Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló

Hatályos: 2021. 11. 27- 2021. 11. 28

Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló

2021.11.27.

Tokodaltáró Község Önkormányzata a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. §. (3) b) pontjában, 26. §.-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés a) d) és g) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8a. pontjában és 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva, a következőket rendeli el.

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § Az önkormányzat az alábbi pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat (a továbbiakban együtt: szociális ellátások) biztosítja:

a) települési lakhatási támogatás,

b) települési ápolási támogatás,

c) települési gyógyszertámogatás,

d) települési temetési támogatás,

e) rendkívüli települési támogatás

f) köztemetés,

g) 70. év felettiek támogatása,

h) Mikulásnapi támogatás,

i) iBabakelengye-csomag,

j) karácsonyi ajándék,

k) szabadidős tevékenységek támogatása,

l) tehetséggondozó támogatás.”

2. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 18/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18/A. § A 70. év felettiek támogatására jogosult az a 70. életévét adott év december 31-ig betöltött természetes személy, aki állandó vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik Tokodaltáró Községben. A támogatás mértéke: 5.000,- Ft.”

3. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 18/C. §-a a következő c) ponttal egészül ki:

(Az Önkormányzat legfeljebb 40.000 Ft értékű természetbeni támogatásként babakelengye-csomaggal támogatja azt a gyermeket,)

„c) aki lakóhelyet még nem tudott létesíteni a településen, azonban a település védőnője igazolja, hogy terhesgondozásra hozzá járt, illetve életvitelszerűen a településen él”

(
A támogatás iránti kérelmet a 2019. január 1-je után született gyermek törvényes képviselője nyújthatja be a gyermek születését követő 6 hónapon belül. Az igénylés benyújtásának elmulasztása esetén igazolásnak nincs helye.
A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, a törvényes képviselő és a gyermek személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.)

4. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 10. alcíme a következő 18/D–18/F. §-sal egészül ki:

„18/D. § Az Önkormányzat tárgyév december hónapjában „Karácsonyi ajándék” természetbeni támogatásban részesíti a Tokodaltáró Községben állandó vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, 0-14 éves korú gyermekeket. A természetbeni támogatás értéke maximum: 2.000,- Ft.

18/E. § (1) Tokodaltáró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Helyi Esélyegyenlőségi Programmal összhangban a gyermekek esélyegyenlőségének érdekében – a felmerülő igények, valamint mérlegelés alapján – szabadidős tevékenységek támogatásáról dönthet. Ezen döntések minden esetben önkormányzati határozatban kerülnek rögzítésre.

(2) A támogatásra való jogosultságot évente felülvizsgálni szükséges.

18/F. § (1) Tokodaltáró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Helyi Esélyegyenlőségi Programmal összhangban a gyermekek esélyegyenlőségének érdekében a gyermekek számára tehetséggondozó támogatást állapíthat meg.

(2) A támogatásra jogosultak köre Tokodaltáró Községben állandó vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező 3-14 éves korú gyermek.

(3) Ezen támogatást a Tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója, vagy a Tokodaltárói Brunszvik Teréz Óvoda Mini-Bölcsőde intézményvezetőjének véleményét kikérve mérlegelés alapján Tokodaltáró Község Önkormányzat Képviselő-testülete dönt. Ezen döntés minden esetben önkormányzati határozatban kerülnek rögzítésre.

(4) A támogatásra való jogosultságot évente felülvizsgálni szükséges.”

5. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„19. § A helyi Szociálpolitikai kerekasztal tagja a polgármester, a Pénzügyi Településfejlesztési és Szociális Bizottság elnöke, a háziorvosok, a fogorvos, a védőnő, a Tokodaltárói Brunszvik Teréz Óvoda vezetője, a Tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola vezetője, Dorog és Térsége Szociális Alapellátó Szolgálat Tokodaltárói Telephelyének vezetője, a Dorogi Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat gondozói, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete, valamint a jegyző.”

6. § Ez a rendelet 2021. november 27-én lép hatályba.