Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IV.19.) önkormányzati rendelete

<br><br>Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI.18.) önkormányzati rendelet módosításáról<br>

Hatályos: 2021. 04. 20- 2021. 04. 21

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IV. 19.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján a helyi társadalmi viszonyok rendezésére, valamint az ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetést szolgáló közművek létesítésekor alkalmazandó szabályokra tekintettel az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A fenti munkákat az önkormányzat

  • a) vagy lakossági kezdeményezésre építteti az ingatlantulajdonosokkal anyagi együttműködésben, önkormányzati pénzeszközökből (a továbbiakban: támogatás) és az ingatlantulajdonosoktól átvett pénzeszközökből (a továbbiakban: lakossági önerő), valamint a fejlesztésben szintén érdekelt harmadik féltől átvett pénzeszközökből (a továbbiakban: együttműködésben),
  • b) vagy saját elhatározásból előközművesít, és annak költségeit részben vagy egészben az ingatlan tulajdonosokra áthárítja.”

2. § Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § E rendelet alkalmazásában:

  • a) ingatlan: az ingatlannyilvántartás szerint önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített vagy beépíthető földrészletek
  • b) közműépítés: ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű elosztó hálózatok fejlesztése a szolgáltatási pontig, az önkormányzati tulajdonban lévő és közterületként, közútként nyilvántartott területen
  • c) telekhatár: a fejlesztéssel érintett ingatlannak az ingatlannyilvántartás szerinti határa
  • d) szilárd burkolat: aszfaltburkolat, betonburkolat, kockakő burkolat
  • e) előközművesítés: beépítetlen terület közművekkel és/vagy útburkolattal való ellátása
  • f) érdekeltségi egység: egy érdekeltségi egységnek számít az érdekeltségi területen, a víziközmű beruházás idején fennálló ingatlan állapot szerinti minden olyan ingatlan, amely a közműves ivóvíz ellátás szempontjából egy önálló fogyasztási helynek minősül, így különösen
    • fa) azon ingatlan, amelyet az ingatlan-nyilvántartásban egy helyrajzi számon tartanak nyilván, vagy
    • fb) az egy helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanon fennálló osztatlan közös tulajdon esetén az az ingatlan részilletőség, amely önálló szolgáltatási szerződés alapján önálló vízmérővel rendelkezik
  • g) utólagos csatlakozás: ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közművek már üzembe helyezett elosztó vezetékeiről, illetve víziközmű törzshálózatról (gerincvezetékről) történő egyedi célú leágazás
  • h) közműépítési érdekeltségi hozzájárulás: a szolgáltatási pontig kiépített adott közüzemi vezeték-szakaszhoz történő utólagos rákötés díja
  • i) utólagos fogyasztó: aki az elosztó vezeték létesítésekor a beruházásban nem működött közre, a költségekhez nem járult hozzá

3. § (1) Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzat anyagi részt vállalásával megvalósuló ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közműépítések az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletével, fejlesztési tervével, a helyi építési szabályzattal és a szabályozási tervekkel összhangban szervezhetők.”

(2) Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Közműépítő társulásban ingatlanonként, több lakás esetén lakásonként, több lakásrész esetén lakásrészenként, vagyis olyan mérőnként (és lakás-egyenértékenként egyenlő arányban) lehet részt venni, mely bekötési mérő a szolgáltatóval közvetlen elszámolásra szolgál.”

4. § Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 4. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A pályázatoknak legalább az alábbiakat tartalmaznia kell:

  • a) az együttműködésben megvalósuló ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetést szolgáló közműépítéssel érintett terület megnevezését,
  • b) a létesítendő közmű fajtáját, rövid műszaki tartalmat,
  • c) az együttműködésben résztvevő ingatlan tulajdonosok névsorát, az ingatlan helyrajzi számának, illetve házszámának megjelölésével,
  • d) a társulás létrehozására vonatkozó szerződés példányát,
  • e) társulási nyilatkozatot, az vízellátó és szennyvíz elvezető közműnek a megvalósulás utáni térítésmentes állami tulajdonba adásáról,
  • f) a társulás nyilatkozatát arról, hogy a jelen rendelet 5. §-ában foglalt eljárást tudomásul veszik,
  • g) nyilatkozatot a lakossági önerő mértékéről.”

5. § Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 5. § (12) és (13) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(12) A kivitelezés csak érvényes vízjogi létesítési engedély birtokában indítható, a szerződés megkötése pedig akkor lehetséges, ha a fedezet az elkülönített számlán rendelkezésre áll.

(13) A végleges helyreállítás érdekében a közművek elosztó vezetékeinek közterületet érintő bekötő vezetékeit lehetőség szerint minden ingatlanhoz ki kell építeni az elosztó vezetékkel együtt.”

6. § Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) Azon közművek meglévő elosztó vezetékeihez, illetve a víziközmű törzshálózathoz történő utólagos csatlakozás, melyek az önkormányzat és a lakosság jelen rendeletben szabályozott együttműködésében, vagy külön jogszabályban foglalt társulat közreműködésével valósultak meg, csak közműépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetése után, a hatályos építés technológiai előírások szerint lehetséges.

(2) A közműépítési érdekeltségi hozzájárulást az önkormányzat részére érdekeltségi egységenként, az ingatlan mindenkori tulajdonosa fizeti meg.

(3) Közös tulajdon esetén az utólagos csatlakozás közműépítési érdekeltségi hozzájárulását a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg.

(4) Az ingatlan tulajdonos személyében bekövetkezett változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli a jogelődje által még meg nem fizetett közműépítési érdekeltségi hozzájárulás.

(5) A közműépítési érdekeltségi hozzájárulást minden olyan bekötési mérővel rendelkező utólagos fogyasztónak (az ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője vagy használója) meg kell fizetnie, akinek mérője a szolgáltatóval történő elszámolásra szolgál.

(6) A leágazó vezeték utólagos kiépítése az utólagos csatlakozó feladata és költsége.

(7) A önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló beruházás esetén fizetendő ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetést szolgáló közműépítési érdekeltségi hozzájárulást a polgármester határozza meg, aki méltányosságból két részletben történő megfizetést engedélyezhet.

(8) A közműépítési érdekeltségi hozzájárulást meghatározó polgármesteri határozat ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni, a kézhezvételtől számított 15 napon belül.

(9) Az utólagos csatlakozás közműépítési érdekeltségi hozzájárulásának megfizetéséről az Önkormányzat a közműszolgáltatónak címzett igazolást ad ki.

(10) Az utólagos csatlakozás közműépítési érdekeltségi hozzájárulása Szentendre Város Önkormányzat 11784009-15731292-08110000 számú OTP Bank Nyrt-nél vezetett bankszámlaszámára történő átutalással teljesíthető.

7. § Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet „közműépítési érdekeltségi hozzájárulás” alcíme a következő 6/A. §-sal egészül ki:

„6/A. § (1) Az e rendelet 1. mellékletében felsorolt területeken ingatlan tulajdonnal, használati és haszonélvezeti joggal rendelkező természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok anyagi hozzájárulásával, víziközmű társulat által megvalósított szennyvíz közcsatornákra (szennyvízelvezető törzshálózat, szennyvíz bekötő vezetékek) való utólagos csatlakozás esetén az utólagos fogyasztó közműépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére köteles.

(2) Az (1) bekezdésben hivatkozott utólagos csatlakozás érdekeltségi hozzájárulásának mértéke természetes és jogi személyek esetén, érdekeltségi egységenként bruttó 72.000.-Ft.

(3) A (2) bekezdés szerinti érdekeltségi hozzájárulás önkéntes megfizetésének elmaradása esetén, annak megfizetésére az érdekelteket a polgármester felszólításban kötelezi.

(4) A teljesítés elmulasztása esetén a közműépítési érdekeltségi hozzájárulás köztartozás módjára behajtható.

8. § Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló ivóvíz szolgáltatást és szennyvíz elvezetést szolgáló víziközművek a Magyar Állam, a csapadékvíz elvezetést szolgáló közművek az önkormányzat tulajdonába kerülnek.

(2) Keretátadással megvalósuló közműveket a keretet átvevő ellátásért felelős saját tulajdonába aktiválja.

9. § Az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI. 18.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, ivóvíz, szennyvíz, és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építésekről, és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 38/2003. (VI.18.) önkormányzati rendelet módosításához

Utcajegyzék a rendelet 6/A. §-ához:

Ábrányi utca

Ady Endre út

Áfonya utca

Akácfa utca

Barackvirág utca

Bérc utca

Berek utca

Berkenye utca

Borbolya utca

Boróka utca

Csóka köz

Csóka utca

Csősz utca

Dereglye utca

Egres utca

Fecske utca

Fészek utca

Fogoly utca

Fürdő utca

Fűzfa utca

Gesztenye utca

Gólyahír utca

Gyepes utca

Gyík utca

Hegymester köz

Hóbogyó utca

Hold utca

Horgony utca

József A. utca

Kakukk utca

Kankalin utca

Kankalin köz

Kökény utca

Láncfű utca

Ljubojevics utca

Lövész utca

Magas utca

Meredek utca

Mókus utca

Nagyváradi utca

Nap utca

Napos sétány

Nárcisz utca

Névtelen utca

Nyírfa utca

Orgona utca

Páfrány utca

Pismányi utca

Pomázi utca

Római sánc utca

Sólyom utca

Sövény utca

Szalonka utca

Szeder utca

Szeles utca

Szélkerék köz

Szilfa utca

Toboz utca

Tulipán utca

Túzok utca

Várkonyi Zoltán utca

Viola utca

Völgy utca