Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (VIII.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról szóló 22/2004. (V.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 27 12:00

Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról szóló 22/2004. (V.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Kunhegyes Város Önkormányzatának vagyonáról szóló 22/2004. (V.01.) önkormányzati rendeletének módosításáról az alábbiakat rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat vagyonáról szóló 22/2004. (V. 1.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat tulajdonában lévő 25.000.000,- Ft egyedi bruttó forgalmi értékhatár felett nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni – ha törvény kivételt nem tesz- csak versenyezte t és útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére , a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet. Nem lehet értékesíteni az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonának körébe sorolt vagyont. ”

2. § (1) Az önkormányzat vagyonáról szóló 22/2004. (V. 1.) önkormányzati rendelet 13. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az üzleti vagyon az alábbiak szerint értékesíthető:

  • a) A 25.000.000,- Ft egyedi bruttó forgalmi értékhatárt meghaladó vagyont értékesíteni a nemzeti vagyonról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően, a Képviselőtestület általi kijelölést követően versenytárgyalás útján lehet, a rendelet 2. mellékletében foglalt eljárásnak megfelelően. Nyilvános versenytárgyalás esetén a versenytárgyalásról szóló hirdetményt Kunhegyes Város Önkormányzata hivatalos honlapján és egy ingatlanhirdetési szolgáltatásra szakosodott honlapon, valamint az Önkormányzat helyi lapjában kell közzé tenni. Az értékesítésre kijelölésről a Képviselőtestület a Polgármester javaslatára dönt. A tulajdonjog átruházási szerződésben foglalt feltételek elfogadásáról a Képviselőtestület dönt.
  • b) Az a) pontban meghatározott értékhatárt el nem érő vagyont értékesíteni versenytárgyalás kiírása nélkül, a nemzeti vagyonról szóló törvényben foglaltak figyelembevételével lehet. Az értékesítésre kijelölésről a Képviselőtestület a Polgármester javaslatára dönt. A tulajdonjog átruházás szerződésben foglalt feltételeinek elfogadásáról a Képviselőtestület hoz döntést.”

3. § Az önkormányzat vagyonáról szóló 22/2004. (V. 1.) önkormányzati rendelet 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat tulajdonában lévő 25.000.000,- Ft egyedi bruttó forgalmi értékhatár felett nemzeti vagyont hasznosítani - ha törvény kivételt nem tesz- csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.”

4. § Az önkormányzat vagyonáról szóló 22/2004. (V. 1.) önkormányzati rendelet 33. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„33. § (1) A Képviselőtestület a 25.000.000,- Ft egyedi bruttó forgalmi értékhatárt meghaladó vagyon hasznosítását a nemzeti vagyonról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően, versenyeztetés útján, Képviselőtestület általi kijelölést követően a rendelet 2. mellékletében foglalt eljárásnak megfelelően végezheti. Nyilvános versenytárgyalás esetén a versenytárgyalásról szóló hirdetményt Kunhegyes Város Önkormányzata hivatalos honlapján és egy ingatlanhirdetési szolgáltatásra szakosodott honlapon, valamint az Önkormányzat helyi lapjában kell közzé tenni. A hasznosításra való kijelölésről a Képviselőtestület a Polgármester javaslatára dönt. A hasznosításról szóló szerződésben foglalt feltételek elfogadásáról a Képviselőtestület dönt.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott értékhatárt el nem érő vagyont hasznosítani versenytárgyalás kiírása nélkül, a nemzeti vagyonról szóló törvényben foglaltak figyelembevételével lehet. A kijelölésről a Képviselőtestület a Polgármester javaslatára dönt. A hasznosítás szerződésben foglalt feltételeinek elfogadásáról a Képviselőtestület hoz döntést.””

5. § Az önkormányzat vagyonáról szóló 22/2004. (V. 1.) önkormányzati rendelet 44. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Képviselőtestület felhatalmazza – a gazdálkodásának megszervezésére tekintettel – a részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervnek besorolt intézmény vezetőjét az alábbiakban nevesített feltételek mellett egyes vagyonkezelési jogok gyakorlására:)

  • „a) Az intézmény vezetője javaslatot tesz az intézmény használatában lévő feleslegesnek minősített ingóságok hasznosítására a selejtezési és hasznosítási szabályzatában meghatározottak szerint. ”

6. § (1) A Rendelet 2. melléklet Kunhegyes Város Önkormányzata Versenytárgyalási Szabályzata XIII. A szerződéskötés c. fejezet 2) pontja helyébe a következő pont lép:
“2) Tulajdonjog átruházásakor a Képviselőtestület kikötheti a tulajdonjog fenntartását a vételár teljes kiegyenlítéséig és a teljes vételár meghatározott időre történő meg nem fizetésére az elállási jogot. A Képviselőtestület rendelkezhet a tulajdonjog feltétel nélküli átruházásáról, ha indokolt esetben úgy dönt, hogy a vételár részletekben történő kiegyenlítéséhez hozzájárul, melynek megállapítása során külön kérelemre, illetve a versenypályázatban tett előzetes vételi ajánlat figyelembevételével maximum négy év időtartamra adhat részletfizetési lehetőséget. Indokolt esetnek kell minősíteni azt a jogi tényt, ha szerződéskötéssel egyidejűleg az ingatlan vételárának legalább 48% -át megfizették az Önkormányzat számlájára. A részletfizetéssel érintett fennmaradó vételárhátralék teljes összege az ütemezés rendje szerint fizetendő. Részletfizetés esetén annak megfizetését jelzálogjog bejegyzéssel és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalommal kell biztosítani.”

(2) A Rendelet 2. melléklet Kunhegyes Város Önkormányzata Versenytárgyalási Szabályzata XIII. A szerződéskötés c. fejezet 3) pontja helyébe a következő pont lép:
“3) A szerződés megkötésére akkor kerülhet sor, ha az ajánlattevő vételi ajánlatában a felhívásban szereplő vételárral megegyezően, vagy annál magasabb áron teszi meg szerződéskötési szándékát kifejező nyilatkozatát. A versenytárgyalás nyertese értékesítés esetén a vételárat a szerződés hatályba lépésével egyidejűleg köteles megfizetni, kivéve ha a Képviselőtestület részletfizetéssel történő értékesítést is engedélyezett.”

7. § Hatályát veszti a Rendelet 44. § (2) bekezdés b) pontja.

8. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján 12:00 órakor lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezései közül a 6. § előírásait a hatálybalépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.