Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (IV.29.) önkormányzati rendelete

a közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról szóló 20/2012. (V. 2.) önkormányzati rendelet és a városi jelképek és a városnév használatáról, valamint a közterületek fellobogózásáról szóló 9/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 30- 2021. 05. 01

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról szóló 20/2012. (V. 2.) önkormányzati rendelet és a városi jelképek és a városnév használatáról, valamint a közterületek fellobogózásáról szóló 9/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármestere - Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének feladat- és hatáskörében a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján eljárva, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben - az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról szóló 20/2012. (V.2.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § A polgármester jóváhagyja az Önkormányzat és a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. közbeszerzési tervét és annak módosítását, valamint a közbeszerzési eljárást megindító hirdetményt aláírja.”

2. § A közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról szóló 20/2012. (V.2.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § A polgármester kiadja az egészségügyi alapellátással, egészségfejlesztéssel, szociális ellátásokkal, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos olyan fenntartói nyilatkozatokat, és megköti azokat a bizottsági hatáskörbe nem tartozó szerződéseket, amelyek nem járnak pénzügyi kötelezettségvállalással, összhangban vannak a szakmai koncepciókkal és a feladatellátás minőségének javítását szolgálják.”

3. § (1) A közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról szóló 20/2012. (V.2.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester dönt az éves költségvetési rendeletben meghatározott vezetői keret egyedi feladatok kezelésére, városmarketing keret, választókerületi és infrastrukturális célelőirányzat, valamint a polgármesteri keret nem tervezett kiadásokra előirányzatok felhasználásáról.”

(2) A közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról szóló 20/2012. (V.2.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A következő hatáskörök a polgármesterre kerülnek átruházásra:

  • 1. A polgármester jogosult a megkötött vagyonkezelési, használati szerződések vonatkozásában az átadott ingó vagyontárgyak körében a vagyontárgyak visszaadása miatt, selejtezés következtében vagy egyéb okból bekövetkező változásokkal kapcsolatos döntések meghozatalára, dokumentumok aláírására.
  • 2. A polgármester jogosult azon szerződések megkötésére értékhatártól függetlenül, amelyeknél a szerződés megkötését az adott szervezettel jogszabály írja elő.
  • 3. A polgármester jogosult a közbeszerzési, beszerzési eljárás alapján kötött szerződések pótlólagos pénzügyi kötelezettségvállalással nem járó módosításának aláírására.
  • 4. A polgármester jogosult az önkormányzati költségvetési szervek által benyújtásra kerülő pályázatokkal kapcsolatban minden olyan fenntartói nyilatkozat kiadására, dokumentum aláírására, amely az önkormányzat részéről pénzügyi kötelezettségvállalással nem jár.
  • 5. A polgármester jogosult azon támogatási szerződések megkötésére, melyek minden további önkormányzati pénzügyi kötelezettségvállalás nélkül pénzügyi forrást biztosítanak az önkormányzat számára.”

4. § A közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról szóló 20/2012. (V.2.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A polgármester dönt a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által indított kisajátítási ügyekkel kapcsolatban hozott határozatok elleni jogorvoslatok benyújtásáról.”

5. § Hatályát veszti a közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról szóló 20/2012. (V.2.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése.

6. § A városi jelképek és a városnév használatáról, valamint a közterületek fellobogózásáról szóló 9/2021. (III.22.) önkormányzati rendelet

  • a) 21. § (2) bekezdésében a „Közgyűlés ügyrendi ügyekkel foglalkozó bizottsága (a továbbiakban: ügyrendi bizottság)” szövegrész helyébe a „polgármester” szöveg,
  • b) 21. § (3) bekezdés nyitó szövegrészében az „az ügyrendi bizottság” szövegrész helyébe az „a polgármester” szöveg,
  • c) 22. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében az „Az ügyrendi bizottság” szövegrész helyébe az „A polgármester” szöveg,
  • d) 22. § (2) bekezdésében az „Az ügyrendi bizottság” szövegrész helyébe az „A polgármester” szöveg,
  • e) 23. § b) pontjában az „az ügyrendi bizottság” szövegrész helyébe az „a polgármester” szöveg

lép.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.