Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (V. 21.) (PM) önkormányzati rendelete

a Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 22- 2021. 05. 23

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (V. 21.) (PM) önkormányzati rendelete

a Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Szolnok Megyei Jogú Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet alapján, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörében, Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V.24.) önkormányzati rendelet (továbbiakban R.) 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Várakozási övezetek (zónák): a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban: KRESZ) 17. § (1) bekezdése e/2. pontja szerinti jelzőtáblával jelölt - e rendelet 1. sz. mellékletében szereplő - olyan körülhatárolt területek, amelyek a 3. § (4) bekezdésben meghatározott és a helyszínre kihelyezett táblákon jelölt időszakban, napokon és napszakokban díjfizetés ellenében vagy az e rendeletben meghatározott feltételek teljesülése mellett lakossági parkolási engedéllyel használhatóak.”

2. § A R. 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A várakozási övezet területén a várakozást megengedő bérlet adható ki. A bérletek fajtáit és kiadásuk feltételeit a jelen rendelet szabályozza, díjait a 3. sz. melléklet tartalmazza. A kiadott bérletekről a fizető parkolóhelyek üzemeltetője (a továbbiakban: üzemeltető) nyilvántartást vezet.”

3. § A R. „A fizető parkolóhelyekre váltható bérletek, kedvezményes engedélyek” címe és 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § (1) Évente megújított regisztrációval nyilvántartott lakossági parkolási engedéllyel fizető várakozásra kijelölt parkolóhelyet vehet igénybe a szolnoki lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, 1. díjosztály szerinti gépjármű tulajdonos vagy üzembentartó, választása szerint a lakóhelyéhez, vagy tartózkodási helyéhez legközelebb eső egy parkolóban.

(2) Parkolóhely kizárólagos használatára és a IV. zóna fizető időszakban történő igénybevételére a lakossági parkolási engedély nem jogosít.

(3) A tulajdonjogot vagy üzembentartási jogot a gépjármű forgalmi engedélyével, a nyilatkozatban választott, parkolási engedélyre jogosító lakó- vagy tartózkodási helyet lakcímkártyával kell igazolni.

(4) A lakossági parkolási engedély webes felületen keresztül is igényelhető, a jogosultság igazolása ebben az esetben a szükséges okmányok másolatának webes felületre történő elektronikus formában való feltöltésével történik.

(5) A lakossági parkolási engedély jogosultja haladéktalanul köteles bejelenteni a jogosító feltételekben bekövetkezett változást.

(6) A lakossági parkolási engedély kibocsátása az üzemeltető feladata, melynek során 2022. évtől jogosult a lakossági parkolási engedély regisztrációja kapcsán keletkezett költségei felszámolására és a jogosulttal szemben annak a regisztrációba vételkor és a regisztráció megújításakor történő érvényesítésére. Az üzemeltető lakossági parkolási engedély regisztrációja kapcsán felmerülő költségek mértékéről a lakosságot a honlapján keresztül tájékoztatja.

(7) Magánszemélyek, valamint gazdálkodó szervezetek parkolási célra térítés ellenében meghatározott időre szóló bérletet válthatnak. A magánszemélyek 20%-os kedvezményre jogosultak. A magánszemélyekre vonatkozó kedvezményt csak egyéni tulajdonos, illetőleg az üzemben tartásra okirat alapján jogosult (jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett) személy által üzemeltetett gépkocsi esetén lehet igénybe venni.

(8) A bérletek webes felületen keresztül történő megvásárlása esetén 10%, Szolnok Kártya igénybevételével történő megvásárlása esetén további 5% mértékű kedvezmény érvényesíthető. Az egyes kedvezményes bérletek díjtételeit a 3. sz. melléklet tartalmazza.

(9) A 3. sz. mellékletben foglalt bérlet csak meghatározott rendszámra váltható.

(10) A havi bérlet a tárgyidőszak első napjától tárgyhót követő hó 5-ig érvényes. Amennyiben a tárgyidőszakot követő hónap 5. napja nem munkanap, úgy a megváltott bérletek az ezt követő munkanapig érvényesek. A bérlet tárgyidőszakon belül történő megváltása esetén a bérlet érvényességének kezdő napja a bérlet váltás napja.

(11) A forgalmi rendszám változása esetén a kezelési költség megfizetése mellett az üzemeltetőnél a bérlet átíratható. Az üzemeltető a kezelési költség mértékéről a lakosságot a honlapján keresztül tájékoztatja.”

4. § A R.5. § (1) bekezdése

  • a) a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
    [(1) E rendeletben meghatározott pótdíjat és várakozási esetenként plusz 1 óra várakozási díjat kell fizetni, ha:]
    • „a) a jármű az elhelyezésétől számított 5 percen túl díjfizetés nélkül várakozik”
  • b) a következő g) ponttal egészül ki:
    • „g) ha a jármű az adott parkolóra érvényes lakossági parkolási engedély vagy bérlet nélkül várakozik.”

5. § A R.9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

  • a) Gazdálkodó szervezet: polgári perrendtartásról szóló törvényben meghatározott személyek gazdálkodó szervezet
  • b) Megkülönböztető jelzést adó készülék: Gépjárműre szerelt rögzített, vagy mozgatható üzemmódú villogó kék, kék-vörös, vagy sárga fényjelzést adó készülék, sziréna, vagy váltakozó hangmagasságú hangjelzést adó készülék (pl. mentő, tűzoltó, rendőrségi gépjárművekre szerelt készülék).
  • c) Közérdekből történő veszélyelhárítás: Emberi életet, a testi épséget, az egészséget, vagyoni javakat, az emberi környezetet közvetlenül fenyegető veszély elhárítása, a kármentés, a közbiztonság, a nemzetbiztonság és belső rendvédelem, valamint a közüzemi, közterületi létesítmények kárelhárítása.
  • d) Napijegy: A várakozási övezeten belül az üzemelés időszakára váltott parkolójegy.
  • e) Havi kombinált bérlet: Rendszámhoz kötött, a fizető parkolási rendszerbe bevont I-III. zóna területén, illetve a kedvezményes időszakban a IV. zóna területén lévő parkolók használatára jogosító bérletfajta, amely a váltás napjától tárgyhót követő hónap 5. napjáig érvényes, meghatározott parkolóhely kizárólagos használatára nem jogosít.
  • f) Zóna bérlet: (havi): Az adott zóna övezetébe tartozó parkoló használatára feljogosító bérletfajta, a kombinált bérletekre vonatkozó érvényességi feltételekkel.
  • g) Magánszemély bérlet: Lakóhelytől függetlenül a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett egyéni tulajdonos, illetőleg az üzemben tartásra okirat alapján jogosult személy részére - rendszámhoz kötötten kiadható - bérletfajta.
  • h) Mobil-parkolás: mobiltelefonos parkolási díjfizetés a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül.
  • i) Járműszerelvény: a KRESZ által járműszerelvényként meghatározott jármű.
  • j) Bérlet: e rendeletben meghatározottak szerint a fizető parkolási rendszerbe bevont parkolózóna használatára jogosító, meghatározott ellenértékért az üzemeltetőnél kizárólag digitális formában megváltható szolgáltatás.
  • k) Szolnok Kártya: városkártya rendszer olyan korszerű, közösségi szolgáltatások igénybevételét lehetővé tevő megoldás, amely egy modern, nagy biztonságú adathordozón, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében kibocsátott intelligens kártyán alapul. A Szolnok Kártyával rendelkező magánszemélyek részére a rendelet 3. melléklete szerinti bérletek díjából további 5 % kedvezmény érvényesíthető - Szolnok Kártya bérlet díjaként - az Üzemeltető webes bérletvásárlási felületén. A Szolnok Kártya egy gépjármű, adott időszakra szóló, bármilyen típusú bérletének egyszeri, kedvezményes vásárlására jogosít.”

6. § A R. 1. sz. mellékletének

  • a) „I. zóna” című táblázatában
    • aa) a 42. és 43. táblázati sor helyébe a következő rendelkezés:

Sor-szám

Terület megnevezése

Parkolóhelyek száma

Mozgáskorlátozott ph. Száma

Jegykiadó automata db

Megjegyzés

42.

Szigony u.

8

2

43.

Mészáros L.u.18-30.

19

1

ab) az összesítő táblázati sor helyébe a következő rendelkezés

Sor-szám

Terület megnevezése

Parkolóhelyek száma

Mozgáskorlátozott ph. Száma

Jegykiadó automata db

Megjegyzés

I. zóna összesen

1803

30

57

lép.

b)

férőhely

megoszlás

mozgáskorlátozott ph. Száma

automata db szám

” fejlécű táblázatában a

I. zóna

1 803 fh

44,1%

30 fh

56 db

táblázati sor helyébe a

I. zóna

1 803 fh

44,1%

30 fh

57 db

” táblázati sor lép.

7. § A R.

  • a) 2. § (5) bekezdésében a „kombinált és zónás (havi vagy féléves, éves) bérlet” szövegrész helyébe a „kombinált vagy zóna bérlet” szöveg,
  • b) 3. § (3) bekezdésében az

„Utólagos engedélybemutatás esetén a gépjármű tulajdonosa (üzembentartója) a 2. sz. mellékletben meghatározott kezelési költséget köteles fizetni.”

szövegrész helyébe az

„Utólagos engedélybemutatás esetén a gépjármű tulajdonosa (üzembentartója) kezelési költséget köteles fizetni üzemeltetőnek. Az üzemeltető a kezelési költség mértékét honlapján teszi közzé.” szöveg

lép.

8. § Az R. 3. melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép.

9. § Hatályát veszti a R.

  • a) 2. §-ának (3) bekezdése,
  • b) 5. §-a (1) bekezdésének d) pontja,
  • c) 2. sz. mellékletében a „II. KEZELÉSI KÖLTSÉG: 1680 Ft” szövegrész.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Szalay Ferenc

dr. Sebestyén Ildikó

polgármester

jegyző

1. melléklet

3. melléklet Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2001. (V.24.) önkormányzati rendeletéhez

BÉRLETI DÍJAK

(az 1. díjosztály szerinti járművekre vonatkozó, az általános forgalmi adóval növelt, bruttó díj)

A rendelet szerint váltható bérletek díjai

A./ Személyes vásárlás esetén

Jogi személyek, gazdasági társaságok

Típus

Havi díj (Ft)

Kombinált bérlet
(rendszámhoz kötött, I.-II.-III. zónákra és IV. zóna kedvezményes időszakában érvényes)

8 960

Zóna bérlet (rendszámhoz kötött, kizárólag az adott zónára érvényes)

I. zóna (piros)

7 400

II. zóna (sárga)

3 770

III. zóna (zöld)

3 570

Magánszemélyek

Kombinált bérlet
(rendszámhoz kötött, I.-II.-III. zónákra és IV. zóna kedvezményes időszakában érvényes)

7 160

Zóna bérlet (rendszámhoz kötött, kizárólag az adott zónára érvényes)

I. zóna (piros)

5 930

II. zóna (sárga)

3 020

III. zóna (zöld)

2 860

B./ Webes felületen történő vásárlás esetén

Jogi személyek, gazdasági társaságok

Kombinált bérlet
(rendszámhoz kötött, I.-II.-III. zónákra és IV. zóna kedvezményes időszakában érvényes)

8 067

Zóna bérlet (rendszámhoz kötött, kizárólag az adott zónára érvényes)

I. zóna (piros)

6 665

II. zóna (sárga)

3 394

III. zóna (zöld)

3 216

Magánszemélyek

Kombinált bérlet
(rendszámhoz kötött, I.-II.-III. zónákra és IV. zóna kedvezményes időszakában érvényes)

6 451

Zóna bérlet (rendszámhoz kötött, kizárólag az adott zónára érvényes)

I. zóna (piros)

5 334

II. zóna (sárga)

2 714

III. zóna (zöld)

2 576

Szolnok Kártya bérlet

Kombinált bérlet
(rendszámhoz kötött, I.-II.-III. zónákra és IV. zóna kedvezményes időszakában érvényes)

6 129

Zóna bérlet (rendszámhoz kötött, kizárólag az adott zónára érvényes)

I. zóna (piros)

5 067

II. zóna (sárga)

2 578

III. zóna (zöld)

2 447

A webes felületen Szolnok Kártya igénybevételével váltott bérletek díjából további kedvezmény nem adható.

A díjak számítása a webes felületen váltható bérletek díjainak kivételével 10 Ft-ra kerekítéssel történt, a kerekítés szabályai szerint.

Bérlet csak a 2. sz. melléklet szerinti 1. díjosztálynál váltható.