Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa rászorultsági szabályairól, az igénylés feltételeiről

Hatályos: 2021. 10. 28
a szociális célú tűzifa rászorultsági szabályairól, az igénylés feltételeiről
Végső előterjesztői indokolás
E L Ő T E R J E S Z T É S
a szociális célú tűzifa rászorultsági szabályairól, az igénylés feltételeiről szóló rendelettervezethez
Tisztelt Képviselőtestület!
A rászorulók részére biztosítható szociális célú tűzifa támogatás odaítélésének, kiosztásának 2021-ben is feltétele az erre vonatkozó önkormányzati rendelet elfogadása.
A pályázati felhívásban, valamint a támogató okiratban foglaltaknak megfelelően a rendelettervezet elkészült. Tájékoztatásul közlöm, hogy 588erdei m3 tűzifa támogatásra nyújtottuk be önkormányzatunk kérelmét, mellyel szemben 464 erdei m3 kemény lombos tűzifa támogatás megvásárlásához szükséges támogatásban részesülünk. Az elmúlt évhez képest ez minimális csökkenésként értékelhető, ugyanis 2020-ban ez a fajta támogatás 495 erdei m3 volt.
Fentiekre figyelemmel azt javasoljuk, hogy a támogatás mértékét háztartásonként 1,4 erdei m3 kemény lombos tűzifa támogatásban állapítsuk meg, s ezzel a támogatás mértékkel gyakorlatilag ugyanannyi háztartás kaphat téli tüzelő támogatást, mint 2020-ban.
2020-ban 495 erdei m3 tűzifából 330 háztartás részesült háztartásonként 1,5 erdei m3 tűzifa támogatásban.
Az elmúlt évhez képest a rászorultsági jövedelemhatárok változtatását nem javasoljuk, tehát egyedülálló kérelmezők esetében a rászorultsági jövedelemhatár marad a minimálnyugdíj 400%-a, azaz 114.000.-Ft, a több személyes háztartások esetében pedig ugyancsak maradna a minimálnyugdíj 325%-a, azaz 92.625.-Ft.
Végezetül, továbbra is meg kell felelni azon előírásnak, mely szerint az önkormányzat semmilyen címen nem kér ellenszolgáltatást /pl. szállításért/ a szociális célú tűzifa támogatásban részesülőktől, s ez jelenik meg a rendelettervezet 4. §. /5/ bekezdésében.
Tarcal, 2021. október 11.
Butta László Dr. Kovács Zoltán
polgármester jegyző