Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (X. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális célú tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 09

A szociális célú tűzifa juttatás szabályairól

Végső előterjesztői indokolás

A rendelet-tervezetben szereplő helyi rendelet módosítását a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva- az alábbiak szerint indoklom.

1. §-hoz

Az eljárási rendelkezéseket a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 32/A pontjában meghatározottak szerint kell alkalmazni.

2. §-hoz

Újhartyán Város Önkormányzata a 2021. évi szociális célú tüzelőanyag megvásárlásához kapcsolódó támogatás pályázati kiírása értelmében 93 erdei m3 tűzifa vásárlásához kapott támogatást. A természetbeni formában nyújtandó szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeit rendeletben kell szabályozni.

3. §-hoz

A javaslat szerint szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához természetbeni ellátás formájában támogatás azoknak nyújtható, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, az egyedül élő esetén a 200 %-át, és a lakása fával fűthető. Az elbírálás során előnyt élvez, aki a fenti pályázati kiírás alapján, akik aktív korúak ellátásban részesül, időskorúak járadékában részesül, települési lakhatási támogatásban részesül, továbbá két szociális körülmény került még megállapításra három kiskorú gyermeket nevelők, egyedül élő és időskorú. Háztartásonként tekintettel a támogatás mennyiségére, minimum 1 m 3 maximum 5 m3 tűzifa adható. A támogatás odaítéléséről a Szociális Bizottság határozatban dönt.

Mivel a Belügyminisztérium a fenti jogszabály szerint csak erre az évre folyósít támogatást, és előírja, hogy a támogatást 2022. április 15. napjáig fel kell használni, így az igényeket 2021. november 30. napjáig lehet benyújtani.

4. §-hoz

Az eljárási rendelkezéseket a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. – ben meghatározottak szerint kell alkalmazni.

5. §-hoz

A rendelet megalkotásával az előző hatályos rendelet hatályát veszti.