Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 17/2021. (IV.15.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 39/2020. (VI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 16- 2021. 04. 17

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 17/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 39/2020. (VI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése feladat- és hatáskörében a polgármester a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. 3. § (1) bekezdésében és a 34. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

1. § A lakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 39/2020. (VI.27.) önkormányzati rendelet a következő 6/A. alcímmel egészül ki:

„6/A. Elhelyezés a veszélyhelyzet idején

13/A. § (1) Az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében a polgármester legfeljebb 3 hónapos időtartamra ideiglenes lakhatást biztosíthat annak a személynek, akinek a háztartásában több generáció él együtt, a családtagok olyan, - kis alapterületű, kevés lakószobával rendelkező - ingatlanban laknak, ahol az előírt közegészségügyi szabályokat, a megfelelő távolságtartást nem tudják betartani.

(2) Az (1) bekezdés alapján ideiglenes lakhatás kizárólag olyan személy részére biztosítható, akinek az Önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal felé bármely jogcímen fennálló tartozása – így különösen: közterület-használati díj, bírság, szerződésből eredő követelés - nem áll fenn.

(3) Kérelmezőnek a kérelmét részletes indoklással ellátva kell benyújtania.

(4) Amennyiben kérelmező önkormányzati tulajdonban álló ingatlan bérlője, igazolnia szükséges, hogy lakbértartozása, illetve közüzemi díj hátraléka nem áll fenn.

(5) A benyújtott kérelmeket a Lakásügyi Tanácsadó Testület a benyújtást követő 10 napon belül véleményezi és tesz javaslatot a polgármesternek a bérleti szerződés megkötésére.

(6) A bérlő az ingatlan bérletéért havi 100 Ft/m2 bérleti díjat köteles fizetni, továbbá vállalja, hogy a bérlet időtartama alatt a közüzemi költségeket az Önkormányzat részére megfizeti.”

2. § Ez a rendelet 2021. április 16-án lép hatályba.