Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021 évi tanévkezdési települési támogatásról

Hatályos: 2021. 08. 19
a 2021 évi tanévkezdési települési támogatásról
Végső előterjesztői indokolás
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
a 2021 évi tanévkezdési települési támogatásról szóló rendelet-tervezethez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a költségvetési rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.
A 2021 évi tanévkezdési települési támogatásrólszóló rendelet-tervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A rendelet végrehajtása elősegíti az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti rendszer működtetésére vonatkozó célok megvalósítását.
A rendelet meghatározza a 2021 évi tanévkezdési települési támogatáskereteit, megalapozza a feladatok végrehajtását, ezáltal hatással van az önkormányzat működésére, valamint a településeken élőkre.
Környezeti és egészségügyi következmények
A költségvetési rendeletben foglaltak végrehajtásának egészségügyi követelményei nincsenek.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A rendelet végrehajtásával kapcsolatospénzügyi,- számviteli és szociális-gyermekjóléti szakmai előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában nem jelentenek jelentős többletfeladatot a költségvetési szervek számára.
A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A rendelet megalkotását szükségessé teszikrendeletalkotásra felhatalmazó törvények és az Mötv. és az Szt.feladatellátást szabályozó előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számít, ami a feladatellátás költségvetési támogatásánakjogszerűtlen felhasználásával járna.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek az önkormányzat közös hivatalánálrendelkezésre állnak.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.
INDOKOLÁS
a 2021 évi tanévkezdési települési támogatásról szóló rendelet-tervezethez
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti gondoskodás helyi szabályairól szóló 2./2021 (II.8) önkormányzati rendelete 14. §-a alapján a Levelek nagyközségben életvitelszerűen élő családok részére kérelemre, évente egy alkalommal, a családban élő gyermek(ek) tanévkezdéséhez nyújtható települési támogatás feltételeiről évenként külön rendeletben rendelkezik.
Ezévben a szociális juttatásokra fordítható költségvetési támogatás lehetővé teszi a támogatást, amelyre vonatkozóan rendeletben kell szabályozni a támogatás kereteit.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
az 1. §-hoz
A rendelet 1. §-a bekezdésenként szabályozza a helyi általános iskola 1., 2.-8., a nem helyi általános iskola illetve a nem helyi középiskola tanulóira tekintettel nyújtható támogatás összegeit és a szociális rászorultság feltételét.
a 2. §-hoz
A rendelet 2. §-a szabályozza a támogatási kérelem benyújtásának, módját, határidejét, kötelező mellékletét, a támogatás kifizetésének illetve természetbeni átadásának határidejét, és a rendeletben nem szabályozott rendelkezések alkalmazására utaló rendelkezést.
a 3. §-hoz
A rendelet 3. §-a arendelet hatályba lépésének időpontját szabályozza.
Az indokolás közzétételének szabályai
A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.
Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni. A közzétételre a rendelet kihirdetését követően kerülhet sor. A közzétett indokolás a közzétételét követően nem módosítható.
Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást – a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján – nem kell közzétenni, ha a jogszabály jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetve technikai vagy végrehajtási jellegű. A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.
Álláspont az indokolás közzétételéről
A rendelet előzetes hatásvizsgálatban bemutatott társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása kimutatható, ezért az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.
A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettség összhangban vannak, a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettség nem szükséges.