve: ..................................................................................................................................
Lakóhelye: ....................................................................................................................................
Tartózkodási helye: .......................................................................................................................
Levelezési címe:............................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...........................................................................................
Telefonszáma:...............................................................................................................................
Az újszülött gyermek másik szülőjének neve: .............................................................................
Születési neve: ..............................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................
Anyja neve: ..................................................................................................................................
Lakóhelye: ....................................................................................................................................
Tartózkodási helye: .......................................................................................................................
Levelezési címe:............................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...........................................................................................
Telefonszáma:...............................................................................................................................
Az újszülött gyermek neve: .........................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................
Anyja neve: ..................................................................................................................................
Lakóhelye: ....................................................................................................................................
Tartózkodási helye: .......................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...........................................................................................
A kérelemhez csatolni kell:
- az újszülött gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a helyi támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához.
Tab, ..................................................................
.....................................................................
kérelmező szülő aláírása





NYILATKOZAT
Alulírott ………………………………………………… (név) (születési neve: ……………………..…..……………; szül. helye, ideje: ……..……………………..………; an.: …………….……………………………………..) ……………………… ……………………………. szám alatti lakos felelősségem tudatában kijelentem, hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen élek.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tab, ……………………………………………
.....................................................................
kérelmező szülő aláírása

2. melléklet

KÉRELEM LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT1.) A kérelmező A kérelmező házastársának / élettársának
neve: ......................................................................
születési helye, ideje:..............................................
...............................................................................
anyja neve: ............................................................
lakcíme: .................................................................
tabi lakóhely létesítésének időpontja:
...............................................................................
munkahelye: ..........................................................
...............................................................................
jelenlegi munkaviszonyának kezdete:
...............................................................................
havi nettó jövedelme: .............................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
2.) Az igénylővel együtt költözők
neve: ........................................................................................................................................
születési ideje:...........................................................................................................................
a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:
havi nettó jövedelme: ..............................................................................................................
neve: ........................................................................................................................................
születési ideje:...........................................................................................................................
a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:
havi nettó jövedelme: ..............................................................................................................
neve: ........................................................................................................................................
születési ideje:...........................................................................................................................
a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:
havi nettó jövedelme: ..............................................................................................................
3.) Az egy főre eső átlagos havi nettó jövedelem: ....................................................................
4.) Az igényelt támogatás összege: ...........................................................................................
5.) Az igényelt támogatás célja *: új lakóingatlan vásárlása, új lakóingatlan építése
6.) a) A felépítendő illetve megvásárolandó lakóingatlan:
címe: …………………………………………………………………………………………..
hrsz.: ..................................................................................................................................
alapterülete: ........................................................................................................................
szobáinak száma: ...............................................................................................................
komfortfokozata: ...............................................................................................................
lakásvásárlás esetén vételára: …………………………………………………………………
7.) Nyilatkozom, hogy nekem és házastársamnak / élettársamnak
- önálló, saját lakástulajdona* nincs van illetve* volt nem volt
- Tab Város Önkormányzattól lakáscélú támogatásban* részesültünk nem részesültünk
8.) Egyéb közlendők:
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy olyan valótlan adatok közlése, amely számomra jogtalan előnyt jelent, a kérelmem elutasítását jelenti.
Kérelmemhez mellékelem adásvételi előszerződést/ adásvételi szándéknyilatkozatot, használatbavételi engedélyt/ egyszerű bejelentéshez kötött épület esetén hatósági bizonyítványt/végleges építési engedélyt és tulajdoni lap másolatot.
Tab, …………………………….
………………………………………………..
kérelmező
………………………………………………..
kérelmező
*A megfelelő szövegrész aláhúzandó

3. melléklet

KÖLCSÖNSZERZŐDÉSTab Város Önkormányzat Képviselő-testületének …../2021. (……. …….) önkormányzati rendeletének 14. §-a alapján:
1./ mely létrejött a Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete /képviseli: …………………. polgármester/, valamint …… ………………..……………… Tab, ……………………………….
utca …… szám alatti lakos /továbbiakban: adós/, /an.: ………………………………...
szig.szám: ………………………………… / között az alábbi feltételekkel.
2./ A …….... / ……….. sz. határozattal az 1./ pontban szereplő adós személy ………………Ft
azaz: ……..……………………………………………………………….forint összegű
visszatérítendő kamatmentes kölcsönben részesül.
3./ Az 1./ pontban szereplő személy a kölcsönt …………………………………… céljára kapja.
4./ A szerződés azonnali hatállyal felmondásra kerül, ha az adós nem a célnak megfelelően használja fel a kölcsönt.
5./ A kölcsönt az adós …….. hónap alatt köteles visszafizetni, az első törlesztő részlet 20.... ………………………15-ig esedékes összege ………………. Ft, minden további részlet a tárgyhó 15-ig esedékes összege ……………………….. Ft.
6./ Késedelmes fizetés esetén a kölcsön meg nem fizetett része egy összegben esedékessé válik, mely után az adós a Ptk.-ban meghatározott mértékű késedelmi kamatot köteles fizetni.
7./ Amennyiben az adós részletfizetési kötelezettségének nem tesz eleget, az Önkormányzat jövedelméből / munkabér, nyugdíj, stb./ letiltás útján érvényesítheti a kamatokkal növelt követelését, vagy kamatokkal növelt követelése összegére fizetési meghagyás kibocsátását kezdeményezheti a közjegyzőnél.
8./ E megállapodásból származó egyéb vitás ügyek eldöntésére a felek a Siófoki Járásbírósághoz fordulhatnak.
Tab, 20..... év ……………….. hó ….. nap
……………………………………. ……………………………………
adós polgármester
Előttük, mint tanúk előtt:
1.)……………………………………………………………………..
2.)……………………………………………………………………..
1

A 3. § d) pontja a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

2

Az V. Fejezet címe a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

3

A 15. § a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

4

A 17. § (1) bekezdés a) pontja a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 17. § (1) bekezdés b) pontja a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

A 17. § (1) bekezdés c) pontja a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

A 4. melléklet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.