Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 7/2018. (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01- 2021. 12. 02

Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 7/2018. (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.01.

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 8/2017.(VI.30.) önkormányzati rendeletben felsorolt partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 22. § (2) bekezdés b) pont ba) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Egyedi építészeti követelmények az 1. jelű területen (Városközpont – HÉSZ „Vt” építési övezetek)
Tetőidom és hajlásszög]

„ba) A területen Vt-3 építési övezetbe tartozó különálló udvari épület valamint a Vt-4 övezet kivételével lapostetős épület nem építhető.”

2. § A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi követelmények egyeztetése céljából az építtető, illetve az általa megbízott tervező szakmai konzultációt kezdeményezhet. A konzultációs lehetőség biztosításáról az önkormányzati főépítész (továbbiakban Főépítész) gondoskodik.”

3. § (1) A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 36. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szakmai konzultációt a tervezéssel érintett ingatlan, valamint a tervezett tevékenység megjelölésével a kérelmező, illetve az általa megbízott tervező kezdeményezi a Főépítésznek címzett és az epitesugy@boly.hu e-mail címre elküldött levélben.”

(2) A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 36. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Főépítész válaszlevelében a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belüli időpontra kitűzi a konzultációt.”

(3) A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 36. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A szakmai konzultáció során elhangzottakról a Főépítész emlékeztetőt készít, amelyben rögzíti a felvetett javaslatok lényegét valamint a Főépítész lényeges nyilatkozatait, és 8 napon belül megküldi azt az építtetőnek, tervezőnek.”

4. § (1) A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 37. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester településképi véleményezési eljárást folytat le a jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez kötött építmény településképet érintő, külső megjelenésének, valamely homlokzatának változásával járó építésére, bővítésére, átalakítására vonatkozó építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárást megelőzően, az alábbi esetekben:

a) Helyi egyedi védelem alatt álló építmény telkén új építmény építése, valamint helyi védelem alatt álló építményt érintő építési engedélyköteles tevékenység esetében, amennyiben az építési tevékenység a külső homlokzatokon változtatást eredményez.

b) Új épület építése az alábbi területeken:

ba) városközpont

bb) műemléki környezetbe tartozó ingatlan

bc) helyi védelem alatt álló pincesoron lévő ingatlan

bd) közterületi ingatlan

c) Új épület építése a c) pontban felsorolt ingatlanok kivételével az alábbi közterületek utcafronti ingatlanain:

ca) Park sor

cb) Ady Endre utca,

cc) Borjádi utca

cd) Temető utca

ce) Szabadság utca,

cf) Rákóczi Ferenc utca.

d) Új épület építése, meglévő bővítése és átalakítása a Kastélypark területén.”

(2) A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 37. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az önkormányzat beruházásában készülő épület építése, bővítése, átalakítása esetén nem szükséges településképi véleményezési eljárás lefolytatása akkor sem ha az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállnak.”

5. § A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 39. § (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester - a műemléket vagy műemléki területet érintő, az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenység kivételével - településképi bejelentési eljárást folytat le az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.8.) Korm. rendeletben meghatározott építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységek közül

a) helyi védett épület esetében

aa) épület felújítása, átalakítása, helyreállítása, korszerűsítése,

ab) épület homlokzatának megváltoztatása, ideértve cégér, üzletfelirat elhelyezése, homlokzat utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, homlokzatfelület színezése, valamint a homlokzat felületképzésének megváltoztatása,

ac) égéstermék-elvezető kémény létesítése, átépítése,

ad) épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, átalakítása,

ae) szellőző-, illetve klíma-berendezés, áru- és pénzautomata, homlokzaton való elhelyezése,

b) nettó 20,0 m2 alapterületet az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű kereskedelmi, szolgáltató, illetve vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése,

c) nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű, nem emberi tartózkodásra szolgáló, falakkal határolt építmény építése, bővítése, amelynek beépített alapterülete az építési tevékenység után meghaladja a 12 m2-t,

d) közterületre néző kerítés építése, meglévő helyreállítása, átalakítása, felújítása, a kerítéssel egybeépített építmények építése, átépítése,

e) előtető építése

esetén.

(1a) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 26/C. § (3) bekezdése szerinti az építmények rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltozása tárgyában kért hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően.

(2) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a településkép védelméről szóló törvény figyelembe vétele mellett településképi bejelentési eljárást folytat le a város közigazgatási területén reklámok és reklámhordozók vonatkozásában, közterületen, magánterületen közterületről észlelhető módon, vagy épület közterületről látható homlokzatán

a) reklám elhelyezése,

b) információs célú berendezésnek minősülő építmény építése, átalakítása, bővítése, megváltoztatása, reklám vagy reklámhordozó elhelyezése,

c) építési reklámháló létesítése,

d) a város szempontjából jelentős rendezvényről való meghatározott időszakra elhelyezendő hirdetmény kihelyezése,

e) reklám-felületet is tartalmazó előtető, napvédő ponyva elhelyezése,

f) tájékoztató eszköz elhelyezése

esetén.”

6. § (1) A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 42. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti a következő esetekben:

a) e rendeletben megfogalmazott településképi követelmények be nem tartása

b) a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,

c) a településképi bejelentés elmulasztása.”

(2) A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 42. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A településképi kötelezésről a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településképi kötelezettségről szóló határozat formájában.”

7. § A településkép védelméről szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 43. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A településkép védelméről szóló törvényben előírtakon túl a településkép-védelmi bírság kiszabására a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.”

8. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.