Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről

Hatályos: 2022. 09. 01

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről

2022.09.01.

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) pontja, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Az önkormányzati rendelet hatálya kiterjed:

a)1 a családsegítés, a házi segítségnyújtás, az étkeztetés, a nappali ellátás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás tekintetében Aba város közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre;

b) az idősotthoni szakosított intézményben történő ellátás tekintetében az Szt. 3. § (1) - (3) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. A szociális alapszolgáltatás és a szociális szakosított ellátás formái és biztosítása

2. § (1) A kérelmező igényének megfelelően, a személyes gondoskodás keretén belül biztosítja a szociális alapszolgáltatást, valamint a szociális szakosított ellátást az Önkormányzat, illetve az Abai Idősek Otthona (továbbiakban: Idősek Otthona).

(2) Az Önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat az Idősek Otthona (székhelye: 8127 Aba, Kossuth Lajos u. 154.) útján nyújtja.

3. § (1) A szociális alapszolgáltatások közül az Önkormányzat az alábbi feladatokat látja el:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés

d) nappali ellátás

e)2 jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

(2) Szociális szakosított ellátásként az Idősek Otthona ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátást biztosít.

3. Étkeztetés

4. § (1)3 Az étkeztetés az Idősek Otthonán keresztül történik helyben fogyasztással, vagy elviteli lehetőséggel - az ételt és annak kiszállítását az Abai Fórum Étterem biztosítja - személyi térítési díj ellenében.

5. §4 Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik önmaguknak, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani

a) a koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátria betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

6. §5 (1) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki 65. életévét betöltötte.

(2) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt a háziorvosi vagy szakorvosi igazolás alapján önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud.

(3) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(4) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki szakorvosi igazolás alapján fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(5) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

7. § (1) Az étkeztetés személyi térítési díj ellenében történik, az intézményi térítési díjat külön önkormányzati rendelet állapítja meg.

(2) Az étel házhoz szállításának díját is a külön önkormányzati rendelet határozza meg.

4. Házi segítségnyújtás

8. § (1) A házi segítségnyújtás keretében elvégzett szociális segítés, személyi gondozás szolgáltatás személyi térítési díj ellenében történik, az intézményi térítési díjat külön önkormányzati rendelet állapítja meg.

9. § A házi segítségnyújtás keretében az Szt.-ben és a szakmai programban meghatározott ellátásokat biztosítja az Idősek Otthona a jogosultak részére a napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában.

5. Családsegítés

10. §6 A családsegítés keretében az Szt.-ben és a szakmai programban meghatározott ellátásokat biztosítja az Önkormányzat saját foglalkoztatású dolgozója útján - család- és gyermekjóléti szolgálat családsegítő munkatársai - a jogosultak részére.

11. § A családsegítés körében nyújtott szolgáltatások térítésmentesek.

6. Nappali ellátás

12. § (1) A nappali ellátás keretében az Szt.-ben és a szakmai programban meghatározott ellátásokat biztosítja az Idősek Otthona a jogosultak részére.

(2) A nappali ellátás keretében az Idősek Otthona lehetőséget biztosít a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, továbbá a napközbeni étkeztetésre.

13. § Az Idősek Otthonának nyitvatartási rendjét az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata, a közösségi együttélés szabályait pedig a Házirend tartalmazza.

14. § A nappali ellátás személyi térítési díj ellenében történik, az intézményi térítési díjat is a külön önkormányzati rendelet állapítja meg.

6/A.7 Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

14/A. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) Aba Város Önkormányzata a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az állami Gondosóra programhoz való csatlakozással biztosítja.

7. Ápolást, gondozást, szakosított ellátást nyújtó intézmény

15. § (1) Ápolás, gondozás keretében az Szt.-ben és a szakmai programban meghatározott idősotthoni ellátásokat biztosítja az Idősek Otthona szervezeti egysége útján a jogosultak részére.

(2) Az idősotthoni ellátás személyi térítési díj ellenében történik, az intézményi térítési díjat is a külön önkormányzati rendelet állapítja meg.

8. A szociális alapszolgáltatások és a szociális szakosított ellátás igénybevételére és megszüntetésére vonatkozó szabályok

16. § (1) A szociális alapszolgáltatások iránti kérelmet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM. rendelet (továbbiakban: SzCSM. rendelet) szabályai szerint az Idősek Otthona intézményhez kell benyújtani Az ellátás igénybevételéről az Idősek Otthona vezetője dönt. Amennyiben a kérelmező igénye elutasításra kerül, az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához címzett, de az Idősek Otthonánál benyújtott fellebbezéssel élhet.

(2) A szakosított ellátás iránti kérelmet az SzCSM. rendelet szabályai szerint az Idősek Otthona intézménybe kell benyújtani. A szociális intézményi jogviszony keletkezéséről – a gondozási szükséglet megállapítása után – az intézmény vezetője dönt. Amennyiben a kérelmező igénye elutasításra kerül, az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához címzett, de az Idősek Otthonánál benyújtott fellebbezéssel élhet.

(3) A szakosított ellátás esetén az intézményvezető az igények beérkezésének sorrendjében gondoskodik az ellátást igénylők elhelyezéséről 20. § - 24. §-ban foglaltakra figyelemmel.

(4 ) A szakosított ellátás esetén, a felvétel során előnyt élveznek az abai lakosok, a szabad kapacitás terhére más települések lakosai is elhelyezhetők.
(5) A szakosított ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges tényekben, családi körülményeiben, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül az intézmény vezetőjének bejelenteni.

17. § (1) Az e rendeletben szabályozott alapellátások megszűnnek vagy megszüntethetők, ha az ellátott:

a) szociális rászorultsága megszűnik,

b) további ellátásra nem tart igényt,

c) lakóhelye vagy tartózkodási helye az ellátott önkormányzatok illetékességi területén kívülre esik,

d) az ellátást indokolatlanul, 4 hétnél hosszabb ideig nem veszi igénybe,

e) több mint 2 havi térítési díj hátralékkal rendelkezik, kivéve a (3) bekezdésben foglaltak esetén,

f) a közegészségügyi-járványügyi szabályokat megszegi,

g) elhalálozik.

(2) E rendeletben szabályozott szakosított ellátás megszűnik, vagy megszüntethető az Szt. 100-102. §-a szerinti esetekben.

(3) Az intézményvezető külön eljárás keretében köteles az arra rászorulóknak étkeztetést biztosítani, ha ennek hiánya a rászoruló életét, testi épségét veszélyezteti.

18. § Ha a szociális alapszolgáltatás megszüntetésével a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához fordulhat. Az megszüntetés ügyében átruházott hatáskörben Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága határozattal dönt.

19. § Ha a szakosított ellátás megszüntetésével a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához fordulhat. Az megszüntetés ügyében átruházott hatáskörben Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága határozattal dönt.

9. A szociális alapszolgáltatásokra és a szociális szakosított ellátásra vonatkozó megállapodások

20. § (1) Az intézményvezető a kívánt szociális alapszolgáltatás nyújtásáról, valamint a szakosított ellátás nyújtásáról az igénylővel megállapodást köt. Az intézményvezető a megállapodást 15 napon belül megküldi a fenntartónak. A megállapodást az Abai Polgármesteri Hivatalban nyilvántartásba kell venni.

(2) Az Idősek Otthona Szakmai Programja tartalmazza a szolgáltatásokra irányuló megállapodások részletes tartalmi elemeit, feltételeit.

10. Elhelyezés az ápolást, gondozást, szakosított ellátást nyújtó intézményben

21. § (1) Az intézményvezető az igények beérkezésének sorrendjében gondoskodik a szakosított ellátást igénylők elhelyezéséről.

(2) Ha a jogosult részére az ellátás férőhely, illetve szabad kapacitás hiányában nem biztosítható, a kérelmet a kézhezvétel napján nyilvántartásba veszi az intézményvezető.

(3) A továbbiakban az ellátás igénybevételének sorrendjét a (2) bekezdésben foglalt nyilvántartás alapján kell meghatározni.

22. § Azonnali elhelyezésről az abai lakosok esetében az intézményvezető gondoskodik.

23. § Ha a jogosult szociális helyzete, egészségi állapota a soron kívüli ellátást indokolja, az intézményvezető a 21. § szerinti sorrendet figyelmen kívül hagyva gondoskodik az ellátásáról.

24. § (1) A soron kívüli elhelyezés iránti igény sorrendben megelőzi a többi kérelmet.

(2) A soron kívüli elhelyezésre vonatkozó igényt a kérelemben, illetve a beutaló határozatban fel kell tüntetni.

(3) Ha soron kívüli elhelyezési igény merül fel, az intézményvezető dönt a soron kívüliség fennállásáról. Több soron kívüli elhelyezésre vonatkozó kérelem esetén az intézményvezető, az igények kielégítésének sorrendjéről az intézmény orvosának és az Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága bevonásával dönt.

(4) Nem teljesíthető soron kívüli elhelyezési igény azon igénybe vevő férőhelyére, aki a férőhely elfoglalásának időpontjáról már értesítést kapott.

(5) Soron kívüli elhelyezést az intézményben rendelkezésre álló férőhelyeken felül is lehet biztosítani, figyelemmel az Szt.-ben megállapított korlátra.

11. Az intézményi térítési díj és megfizetésének rendje

25. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások intézményi térítési díjait a képviselő-testület külön jogszabály szerint évente felülvizsgálja.

(2) Az intézményi térítési díjat utólag csekken kell befizetni, vagy átutalással az Idősek Otthona bankszámlaszámára kell teljesíteni minden hónap 15. napjáig.

26. § Ha a jogosult az intézményi térítési díj összegét vitatja, vagy annak mérséklését, illetve elengedését kéri, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül az Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához fordulhat, a Bizottsághoz címzett, az Idősek Otthona intézményvezetőjénél benyújtott kérelemmel. A kérelem ügyében átruházott hatáskörben az Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága határozattal dönt.

27. § (1) Az az ellátott, akinek a teljes személyi térítési díj megfizetése veszélyezteti a megélhetését, kérelemmel élhet annak mérséklésére. A kérelmet az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a saját és a kérelmezővel közös háztartásban élők, vagy a tartásra kötelezettek jövedelemigazolását, és a vagyoni helyzetéről szóló nyilatkozatát.

(3) Szükség esetén környezettanulmány készíthető.

(4) Az intézményvezető a 60.000 és 100.000 Ft-os egy főre jutó jövedelem esetén 70 – 80 % közötti szintre mérsékelheti a személyi térítési díj mértékét.

(5) A (4) bekezdésben nem szabályozott esetekben Aba Város Önkormányzat Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága dönt.

12. Záró rendelkezések

28. § (1) A Rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszti Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 14/2020. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

1

Az 1. § a) pontja az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdés e) pontját az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

A 4. § (1) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 10. § az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

A 6/A. alcímet (14/A. §) az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.