Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Demecser Város településképének védelméről szóló 26/2017.(XII.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 30
Demecser Város településképének védelméről szóló 26/2017.(XII.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 26/2027.(XII.28.) számú rendeletével fogadta el Demecser Város településképének védelméről szóló rendeletét (a továbbiakban: rendelet). A rendelet megalkotásakor a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tktv.) az önkormányzat által szabályozható jogintézményeket (településképi véleményezési, bejelentési, kötelezési eljárás) a polgármester hatáskörébe utalta.
2021. július 1-jével módosult a Tktv. 8. § (2) bekezdése, így korábban a polgármester által gyakorolt feladat- és hatásköröket (településképi véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárás) az önkormányzat feladat- és hatáskörébe rendelte. A Tktv. 8/A. §-a szerint a képviselő-testület a 8. §-ban foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a településképi rendeletben ruházhatja át. A Tktv. 16/C. § (2) bekezdése arról rendelkezik, hogy a 8. § (2) bekezdés b)-d) pontja szerinti hatáskörmódosításról a képviselő-testület gondoskodik.
A rendelet szerint eddig is a polgármester hatáskörében volt a településképi bejelentési és kötelezési eljárás, azonban a településképi véleményezési eljárásról eddig rendeletünk nem rendelkezett, továbbá a településképi bírság szabályozása is megváltozott időközben. A hatályos törvényi szabályozás szerint településkép-védelmi bírság megállapítására van lehetőség, ezért ennek újra szabályozása is szükséges.