Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

A 6 tonnánál nagyobb össztömegű járművek helyi közútra történő behajtásáról szóló 6/2002.(VII.19.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 15

A 6 tonnánál nagyobb össztömegű járművek helyi közútra történő behajtásáról szóló 6/2002.(VII.19.) rendelet módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2002-ben alkotott önkormányzati rendeletet a 6 tonnánál nagyobb össztömegű járművek súlykorlátozásáról, a helyi közútra történő behajtásáról.

Az Mötv. 13. § (1) bekezdés 2. pontja értelmében a helyben biztosítandó közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatnak minősül a helyi közutak és tartozékaik kialakítása és fenntartása.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (továbbiakba: Kktv.) 33. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a helyi közutak kezelője. A Kktv. nem tartalmaz olyan előírást, amely a helyi önkormányzatot felhatalmazná arra, hogy hogy az általa létesített közút közlekedési célú használatáért, akár annak fokozott igénybevételéért is úthasználati díjat állapítson meg.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa Köf.5.014/2012/8. számú határozatában megsemmisített azt az önkormányzati rendeleti előírást, amely útfenntartási hozzájárulási díj fizetésének kötelezettségét írja elő. A döntés értelmében: .”Az díjfizetési kötelezettség tekintetében a Kkt. a közutakat két szempont szerint értékeli: díjfizetés (használati díj és útdíj formájában) országos közutak közlekedési célú használata esetében írható elő (Kkt. 33/A. §-33/C. §), illetve díjat kell fizetni a közutak nem közlekedési célú használatakor (Kkt. 37. §). A Kkt. a díjfizetéssel kapcsolatos részletszabályok megalkotására részben a Kormányt, részben pedig a minisztert hatalmazza fel [Kkt. 48. § (3) bek. a.19. pont; 48. § (3) bek. g. pont]. Emiatt nem kétséges, hogy az érintett Önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása úthasználati díj megállapítására, így az önkormányzati jogalkotó ebben a kérdésben a Kkt. felhatalmazó rendelkezéseivel ellentétesen alkotta meg az Ör.-t.”