Levelek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közigazgatási területére vonatkozó Szabályozási Terveinek elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 1/2003 (II.10) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 12

a közigazgatási területére vonatkozó Szabályozási Terveinek elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 1/2003 (II.10) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Levelek Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere a 22/2021. (V.18.) számú határozatában döntött arról, hogy a jelenleg hatályos 1/2003. (II.10.) Kt. számú helyi építési szabályzatról szóló rendeletet (továbbiakban: HÉSZ) módosítani kívánja lakossági kérelem kezdeményezésére (SI-KER-FOOD Kft.). A módosítás egyszerűsített eljárásrend keretén belül indult meg.A kérelem alapja az volt, hogy a kertvárosias lakóövezetben nem volt megengedett 4,5 méter épületmagasság alatti épületmagasságúépület építése. A módosítás településtervező által elkészített egyeztetési tervdokumentációjában rámutatott, hogy az övezetben ez a 4,5 méteres alsó küszöbérték semmilyen településképi, településrendezési szempontból nem releváns, így a módosítási tervdokumentáció kidolgozta ennek az alsó küszöbértéknek a módosulását oly módon, hogy annak betartása ne legyen kötelező.

A helyi építési szabályzat módosítása a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendeletben (továbbiakban: R.) előírt egyszerűsített eljárás rend szerinti véleményezési szakasza a 48/2021. (VII.7.) számú határozattal lezárult.

A véleményezési szakasz-, valamint a partnerségi egyeztetés lezárása-, környezeti vizsgálat szükségességének eldöntése és térségi övezeti adatszolgálatatás eljárásainak lefolytatása után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészének a végső szakmai dokumentációt, az eljárás során keletkezett valamennyi iratanyaggal együtt benyújtottuk. Az Állami Főépítész záró szakmai véleményét megadta (ikt.sz.: SZ/4ÁF/00128-6/2021), melyet szintén az előterjesztéshez mellékelek. A településrendezési eszközök módosításait záró szakmai véleményében nem kifogásolta.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

1. §-hoz

A beépítésre szánt területek építési használatának mértékét határozza meg.

2. §-hoz

A terv lakóterületeiépítési övezetei jellemzőinek alkalmazásáthatározza meg a terv szerinti térbeli rendben.

3. §-hoz

Az önkormányzati rendelet hatálybalépését és hatályvesztését határozza meg.

Az indokolás közzétételének szabályai

A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.

A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.

Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni. A közzétételre a rendelet kihirdetését követően kerülhet sor. A közzétett indokolás a közzétételét követően nem módosítható.

Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást – a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozóálláspontja alapján – nem kell közzétenni, ha a jogszabály jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetve technikai vagy végrehajtási jellegű. A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.

Álláspont az indokolás közzétételéről

A rendelet előzetes hatásvizsgálatban bemutatott társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása kimutatható. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettség összhangban vannak, a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettség nem szükséges. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást közzé kell tenni.

ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT

a közigazgatási területére vonatkozó Szabályozási Terveinek elfogadásáról, és a Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 1/2003 (II.10) önkormányzati rendelet

módosításárólszóló rendelet-tervezetéhez

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a költségvetési rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.

A rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:

Társadalmi, gazdasági hatások

A rendelet módosításának gazdasági hatása, hogy a módosítással érintett övezetben lehetővé teszi alacsonyabb gazdasági célú épületek építését. Társadalmi hatása, hogya módosítással érintett övezetben lehetővé teszi alacsonyabb lakossági célúépületek építését. A módosítás így várhatóan kedvező hatást gyakorol a település érintett övezetének településképére.

Környezeti és egészségügyi következmények

A rendeletben foglaltak végrehajtásának környezeti, egészségügyi következményei nincsenek.

Adminisztratív terheket befolyásoló hatások

A rendeletben foglalt előírások végrehajtása a település ingatlanjai tulajdonosainak, használóinak betartandó rendelkezéseket tartalmaznak, a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában többletfeladatokat nem jelent.

A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A rendelet megalkotását szükségessé teszik az önkormányzat polgármesterének és képviselő-testületének tárgyban meghozott döntései, megállapodásai. A rendelet megalkotása nélkül a módosítást kérelmező vállalkozás nagyértékű beruházása nem valósulhatna meg.

A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek

A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.

A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.