Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (II.27) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 30- 2021. 11. 30

Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (II.27) rendelet módosításáról

2021.11.30.

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól a következő rendeletet alkotja:

1. § A közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2. § és pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában:)

Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület. A rendelet vonatkozásában a közterület elnevezés során a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni minden olyan természetes személy, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tulajdonában álló földrészletre is, amely a tulajdoni lapon útként van nyilvántartva.
Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendeletvonatkozó rendelkezései szerint megállapított közterületnév, továbbá az elnevezett magánút neve.”

2. § A közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 4. alcíme a következő 6/A. §-sal egészül ki:

„6/A. § (1) Magánút elnevezésére a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdése szerinti feltétel teljesülése esetén kerülhet sor.

(2) A magánút elnevezésére, valamint az elnevezés megváltoztatására a tulajdonos kezdeményezésére kerülhet sor. A kezdeményezést, illetve a megkeresését a jegyzőhöz kell benyújtani. A tulajdonosnak a kezdeményezéshez csatolni kell a magánút elnevezésére vonatkozó javaslatát.

(3) A magánút elnevezéséről a képviselő-testület dönt.

(4) A magánút nevét elsősorban a tulajdonos által javasolt elnevezés szerint kell megállapítani.

(5) A tulajdonos elnevezésre vonatkozó javaslatát el kell fogadni, ha a javasolt elnevezés nem sérti a közízlést, nem kelt megbotránkozást, nem félrevezető, továbbá megfelel a magyar nyelv helyesírási szabályainak, valamint a közterület-elnevezés e rendelettel megállapított szabályainak.

(6) Amennyiben a tulajdonos a magánút elnevezésére vonatkozóan nem kíván javaslattal élni, a magánút elnevezésének kezdeményezésével egyidejűleg ezt a tényt köteles közölni a jegyzővel. Ebben az esetben a magánút elnevezéséről a képviselő-testület az 5-6.§-ban foglaltak szerint dönt.

(7) A magánutak elnevezésének nyilvántartására, a magánutak nevének jelölésére, valamint magánutak elnevezésének és az elnevezés változásának közzétételére az 5-6. §-ban foglaltaltak az irányadóak. ”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.