Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékgazdálkodásról szóló 14/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01- 2021. 10. 02

Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékgazdálkodásról szóló 14/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.10.01.

Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § a) – g) pontjaiban, és a 39. § (2) és (5) bekezdéseiben kapott felhatalmazás az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A települési hulladékgazdálkodásról szóló 14/2013.(IX.13.) önkormányzati rendelet a következő 12/B–12/F. §-sal egészül ki:

„12/B. § (1) Az ingatlanhasználónak a közterület tisztántartásával, a zöldterület, park ápolásával kapcsolatos feladatai:

a) az ingatlan előtti – úszótelek esetén az épület körüli – járdának, – járda hiányában egy méter széles területsávnak – a járda melletti zöld sáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztán tartása, szemét- és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síktalanítás; ha az ingatlannak két közúttal is érintkezése van, a fenti feladatok minkét irányra vonatkoznak,

b) az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztán tartása, gyommentesítése,

c) az ingatlanon lévő madarak fészkelő helyei alatti közterület szennyeződésektől való megtisztítása.

(2) A két szomszédos terület, épület közötti – kiépített úttal, járdával ellátott vagy anélküli – közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között fele-fele arányban oszlik meg,

(3) Az ingatlanhasználó a közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd hulladékot köteles e rendeletben meghatározott gyűjtőedénybe vagy gyűjtőeszközbe elhelyezni és elszállításáról gondoskodni.

12/C. § (1) Az üzlet, egyéb árusítóhely, vendéglátó, és közszolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, illetve, ha a járda mellett földsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet az ingatlanhasználó köteles tisztán tartani, a keletkezett hulladékot összegyűjteni és elszállításáról, továbbá a burkolt területen a síktalanításról és a hó eltakarításról gondoskodni.

(2) Az ingatlan előtti és melletti járdát az ingatlanhasználó köteles naponta mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7.00 óráig letakarítani, a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, zárás előtt összetakarítani.

12/D. § (1) Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

(2) Közterületen rendezett vásár, sport- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a területnek és közvetlen környezetének tisztán-tartásáról, továbbá a terület eredeti állapotában történő visszaadásáról.

12/E. § (1) A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homokon, salakon, fűrészporon) kívül az ingatlanhasználók klorid tartalmú fagyáspont csökkentő szert nem alkalmazhatnak. Az önkormányzati tulajdonú úttest síktalanításához klorid tartalmú fagyáspont csökkentő szer (pl. konyhasó) használata csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijutásának mértéke 40 g/m2-nél több ne legyen. Az ilyen anyagot tárolóedényben, környezetszennyezést kizáró módon kell tárolni.

(2) Hórakást tilos elhelyezni:

a) útkereszteződésben,

b) útburkolati jelen,

c) járdasziget és járda közé,

d) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

e) kapubejárat elé,

f) közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré (pl. vízelzáró csap, gáz- és egyéb közlétesítmény, lámpaoszlop, hirdetőoszlop stb.).

12/F. § (1) A közterület tisztaságát a közterület-felügyelő folyamatosan ellenőrzi. Amennyiben az ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett, elhagyott hulladékot talál, haladéktalanul értesíti a Nyírábrányi Közös Önkormányzati Hivatalt (a továbbiakban: Hivatal) a hulladék helyéről, összetételéről és becsült mennyiségéről.

(2) Ha a lakosság elhagyott hulladékot észlel, bejelentését a Hivatalban, illetve az önkormányzat elektronikus elérhetőségein keresztül teheti meg.

(3) A Hivatal az (1) és (2) bekezdésben meghatározott bejelentésről szóló tudomásszerzést követően a Ht. 61. § (25) bekezdésében meghatározottak szerint jár el.

(4) A Hivatal közterület-felügyelője az (1) és (2) bekezdésben meghatározott intézkedéseken túl rendszeresen területbejárást végez a település közigazgatási területén az elhagyott hulladék felderítése érdekében. (5) A közterületen elhagyott vagy ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladékot – az önkormányzat külön megrendelésére – a közszolgáltató vagy az erre a tevékenységre engedéllyel rendelkező vállalkozó összegyűjti, elszállítja, valamint gondoskodik az elhagyott vagy ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladék kezeléséről.”

(5) A közterületen elhagyott vagy ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladékot – az önkormányzat külön megrendelésére – a közszolgáltató vagy az erre a tevékenységre engedéllyel rendelkező vállalkozó összegyűjti, elszállítja, valamint gondoskodik az elhagyott vagy ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladék kezeléséről”

2. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba, és a kihirdetését követő napon hatályát veszti.