Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2021. (IV.21.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló 34/2017. (IX. 27.) Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 22- 2021. 04. 23

Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2021. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló 34/2017. (IX. 27.) Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati rendelete módosításáról

2021.04.22.

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármestere – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján – a Képviselő-testületnek a lakások és a helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 34. §-ában és 2. mellékletében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2017 (IX.27.) önkormányzati rendelete a következő „Rendkívüli karbantartási támogatás” alcímmel egészül ki:

Rendkívüli karbantartási támogatás

53/F. § (1) A rendkívüli karbantartási támogatás célja azoknak a szociálisan rászoruló bérlőknek a támogatása, akik számára a lakás rendeltetésszerű használata érdekében elengedhetetlenül szükséges - a lakásbérleti szerződésük, illetve a Ltv. szerint őket terhelő - karbantartási, felújítási munkák elvégzése anyagi helyzetükre való tekintettel nehézséget okoz.

(2) A rendkívüli karbantartási támogatás feltétele, hogy a bérlő és a vele életvitelszerűen együtt lakó családtagok

a) egy főre jutó havi nettó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét,

b) nem rendelkeznek olyan ingatlan és ingó vagyonnal, vagyoni értékű joggal, értékpapírral, amelynek együttes forgalmi értéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszázszorosát, továbbá

c) tulajdonában, haszonélvezetében, bérletében nincs másik lakás.

(3) Rendkívüli karbantartási támogatás az együtt lakó családtagok közül csak egy személynek állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek, háztartások számától. A rendkívüli karbantartási támogatás megállapítása szempontjából együttlakó családtagként a bérlő házastársa, gyermeke, befogadott gyermekének a gyermeke, szülője, továbbá a bérbeadó hozzájárulásával a lakásba befogadott más személyek vehetők figyelembe.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén sem illeti meg a rendkívüli karbantartási támogatás a bérlőt, ha a lakást részben vagy egészben nem lakás céljára használja, vagy a használatát másnak átengedte.”

2. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2017 (IX.27.) önkormányzati rendelete a következő „A rendkívüli karbantartási támogatás mértéke” alcímmel egészül ki:

A rendkívüli karbantartási támogatás mértéke

53/G. § (1) A rendkívüli karbantartási támogatás mértéke a lakás rendeltetésszerű használata érdekében elengedhetetlenül szükséges karbantartási munkák költségeinek

a) 25 %-a, ha a bérlőnek és a vele életvitelszerűen együtt lakó családtagjainak (53/F.§ (3) bekezdés) az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét;

b) 50 %-a, ha a bérlőnek és a vele életvitelszerűen együttlakó családtagjainak (53/F.§ (3) bekezdés) az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát;

c) 100 %-a, ha a bérlőnek és a vele életvitelszerűen együttlakó családtagjainak (53/F.§ (3) bekezdés) az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

(2) Különös méltánylást igénylő körülmények esetén az (1) bekezdésben foglaltaktól az Egészségügyi és Szociális Bizottság javaslata alapján el lehet térni.”

3. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2017 (IX.27.) önkormányzati rendelete a következő „A rendkívüli karbantartási támogatás megállapításának szabályai” alcímmel egészül ki:

A rendkívüli karbantartási támogatás megállapításának szabályai

53/H. § (1) A rendkívüli karbantartási támogatás megállapítása kérelemre történik. A kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, a Hivatalnál kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és a vele együttlakó személyek jövedelmi viszonyaira, vonatkozó nyilatkozatokat, valamint a lakás rendeltetésszerű használata érdekében elengedhetetlenül szükséges karbantartási munkák részletes leírását, költségbecslését, a munkák elvégzésére irányuló árajánlatot.

(3) A rendkívüli karbantartási támogatás megállapításáról szóló határozat véglegessé válásától számított 90 napon belül a munkák elvégzését igazolni kell a bérlő nevére szóló számlával. A számla eredeti példányát a Hivatalhoz kell benyújtani.

(4) Amennyiben a bérlő a munkák elvégzéséről szóló számlát a (3) bekezdésben meghatározottak szerint nem mutatja be, a Hivatal a támogatás visszafizetését rendeli el.

(5) A kérelem elbírálásának előkészítése érdekében, valamint a munkák elvégzésének utólagos ellenőrzése céljából a Hivatal környezettanulmányt is végezhet.

53/I. § (1) A rendkívüli karbantartási támogatásról – a rendelet keretei között –a polgármester dönt. A polgármester döntése ellen – a határozat közlésétől számított 15 napon belül – a Képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

(2) A rendkívüli karbantartási támogatás megállapítására vonatkozó eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.