Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IV.19.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 20- 2021. 04. 20

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IV. 19.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Szentendre Város Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület hatáskörét gyakorolva, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A bizonylatot a gépkocsiban az első szélvédő mögött, jól látható helyen, oly módon kell elhelyezni, hogy abból a várakozási jogosultság az üzemeltető részére egyértelműen megállapítható legyen. Díjfizetési kötelezettséggel érintett motorkerékpár és segédmotoros kerékpár esetén az ellenőrzés során a bizonylatot be kell mutatni.”

2. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A 6. § (1) bekezdés szerinti bérlet

  • a) általános, egy vagy több zónára érvényes,
  • b) munkavállalói,
  • c) lakossági,
  • d) egészségügyi szolgáltatói,
  • e) oktatási és
  • f) szálláshely-szolgáltatói

bérlet lehet.

(2) A bérlet a rajta feltüntetett időtartamban érvényes.

(3) Általános bérletet természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vásárolhat. Az általános bérlet a rajta feltüntetett zónában való várakozásra jogosít. A III. zónára vásárolt bérlet a II. zónában való várakozásra is jogosít.

(4) Munkavállalói bérlet vásárlására jogosult

  • a) a munkáltató által kiállított igazolás ellenében egy személygépkocsira az 1. mellékletben meghatározott várakozási területeken belül található állandó munkahelyen dolgozó
    • aa) közalkalmazott, köztisztviselő és szentendrei székhelyen működő iskola, óvoda, költségvetési szerv, alapítvány, önkormányzati részesedéssel működő gazdasági társaság munkavállalója,
    • ab) a Szentendrei Járási Hivatal dolgozója,
    • ac) a Szentendrei Járási Ügyészség munkavállalója,
    • ad) gyógyszertári dolgozó,
  • b) az Önkormányzat intézménye és gazdasági társasága,
  • c) a szentendrei rendvédelmi szerv és
  • d) a Szentendrei Járás települési önkormányzatai 2 személygépkocsira vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira.

(5) A munkavállalói bérlet kizárólag munkanapokon és

  • a) a Dobozi utcában,
  • b) a Martinovics utca temető felőli oldalán,
  • c) a Paprikabíró utcában és
  • d) a Duna korzó 25. szám mellett és mögött

található várakozási területeken érvényes.

(6) Lakossági bérlet vásárlására jogosult az a szentendrei lakos, akinek 2000. január 1-jét megelőzően kiállított érvényes személyi igazolványában vagy érvényes lakcímkártyáján feltüntetett lakóhelye vagy tartózkodási helye az 1. mellékletben meghatározott várakozási területen vagy a Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott védett övezetben (a továbbiakban: védett övezet) van és nincs lehetősége saját ingatlanán belül személygépkocsi tárolására. Lakóingatlanonként csak egy személygépkocsira vásárolható lakossági bérlet, amely kizárólag a lakóingatlan közvetlen közelében kialakított várakozási területen – kivételes méltánylást érdemlő esetben az üzemeltető által engedélyezett egyéb helyen – jogosít várakozásra. A bérleten annak területi hatályát fel kell tüntetni. A lakossági bérlet a III. zónába tartozó várakozási területen vagy védett övezeten belül lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők részére történő kiállítás esetén kizárólag a bérleten feltüntetett területen érvényes.

(7) A várakozási területeken belül ellátást végző házi- és gyermekorvos, valamint a mellettük dolgozó ápoló, a SZEI szakorvosa, hivatásos ápoló, védőnő, szociális gondozó személygépkocsijára egészségügyi szolgáltatói bérletet igényelhet, amellyel munkavégzése során a várakozási terület bármely zónájában várakozhat.

(8) Oktatási bérlet vásárlására jogosult az a szülő, akinek gyermeke szentendrei oktatási intézménybe jár. Az oktatási bérlet csak tanítási időszakban szeptember 1. és január 31., valamint február 1. és június 30. között használható. Az oktatási bérlet kizárólag a II. zónában történő várakozásra jogosít.

(9) Szálláshely-szolgáltatói bérlet vásárlására jogosult az a szálláshely-szolgáltató, aki tevékenységét az 1. mellékletben meghatározott valamely várakozási területen belül végzi, és szobáinak száma meghaladja a saját területén biztosítható várakozóhelyek számát. A szálláshely-szolgáltatói bérlet díja a 2. melléklet 2.1. pontjában meghatározott bérlet díjával egyezik meg és legfeljebb a szálláshely-szolgáltató szobái számának és a saját területén biztosítható várakozóhelyek számának különbözetének megfelelő darabszámban igényelhető.

(10) A szálláshely-szolgáltatói bérletet kizárólag a szálláshely-szolgáltató vendégei használhatják. Ennek igazolása céljából az üzemeltető a szálláshely-szolgáltatót a vendég személygépkocsijának forgalmi rendszámát is tartalmazó vendégkönyv bemutatására hívhatja fel. Amennyiben a szálláshely-szolgáltatói bérletet rendeltetésellenesen használták, a szálláshely-szolgáltató a továbbiakban nem jogosult a szálláshely-szolgáltatói bérlet kiváltására.

(11) Az e §-ban meghatározott bérleteket az üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában lehet igényelni. A bérletek kiállításának feltétele a személygépkocsi vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi regisztrálása. A bérlet egy biztonsági elemekkel ellátott bérletvásárlást tanúsító kártya, amelyet a gépkocsi első szélvédője mögött, jól látható módon kell elhelyezni. A bérlet igazolja a parkolóhely igénybevételének jogszerűségét. A bérleten az üzemeltető feltünteti a személygépkocsi forgalmi rendszámát. Szálláshely-szolgáltatói bérlet esetén személygépkocsi nem kerül regisztrálásra és a kiállított bérleten a forgalmi rendszám helyett a szálláshely-szolgáltató azonosítására alkalmas szöveg kerül feltüntetésre.

(12) A személygépkocsi regisztrálásához

  • a) a személygépkocsi tulajdonosának személyi okmányai, nem természetes személy tulajdonos esetén cégkivonat vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozat,
  • b) – a szálláshely-szolgáltatói bérlet kivételével – a személygépkocsi forgalmi engedélye,
  • c) munkavállalói bérlet esetén munkáltatói igazolás,
  • d) oktatási bérlet esetén az oktatási intézmény látogatásáról szóló igazolás,
  • e) szálláshely-szolgáltatói bérlet esetén a szolgáltatás hatósági nyilvántartásba vételéről szóló igazolás,
  • f) egészségügyi szolgáltatói bérlet esetén az egészségügyi vagy szociális szolgáltató vezetőjének írásos nyilatkozatát arról, hogy a szolgáltató a díjköteles várakozási területen élő személy ellátásáról gondoskodik, valamint az egészségügyi vagy szociális szolgáltató által kiállított – a bérlet igénylőjének a szolgáltatóval fennálló, munkavégzésre irányuló jogviszonyát igazoló – munkáltatói igazolás
  • g) lakossági bérlet esetén abban az esetben, ha az igénylő a Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott védett övezetben rendelkezik lakó- vagy tartózkodási hellyel, érvényes behajtási engedély bemutatása

szükséges.”

3. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) 2022. január 31-ig az I. és a II. zónában díjmentes várakozásra jogosult az, akinek a személygépkocsija vonatkozásában 2021. január 1-jét megelőzően a szentendrei adóhatóság látta el az adóztatási feladatokat és ez alapján az I. és a II. zónában 2021. április 15-ig díjmentes várakozásra volt jogosult.

(2) Aki 2020. január 2. és 2020. december 31. között elidegenítette azt a személygépkocsiját, amellyel a gépjárműadó befizetése alapján az I. és II. zónában díjmentes várakozásra volt jogosult, köteles e tényt a személygépkocsi forgalmi rendszámának megjelölésével az üzemeltető részére 2021. május 31-ig bejelenteni.

(3) Aki 2021. január 1. és 2022. január 31. között elidegeníti a díjmentes várakozási jogosultsággal érintett személygépkocsiját, köteles e tényt a személygépkocsi forgalmi rendszámának megjelölésével az üzemeltető részére bejelenteni.

(4) Az a szentendrei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy, vagy szentendrei székhellyel vagy telephellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy ami 2020. október 15. után lett a személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója, a díjmentes várakozási jogosultság megszerzése érdekében köteles az üzemeltetőnek bemutatni

  • a) a lakcímkártyáját vagy nem természetes személy esetén a cégkivonatát vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozatát, és
  • b) a személygépkocsi forgalmi engedélyét.

(5) A (4) bekezdésben foglaltak alapján díjmentes várakozásra jogosult személy az üzemeltető részére történő bejelentéstől számítva 2022. január 31-ig jogosult díjmentesen várakozni az I. és a II. zónában.”

4. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

5. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet

  • a) 2. § (1) bekezdésében a „mentességet igazoló okmánnyal vagy matricával” szövegrész helyébe a „mentességet igazoló okmánnyal” szöveg,
  • b) 3. § (1) bekezdésében a „területeken március 15. és október 31. között 9:00 és 20:00 között, november 1. és március 14. között pedig 9:00 és 18:00 között” szövegrész helyébe a „területeken 9:00 és 20:00 között” szöveg,
  • c) 5. § (1a) bekezdés b) pontjában a „motorkerékpár esetén” szövegrész helyébe a „motorkerékpár és segédmotoros kerékpár esetén” szöveg,
  • d) 6. § (1) bekezdésében a „személygépkocsira és legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira lehet” szövegrész helyébe a „személygépkocsira és legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira (a továbbiakban együtt: személygépkocsira) lehet” szöveg,
  • e) 6. § (3) bekezdésében az „ügyviteli költség” szövegrész helyébe az „ügyintézési díj” szöveg,
  • f) 6. § (5) bekezdésében a „személygépkocsira vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira” szövegrész helyébe a „személygépkocsira” szöveg,
  • g) 11. § (5) bekezdésében a „fényképfelvételt” szövegrész helyébe a „fényképfelvételeket” szöveg,
  • h) 11. § (8a) bekezdésében a „során a” szövegrész helyébe a „során legfeljebb két” szöveg,
  • i) 2. melléklet 1.1. pontjában az „1920” szövegrész helyébe az „1720” szöveg,
  • j) 2. melléklet 2. pontjában a „Személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira” szövegrész helyébe a „Személygépkocsira” szöveg

lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4. pontja helyébe a következő pont lép:

„4. „Pótdíjak mértéke

A
várakozási díj/óra

B
15 napon belüli befizetés esetén (11 óra üzemidő)

C
15 napon túli befizetés esetén

1. I. zóna/busz

1720,-

23 360,- + 1720,-

68 800,- + 1720,-

2. II. zóna

320,-

4160,- + 320,-

12 800,- + 320,-

3. III. zóna

440,-

5720,- + 440,-

17 600,- + 440,-”