Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 16/2021. (IV. 9.) önkormányzati rendelete

a TRAMBULIN Fővárosi Tehetséggondozó Ösztöndíjról

Hatályos: 2021. 04. 10- 2023. 12. 23

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 16/2021. (IV. 9.) önkormányzati rendelete

a TRAMBULIN Fővárosi Tehetséggondozó Ösztöndíjról

2021.04.10.

Budapest főpolgármestere

a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét gyakorolva,

az 1–9. § vonatkozásában a Fővárosi Közgyűlésnek a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, és a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22-23. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva,

a 10. § vonatkozásában a Fővárosi Közgyűlésnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva

a következőket rendeli el:

1. § (1) Budapest Főváros Közgyűlése „TRAMBULIN” Fővárosi Tehetséggondozó Ösztöndíj elnevezéssel ösztöndíjat alapít középfokú oktatásban részt vevő budapesti tanulók részére tanulmányi eredményük elismerésére, valamint tanulmányaik ösztönzésére és támogatására a rendeletben foglaltak szerint.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíj) nyilvános pályázat útján nyerhető el. A nyertesek a megítélt ösztöndíjról kiállított oklevelet kapnak, az ösztöndíj keretében Budapest Fővárosi Önkormányzata a nyerteseket pénzbeli támogatásban részesíti. Évente legfeljebb 500 ösztöndíj adományozható úgy, hogy az ösztöndíjprogramban közreműködő oktatási intézmények mindegyikében legalább egy ösztöndíj megítélésre kerüljön.

(3) Budapest Főváros Önkormányzata a (2) bekezdés szerinti ösztöndíjprogram lebonyolításának megszervezése és eredményességének vizsgálata során együttműködik a Budapest Főváros közigazgatási területén működő, állami fenntartású középfokú köznevelési és szakképző intézményekkel, és megállapodást köt velük az ösztöndíjprogramban való közreműködésükről.

2. § (1) Ösztöndíjpályázat benyújtására az a tanuló jogosult, aki együttesen megfelel az alábbi feltételeknek:

a) Budapesten bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

b) az ösztöndíjprogramban Budapest Főváros Önkormányzatával kötött megállapodás alapján közreműködő középfokú köznevelési és szakképző intézmény (a továbbiakban: oktatási intézmény) 10., 11., illetve az utolsó évfolyamot megelőző évfolyam tanulója;

c) a pályázat benyújtását megelőző tanév végi tanulmányi eredményének átlaga a magatartás és szorgalom jegyek beleszámítása nélkül eléri vagy meghaladja a 3,7-et; és

d) a tanuló családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nagysága a nyugdíjminimum ötszörösét nem haladja meg.

(2) Az elbírálásnál előnyt élvez az a hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű diák, akinek a családjában a tehetséggondozás finanszírozása nehézséget okoz.

(3) A pályázat benyújtásához szaktanári ajánlás és a tanuló által írt motivációs levél szükséges. A motivációs levélnek tartalmaznia kell a tanuló saját elvárását a tanulmányi előmenetele szempontjából, illetve annak megjelölését, hogy mire kívánja fordítani az ösztöndíj összegét.

(4) Az ösztöndíjprogramban közreműködő oktatási intézményben koordináló tanár segíti a pályázatok benyújtását, figyelemmel kíséri az ösztöndíjat elnyert tanulók fejlődését és a pályázati időszakok végén beszámolót készít a résztvevők tanulmányi előmeneteléről.

(5) Ösztöndíjpályázat utolsó alkalommal az oktatási intézményben elvégzésre kerülő utolsó évfolyamot megelőző tanévben meghirdetett pályázat során nyújtható be.

3. § (1) Budapest Főváros Önkormányzata az ösztöndíjprogram költségvetési forrásának rendelkezésre állása esetén meghirdeti az ösztöndíjpályázatot úgy, hogy a szeptembertől júniusig terjedő teljes tanévre szóló pályázat benyújtására minden év március 10. napjáig felhívást tesz közzé az ösztöndíjprogramban közreműködő oktatási intézményekben.

(2) A benyújtandó pályázat a pályázati felhívásban közzétett adatlapból áll, melyhez csatolni kell a tanulói jogviszony igazolást, a pályázó előző év végi és az aktuális félévi tanulmányi eredményét igazoló okirat oktatási intézmény által hitelesített másolatát, a pályázó által írt motivációs levelet, a szaktanári ajánlást, az elért versenyeredmények igazolását, és a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetet megállapító gyámhatósági határozat másolatát.

(3) A pályázó által összeállított – kiskorú pályázó esetén a törvényes képviselő által is aláírt – pályázati anyagot a koordináló tanár tölti fel az erre a célra szolgáló online felületre, és a feltöltött pályázati adatlap 1 eredeti példányát postai úton is megküldi a pályázati felhívásban szereplő címre.

4. § (1) Budapest Főváros Önkormányzata a pályázati felhívásban foglalt határidőben bírálja el a benyújtott pályázatokat, és a nyertes tanulók számára a megítélt ösztöndíjjal járó pénzbeli támogatást az előző tanév végi és az aktuális félévi tanulmányi eredmény alapján állapítja meg a szeptember–június hónapokra terjedő teljes iskolai tanévre.

(2) Az ösztöndíjjal járó pénzbeli támogatás egy tanulóra jutó összegét – a Budapest Főváros Önkormányzata költségvetési rendeletében e célra rendelkezésre álló előirányzat keretei között – a pályázat eredményéről való döntés állapítja meg, melynek mértéke nem lehet kevesebb havi 10 000 forintnál.

(3) A megítélt ösztöndíjjal járó pénzbeli támogatás folyósítása annak megállapítását követően szeptember–június hónapokra (összesen 10 hónapra) havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig a tanuló vagy törvényes képviselője részére történik.

5. § Ha a 2. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt feltétel megszűnik, úgy a megszűnés időpontját követő hónaptól a megítélt ösztöndíjjal járó pénzbeli támogatás folyósítása is megszűnik, kivéve, ha a tanuló az egy másik budapesti oktatási intézményben fennálló tanulói jogviszonyát a változást követő 15 napon belül Budapest Főváros Önkormányzata részére hitelt érdemlő módon igazolja.

6. § (1) Budapest Főváros Közgyűlése az ösztöndíjprogram anyagi fedezetét Budapest Főváros Önkormányzata mindenkori tárgyévi költségvetésében biztosítja.

(2) Az évente megítélhető ösztöndíjak maximális számát Budapest Főváros Önkormányzata – a rendelkezésre álló költségvetési forrástól és az ösztöndíjprogramban közreműködő oktatási intézmények számától függően – a pályázati felhívásban teszi közzé úgy, hogy az ösztöndíjprogramban közreműködő oktatási intézmények mindegyikében legalább egy ösztöndíj megítélésre kerüljön.

7. § Az ösztöndíjprogram megvalósítása során felmerülő adatkezelésre vonatkozó lényeges információkat (így különösen az adatkezelés célját, jogalapját, a kezelt adatok körét, az adatkezelés időtartamát, az érintett jogait, jogorvoslati lehetőségeit) egyedi adatkezelési tájékoztató, a Budapest Főváros Önkormányzata és a Főpolgármesteri Hivatal ezzel összefüggő adatkezelésének általános szabályait pedig – a vonatkozó európai uniós és magyar jogszabályok keretei között – a Budapest Főváros Önkormányzata és a Főpolgármesteri Hivatal adatvédelméről, adatbiztonságáról és a közérdekű adatok szolgáltatásának rendjéről szóló normatív utasítás tartalmazza, amelyek az önkormányzat honlapján bárki számára hozzáférhetők.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § (1) A 3. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően 2021-ben első ízben a pályázati felhívás közzétételére 2021. május 31-ig kerül sor.

(2) A 3. § (3) bekezdésében foglaltaktól eltérően nem szükséges a feltöltött pályázati adatlap 1 eredeti példányának postai úton történő megküldése a Kormány által az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet fennállása idején, ha a pályázati adatlapot egyébként sikeresen feltöltötték az erre a célra szolgáló online felületre.

10. § (1) Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 93. § (1) bekezdésében a „Budapest Főváros Önkormányzata éves költségvetéséről, illetve átmeneti gazdálkodásáról szóló közgyűlési rendeletben biztosított fedezet erejéig” szövegrész helyébe a „Budapest Főváros Önkormányzata éves költségvetéséről, átmeneti gazdálkodásáról szóló közgyűlési rendeletben biztosított fedezet, vagy a Fővárosi Közgyűlés határozatában szereplő kötelezettségvállalás erejéig” szöveg, 93. § (1) bekezdés 7. pontjában az „esemény Budapesten történő megrendezésére” szövegrész helyébe az „esemény Budapesten történő megrendezésére irányuló pályázat, kérelem benyújtása, továbbá az ilyen esemény Budapesten történő megrendezésére” szöveg lép.

dr. Számadó Tamás s. k.
főjegyző

Karácsony Gergely s. k.
főpolgármester

1. melléklet a 16/2021. (IV. 9.) önkormányzati rendelethez

1. A Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 4. Intézmények irányításával összefüggő ágazati hatáskörök része a következő 4.24b. sorral egészül ki:

A

B

C

közgyűlési hatáskör megjelölése

hatáskört létrehozó jogszabály

átruházás címzettje

4.24b.

az előadó-művészeti szervezet ügyvezetője, annak hozzátartozója, vagy az azok részesedésével működő gazdálkodó szervezet által az előadó-művészeti szervezet főtevékenysége körébe tartozó szerződés megkötésének az alapító hatáskörébe tartozó előzetes jóváhagyása

2013. évi V. törvény 3:115. § (2) bekezdés, Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pont

főpolgármester

2. A Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 12. Fővárosi jelképekkel, elismerésekkel és ünnepekkel összefüggő hatáskörök része a következő 12.13. sorral egészül ki:

A

B

C

közgyűlési hatáskör megjelölése

hatáskört létrehozó jogszabály

átruházás címzettje

12.13.

döntés a „TRAMBULIN” Fővárosi Tehetséggondozó Ösztöndíj-programban közreműködő oktatási intézményekkel történő megállapodások megkötéséről, valamint a „TRAMBULIN” Fővárosi Tehetséggondozó Ösztöndíj pályázatának meghirdetéséről és elbírálásáról

16/2021. (IV. 9.) önk. rendelet 1. § (3),
3. § (1), 4. § (1)-(2), 6. § (2)

Emberi Erőforrások Bizottsága”